EnerjiManşet

ABD güneş enerjisi alanında tarihindeki en hızlı büyümeyi yaşıyor

0

ABD’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesinin yılın üçüncü çeyreğinde rekor kırarak 4.143 MW arttığı bildirildi.

ABD güneş enerjisi birliği SEIA ile araştırma kuruluşu GTM Research ortak çalışmasına göre bu dönemde gerçekleşen kapasite artışı bir önceki çeyreğe göre yüzde 99, bir yıl öncenin aynı dönemine göre ise yüzde 191 oranında daha yüksek oldu.

Çalışmada bu artışın Temmuz-Eylül döneminde ABD’de ortalama olarak her dakikada 260 watt gücünde bir panelin, her 32 dakikada ise 1 MW’lık ek gücün devreye alındığını gösterdiği vurgulandı.

En büyük pay büyük ölçekte

Çalışmadaki verilere göre bu dönemde gerçekleşen toplam artışın yüzde 77’ye denk olan 3,2 GW’lık bölümü büyük ölçekli santral kurulumları alanında oldu.

Konut sektöründeki büyüme ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 10 oranında gerilerken, 2015’in aynı dönemine göre ise yalnızca yüzde 2 oranında büyüme gösterdi.

Konut dışındaki çatı kurulumları alanında ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 15, 2015’in aynı dönemine göre ise yüzde 37 oranında büyüme sağlandı.

Bununla birlikte çalışmada bu dönemde devreye giren güneş enerjisi gücünün yüzde 20’sinin de kooperatif modeli ile gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.

Dördüncü çeyrekte büyüme artacak

GTM Research öngörülerine göre ABD’nin güneş elektriği gücü 2016’nın son çeyreğinde geçtiğimiz dönemi de aşarak 4.800 MW’ın üzerinde , yılın tamamında ise 14.1 GW’lık artış gösterecek.

Kuruluşun tespitlerine göre ABD güneş elektriği gücünde Eylül ayı sonu itibari ile 35,8 GW’a ulaşmış durumda.

Türkiye üçüncü çeyrekte 200 MW’ın üzerinde büyümüştü

Aynı dönemde Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü ise 202,51 MW artarak toplamda 708,41 MW’a yükselmişti. Güneş enerjisi bu dönemde Türkiye’de devreye giren 1.552,7 MW’lık kurulu gücün yüzde 13’ünü oluşturmuştu.

 

(Solar.ist)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.