KadınManşet

Bursa Kadın Platformu: Salı Günü tekrar oylanacak önergeye karşı Direnişteyiz!

0

Bursa’da kadınlar “18 yaşından küçük herkes çocuktur. Rıza gösteremez. ” dedi

56

17 Kasım Perşembe Gecesi  5 AKP milletvekilinin verdiği 4000 tecavüz suçlusunun salınması ile ilgili önerge sonrasında ülkenin heryerinde olduğu gibi Bursa ‘da da kadınlar sokaklara çıktı. 19- 20 kasım günleri biri Kent Meydanı’nda biri Heykel’de olmak üzere Bursa Kadın Platformu çağrıcılığında gerçekleştirilen eylemlerde Bursa’lı kadınlar “tecavüzü aklayamazsınız” dedi.

“İmam nikahı olsun, olmasın 18 yaşından küçük bir bireyle cinsel ilişkiye girmek cinsel istismardır, tecavüzdür!”

57

Verilen önerge sonrası Türkiye’nin dört yanında tepkiler yükselirken sosyal medyada #TecavüzMeşrulaştırılamaz Kampanyası  başladı.  Önergeye tepki olarak 19-20 Kasım’da Bursa’da eylem gerçekleştiren Bursa Kadın Platformu adına bildirileri Platform üyesi Elvan Atay okudu.  AKP Hükümeti’nin Cinsel İstismarı meşrulaştırarak yasallaştırmak istediğini belirten Atay:

“Yıllardır sürdürülen kadın ve çocuk düşmanı politikalar yüzünden kadın katliamları, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, çocuk isitsmarları her geçen gün artmıştır. Evlilik yaşı ise dinsel muhafazakarlık temeline dayandırılarak giderek küçültülmek istenmektedir. Bu rıza kavramıyla meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır. Buradan söylüyoruz;  18 yaşından küçük kişi çocuktur! Çocuğun rızasından bahsedilemez! İmam nikahı olsun, olmasın 18 yaşından küçük bir bireyle cinsel ilişkiye girmek cinsel istismardır, tecavüzdür!” şeklinde konuştu.

“Bu düğüne siyasiler katılmış, bu evlilikten bir çocuk doğmuş.”

Önergeye imza atan vekillerden Ramazan Can’ın önergeyi geri çekmeyecekleri ile ilgili açıklamasında verdiği “Zamanında evlenme yaşı tutmadığı halde bir evlilik yapılmış, bu düğüne siyasiler katılmış, bu evlilikten bir çocuk doğmuş. Doktorun ihbarı ile koca hapse gönderilmiş. Kızımız kucağında bebeği ile mağdur olmuştur.” örneğini hatırlatan Atay:

” Zaten 17 yaşındaki kişi aile izni ile 16 yaşındaki kişi mahkeme kararıyla resmi şekilde evlenebiliyorken,  önerge de yaş sınırı konulmamış olması 11- 15 yaş arası resmi olmayan evlilikleri meşrulaştırarak, bu kız çocuklarının en azından yasalar çerçevesinde korunuyor olması engellenmek istenmektedir. Verilen örnek bu niyetin ve  bu evlilikleri ne şekilde meşrulaştırıp suça ortak ortak olduklarının kanıtıdır.” şeklinde konuştu.

“Direneceğiz!”

O yasa geri çekilene kadar tüm kadınları gece gündüz demeden ellerindeki her türlü araçla direnmeye, tepki göstermeye çağırdıklarını belirterek konuşturmasını sonlandıran Atay’ın ardından “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganı atan kadınlar alkışlarla eylemi sonlandırdı.

 

Haber: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.