ManşetTürkiye

İstanbul Beşiktaş’taki bombalı saldırıyı TAK üstlendi

0

İstanbul’da Cumartesi eş zamanlı olarak düzenlenen ve 38 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıları TAK örgütü üstlendiğini açıkladı.

Örgütün sitesinde yayımlanan açıklamada, saldırıda iki üyelerinin öldüğü belirtildi.

TAK saldırıyı, PKK lideri “Abdullah Öcalan’ın tutukluluğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki operasyonlar” nedeniyle gerçekleştirdiğini söyledi.

PKK, TAK’ın kendi denetimi dışında ayrı bir örgüt olduğunu savunuyor. Hükümet ise örgütün PKK’nın bir kolu olduğunu söylüyor.

TAK, son olarak Kasım ayında Adana Valiliği önünde düzenlenen ve iki kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı üstlenmişti.

TAK’ın üstlendiği diğer saldırılar arasında Haziran’da 11 kişinin hayatını kaybettiği Vezneciler ve Ekim ayında 10 kişinin yaralandığı Yenibosna saldırıları da yer alıyor.

İstanbul’da Cumartesi akşam saatlerinde Dolmabahçe’de bulunan Vodafone Arena Stadı’nın bir kapısının önünde ve ters istikamette bulunan Maçka Parkı’nda eş zamanlı iki ayrı bomba patladı.

Hükümet yetkilileri, saldırıların hedefinin çevik kuvvet olduğunu ve soruşturmada elde edilen ilk bulguların PKK’yı işaret ettiğini açıklamıştı.

‘Operasyonlarda toplam 13 kişi gözaltına alındı’

Pazar günü erken saatlerde kameraların karşısına geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırıyla ilgili son bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

Soylu, can kaybının 38’e yükseldiğini belirterek, “Hastanelerde müşahade altında 136 vatandaşımız var. Bu kişilerin 14’ü yoğun bakımda, beşi ameliyatta. Hastanelerde şu an tedavi gören bu olayla karşı karşıya kalmış 155 vatandaşımız var” diye konuştu.

Bakan ayrıca, yapılan operasyonlarda şu ana kadar 13 kişinin gözaltına alındığını da sözlerine ekledi.

Sabah saatlerinde CNNTürk televizyonunun canlı yayınına katılan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş da saldırının ayrıntılarını açıkladı.

Kurtulmuş’un verdiği bilgiye göre, doğrudan çevik kuvvet polisinin hedef alındığı saldırıda en az 300-400 kilogram patlayıcı kullanıldı.

Stadın güney kapısında meydana gelen patlamada bomba yüklü bir araç kullanılırken, Maçka Parkı’ndaki saldırı ise intihar bombacısı tarafından düzenlendi.

Erdoğan: Saldırıyı düzenleyenler daha ağır bedeller ödeyecek

Pazar günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde saldırıda yaşamını yitiren beş emniyet mensubu için tören düzenlendi.

Törenin ardından saldırıyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Büyük ihtimalle bölücü PKK örgütünün marifeti olduğuna hiçbir tereddüdümüz yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Haseki Hastanesi’nde yaralıları ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere kısa bir açıklama yapan Erdoğan, saldırıyı gerçekleştirenlerin “daha ağır bedeller ödeyeceklerini” söyledi.

Daha sonra İstanbul’da Erdoğan başkanlığında bir güvenlik toplantısı düzenlendi. Erdoğan’ın yanı sıra Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bir günlük milli yas ilan edildi

Saldırının ardından bir günlük milli yas ilan edildi.

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“10 Aralık 2016 tarihinde İstanbul’da meydana gelen menfur terör saldırısı sonucunda, hayatını kaybedenlerin acı kaybından dolayı 1 gün süreyle millî yas ilan edilmesi ve bütün bayrakların yarıya çekilmesi uygun görülmüştür.

“Bu hain saldırı sonucu hayatını kaybeden polislerimize ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileriz. Yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar temenni ederiz.”

ABD ve Avrupa Konseyi’nden saldırıyla ilgili açıklama

ABD ve Avrupa Konseyi yetkilileri, yaptıkları açıklamalarda saldırıyı kınadıklarını belirtti.

ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Kalplerimiz ve dualarımız bu gece Istanbul halkıyla birlikte. Bu geceki korkak saldırıyı kınıyor, teröre karşı yanında yer aldığımız Türk halkının cesaretine saygı duyuyoruz” denildi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sözcüsü Daniel Holtgen de, “Tüm Avrupalı hükümetlerle birlikte, İstanbul’da gerçekleşen ve masum sivillerin hayatını kaybettiği terör saldırısını kınıyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’un açıklamasında, ” Kalbim, bombalı saldırılarda sevdiklerini kaybedenler, yaralılar ve Türkiye halkıyla. Müttefikimiz Türkiye ile dayanışmada birleşiyoruz. Terörizmin her türlüsüne karşı savaşmakta kararlıyız” ifadeleri yer aldı.

 

(BBC Türkçe)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.