Kültür-SanatManşet

Mithat Alam hayatını kaybetti

0
Mithat Alam

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin ve Mithat Alam Eğitim Vakfı’nın kurucusu Mithat Alam hayatını kaybetti.

Mithat Alam

Mithat Alam

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin ve Mithat Alam Eğitim Vakfı’nın kurucusu Mithat Alam’ın cenazesi 30 Kasım Çarşamba günü Bebek Camisi’nde kılınacak öğle namazının ardından Rumeli Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ve Mithat Alam Eğitim Vakfı, taziye ziyaretlerinin 30 Kasım-1 Aralık günleri saat 18.00’den itibaren Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde gerçekleşeceğini duyurdu.

Duyuruda ayrıca çiçek gönderilmemesi, arzu edenlerin Mithat Alam Vakfı’na bağışta bulunması rica olundu.

Alam’ın hayatını kaybetmesi Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi internet sayfasında Alam’ın hayatını kaybetmesi  “Sinemayı seven adam’ı kaybettik” başlığıyla duyuruldu.

49

Alam’a 36. İstanbul Film Festivali kapsamında 5 Nisan 2017 günü “Sinema Emek Ödülü” verileceği hatırlatıldı.

Alam hakkında Umut Barış Dönmez’in hazırladığı  kitap “Sinemayı Seven Adam*” adıyla İletişim Yayınları’ndan yayımlanmıştı.

50

Mithat Alam hakkında

Mithat Alam 1945 yılında İstanbul’da doğdu.

Umut Barış Dönmez’in kitabındaki söyleşilerde şöyle anlatıyordu çocukluğunu:

“… Babıali’de Vilayet Konağı’na gelmeden bir blok önce annemin babasının bir evi bardı. İki katlı bir evdi diye hatırlıyorum. Çok büyük bir salonu vardı veyahut da ben çok ufaktım. Çok büyük halılar vardı ve o halıların üzerinde kitapları dize trencilik oynardım. Kitaplarla ilişkim çok ufakken ama bu şekilde başladı…”

Yine kitapta yer alan söyleşilerde göre ilk mektebin ilk senesini Teşvikiye’deki Nilüfer Hatun İlkokulu’nda okuduğunu, kalan üç yılı ise Işık Lisesi’nin ilk mektebinde okuduğunu, 11 yaşında 1956 yılında Robert Kolej’ini kazandığını anlatıyor.

Üniversitenin ardından “kampüste bir-iki sene daha kalayım” diye Boğaziçi üniversitesi’nde master yaptığını, ardından Almanya’ya staj yapmaya gittiğini yine bu söyleşilerde görüyoruz.

Sinema salonlarıyla tanışmasını Işık Lisesi yıllarında gördüğünü anlatan Alam, “Sinemayla olan ilişkiniz ne zaman üst boyuta geçti?” sorusunu ise “Bu ne biçim bir soru! Bence benim sinema sevgim, alakam, sinemayla ilişkim bir boyut falan değiştirmedi” diye yanıtlıyor.

 

(Bianet)

You may also like

Comments

Comments are closed.