ManşetSpor

Kara Kartal, Benfica maçında işaret dilinde haykırıyor: Irkçılığa Hayır

0
Beşiktaş'ın Kanadalı orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson

Beşiktaş futbol takımı bu akşamki Benfica maçında taraftarlar maçın başlama düdüğü ile birlikte bir dakika boyunca işaret diliyle “Irkçılığa hayır” ve “Kara Kartal” diye bağıracak.

Dünyanın ilk sessiz tezahüratı olması planlanan etkinlikte taraftarlar maçın başlama düdüğü ile birlikte bir dakika boyunca işaret diliyle “Irkçılığa hayır” ve “Kara Kartal” diye bağıracak.

Beşiktaş'ın Kanadalı orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson

Beşiktaş’ın Kanadalı orta saha oyuncusu Atiba Hutchinson

Beşiktaş, ırkçılığın yanı sıra işitme engellilerin problemlerine de dikkat çekmek istiyor. Benfica Kulubü de taraftarlarını bu sessiz eyleme katılmaya çağırdı.

Sessiz tezahürat” hakkında futbolcular Atiba Hutchinson, Andreas Beck, Gökhan İnler ve Necip Uysal’ın yer aldığı filmler hazırlandı.

Beşiktaş, İnönü Stadı’nda oynanan son Gençlerbirliği maçında 142 desibel ile ses rekoru kırmış ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda girmişti.

Duyamayanların oranı 1,1

TÜİK’in Nüfus ve Konut Araştırması 2011 verilerine göre İşitme cihazı/implant kullanıyor olsa dahi duymada çok zorlanan veya hiç duyamayan nüfusun oranı %1,1’dir. Duymada biraz zorlandığını beyan eden nüfusun oranı %3,7’dir.

İşitme engelliler, eğitim, istihdam, erişilebilirlik, sağlık gibi alanlarda diğer engelliler gibi birçok zorluk yaşıyor.

Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, işaret dilinin ilköğretim müfredatına zorunlu ders olarak konulması için kanun teklifi vermişti.

Sadece kamu binalarına baktığımızda bile işitme engellilerin yaşadığı ayrımcılık ortaya çıkıyor.

Mevzuattan Uygulamaya Engelli Hakları İzleme Raporu 2014 raporuna göre kamu binalarında işaret dili bilen personel oranı yüzde 15 ile sınırlı. Kamu kurum ve kuruluşları internet web sayfalarının yüzde 92,86’sı ise işitme engelli kişilere uygun değil.

 

(Bianet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.