Kültür-SanatManşet

8. Hangi İnsan Hakları ? Film Festivali’nde Çevresel Koruma Hakkı filmleri

0
Gözyaşı Yolu

10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününe denk gelen ve 10-14 Aralık tarihlerinde beş gün boyunca dünyadan hak mücadelelerine dair hikayeleri izleyiciler ile ücretsiz olarak buluşturacak olan 8. Hangi İnsan Hakları ? Film Festivali‘nin bölümlerinden biri de Çevresel Koruma Hakkı başlıklı filmlere ayrıldı.

Honduraslı ekoloji aktivisti Berta Caseres’in bu sene başında katledilmesinin perde arkasını aralamaya çalışan “Berta Yaşıyor” (Berta Vive) adlı belgeselin yanısıra Peru’dan “Gölün Kızı (Hija de la Laguna)”, Kamboçya’dan “Ben Chut Wutty (I am Chut Wutty)” ve Türkiye’den 3 yapım Engin Türkyılmaz’ın Karadeniz yaylalarını talana açacak Yeşil Yol üzerine belgeseli “Gözyaşı Yolu”, Serdal Doğan’ın Kocaeli Dilovası’ndaki kanser vakalarının artışının arka planını su yüzüne çıkaran belgesei “Dilovası” ve Umut Vedat’ın Türkiye’yi yönetenlerin kömür enerjisi ile ölümcül imtihanına dair belgeseli “Kara Atlas”;  Çevresel Koruma Hakkı bölümünde izleyiciler ile buluşacak.

Berta Yaşıyor (Berta Vive)

Çevresel Koruma Hakkı bölümündeki filmleri tanıyalım

  1. Hangi İnsan Hakları? FF Çevresel Koruma Hakkı bölümü filmleri:

 Gölün Kızı (Hija de la Laguna)

Gölün Kızı (Hija de la Laguna)

Yönetmen: Ernesto Cabellos
Peru, 2015, 88’

Peru’daki altına hücum döneminin en ateşli zamanlarında su ruhlarıyla iletişim kurma yetisine sahip Nelida adlı And Dağları’ndan bir kadın, bir maden şirketinin annesi olarak gördüğü su kütlesini mahvetmesinin önüne geçmek için güçlerini kullanır. Milyarlarca dolar değerindeki bir altın yatağı Nelida’nın göllerinin altında uzanmaktadır; bu durum çiftçilerin ve Latin Amerika’nın en büyük altın üreticisinin çatışma içerisine girmesine neden olur.

Ben Chut Wutty (I am Chut Wutty)

Ben Chut Wutty (I am Chut Wutty)

Yönetmenler: Fran Lambrick, Vanessa de Smet
Kamboçya-Birleşik Krallık, 2015, 54’

(Yönetmen Fran Lambrick de festivalde hazır bulunacak)

Ormanların yok edilmesiyle insanların hayatlarının mahvolduğu Kamboçya’da, Prey Lang Ormanı protestolarını düzenleyen ağın başındaki etkileyici çevre aktivisti Chut Wutty, “Önceleri beni hedef alacaklarını düşünmüyordum,” der. Ancak ordu geldiğinde Wutty kendini yerde ve namlulunun ucunda bulur ama ağın desteği ile hemen kurtulur. Wutty ne kadar sarsılsa da yıkımı durdurmak için direnmeye devam eder. Bundan beş ay sonra Wutty, dağların içinde yer alan tomruk alanında vurularak öldürülür. Sonrasında, orada yaşayanlar bu cinayetin ardında kim var ve onsuz nasıl devam ederiz sorularıyla baş başa kalırlar.

Gözyaşı Yolu

Gözyaşı Yolu

Yönetmen: Engin Türkyılmaz,
Türkiye, 2016, 30′

Gözyaşı Yolu; başta Yeşil Yol projesi olmak üzere Karadeniz yaşam alanında gerçekleştirilen hidroelektrik santraller, Karadeniz Sahil Yolu, maden ocakları, Cerattepe gibi talan projelerinin yöre halkı, kültür, ekoloji, insan, doğa ve yaşam üzerindeki etkilerini konu alan bir belgeseldir. Devlet Benim! söylemiyle tanınan Havva Ana’dan Sunay Akın’a koca bir yaşam mücadelesinin hikâyesi…

Dilovası

Yönetmen: Serdal Doğan
Türkiye, 2016, 20′

Kanser kaderimiz mi? Son yıllarda ülkemizdeki sanayileşme sonucu özellikle Kocaeli iline bağlı Dilovası ilçesinde artış gösteren kanser vakalarına, plansız sanayileşmenin insan sağlığına verdiği zararlara karşı mücadele eden bir grup bilim insanı ve çevre aktivistini Türkiye toplumuna tanıtma amacıyla çekilen belgesel film.

Kara Atlas

Kara Atlas

Yönetmen: Umut Vedat
Türkiye, 2016, 64’

Dünyanın büyük ölçüde bıraktığı kömür kullanımı, gün geçtikçeTürkiye’de ciddi artış göstermektedir. 2012 yılını “Kömür Yılı” ilan eden Türkiye, 21 kömürle çalışan termik santral işler durumdayken yapılması planlanan 70’ten fazla santral projesi ile 2016 yılına girmiştir. ‘Büyüyen ekonominin’ pasta payı bölüşülürken bizlere de sulayamadığımız topraklar, solumakta güçlük çektiğimiz kirli hava, kanserli hücreler ve yaşamak için direnmekten başka bir şey kalmıyor. Kara Atlas belgeseli, Yırca’dan Şırnak’a mevcut ve yapılması planlanan santrallere karşı yürütülen mücadelelerin haritasını çıkarıyor.

8. Hangi İnsan Hakları ? Film Festivali ile ilgili detay bilgi için festivalim resmi sitesi www.hihff.org/ u ziyaret edebilirsiniz.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.