Hayvan HaklarıManşet

Dersim’de keşfedilen kurbağa alt türü: Munzurlu Neurergus Strauchii Munzurensis

0

Dersim’de yürütülen kurbağa ve sürüngenlerin envanter çalışmaları kapsamında yeni bir kurbağa alt türü keşfedildi.

Russian Journal of Herpetology dergisinde yayımlanarak bilimsel olarak kabul edilen alt türe Munzur Nehri’nden dolayı “Neurergus Strauchii Munzurensis” adı verildi.

Neurergus Strauchii Munzurensis

Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, kurbağa alt türünün 2014 ve 2015 yıllarında Orman ve Su İşleri Bakanlığınca hayata geçirilen “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” kapsamında Dersim’in  çeşitli bölgelerde yapılan arazi çalışmaları sonucunda tespit edildiğini söyledi.

Olgun, bu alt türün Türkiye’de ilk defa Dersim’de tespit edildiğini yakın akrabalarının da Dersim civarında olabileceğini söyledi.

Araştırma yapılan bölgenin flora ve fauna bakımından oldukça zengin bir konumda olduğuna dikkat çeken Olgun, çevrenin doğal yapısının mutlaka korunması, tahrip edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“Bundan sonra da yeni alt türler hatta türler bulunabilir. Tunceli, halkı biyoçeşitliliğin korunması bakımında oldukça duyarlı ve biyolojik zenginliklerine sahip çıkıyor. Tunceli bölgesi çok önemli ve mutlaka bu bölgede doğanın tahrip edilmemesi ve korumanın en üst seviyede olması gerekiyor.”

Munzur’un kültür mirasına alınma talebi

Tunceli Barosu da geçtiğimiz günlerde ilginç özellik ve güzellikleri ile istisnai evrensel değere sahip olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nın Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.

Başvuruda Munzur Vadisi Milli Parkı’nın flora ve fauna açısından eşsiz endemik türlere sahip bir alan, tabiat özellikleri ve güzellikleri ile  önemli bir saha olduğu belirtilmişti.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.