Ekolojik YaşamManşet

SYFF Afiş Yıldızları SYFF’yi anlatıyor: Gören/Duyan/Konuşan 3 İnsan

0

9. Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali (SYFF) yarın (18 Kasım Cuma) 19 şehir ve ilçede eş zamanlı olarak start alıyor. 3 gün boyunca 19 şehirdeki SYFF katılımcılarını büyüleyecek, dünyaya dair bir şeyler yapmanın her zaman mümkün olduğu duygusunu yaşatacak 25 film Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri izleyecilerini bekliyor.

İlk gününden bu yana tüm film gösterimleri ve etkinliklerini ücretsiz olarak gerçekleştiren SYFF’de artık hemen her Yeşil Gazete okurunun bildiği gibi sadece ekolojik belgeseller yok. Filmlerin yanısıra filmde değinilen konuya dair gösterimin yapıldığı şehirden katılımcıların katkısı ile gerçekleşen sohbetler ya da müzik/dans etkinlikleri de var.

SYFF bu sene afişi ile de oldukça ilgi çekti. Görmem/Duymam/Konuşmam diye özetleyebileceğimiz bilindik 3 Maymun temasını, elime yaprağı alır Görürüm/Duyarım/Konuşurum ve pozitif şekilde tersyüz ederim diyen 3 İnsan‘a çeviren SYFF 2016’nın afiş yıldızlarını tanıyalım ve Yeşil Gazete okurlarına tanıtalım istedik.

Yukarıdan aşağıya 3 SYFF Afiş Yıldızı: And Akman, Emrah Kurum ve Yaz Güvendi

Yukarıdan aşağıya 3 SYFF Afiş Yıldızı: And Akman, Emrah Kurum ve Yaz Güvendi

Yeşil Gazete’ye gönderdiği basın açıklamaları yolu ile önceden tanışıklığımız olan Yaz Güvendi ile irtibata geçtik. Yaz’a ilettiğimiz soruları üç afiş yıldızı (Yaz Güvendi, Emrah Kurum ve And Akman) da yanıtladı.

Bize de SYFF 2016’nın afiş yıldızları ile sizleri tanıştırmak kaldı.

Yeşil Gazete: Önce sizi tanıyarak başlayalım. Kendinizi kısaca Yeşil Gazete okurları için anlatabilir misiniz? Yaz, Emrah ve And kimdir, ne yaparlar?

And Akman: Doğaya saygılı ve insan sağlığı odaklı mimarlık için 28 yıldır çalışıyorum. Uluslararası mimari projelere imza atmış biri olarak, eğitmen olarak, konuşmacı ve seminer yürütücüsü olarak, vs..

Emrah Kurum: Alternatif Çevre Mühendisliği üzerine kafa yoran bir çevre mühendisiyim. Sürdürülebilirlik ekosisteminin gelişmesi ve yapılan iyi uygulama örneklerinin yaygınlaşması için çeşitli projeler hayata geçiren sosyal girişim olan Çevreci Etkinlikler’in kurucusuyum.

Yaz Güvendi: Ben de diğer arkadaşlarım gibi çevre hareketinin bir üyesiyim. Keşfetmeyi, doğayı gözlemlemeyi, ondan öğrenmeyi, gözlemlerini belgelemeyi seven bir iletişimci de diyebiliriz. Doğayı korumak, doğa sevgisini insanlara yaymak için yıllardır mücadele ediyorum. Kariyer tercihlerimde olduğu gibi bireysel tercihlerimde de yaşamın sürdürülebilirliğine dikkat ediyorum. (bana ‘plastik avcısı’ diyenler gün geçtikçe artıyor)

28

YG: SYFF maceranızı öğrenmek de isterim. Kaç yıldır içindesiniz. Başlangıcından bugüne SYFF maceranızı kısaca aktarabilir misiniz?

And Akman: SYFF ile tanışmam 2012 yılında, festivalin ilk emekçilerinden biri olan Merve Titiz sayesinde tanıştım. Aynı yılda hayatlarımızı birleştirdik ve kendimi bu harika organizasyonun içinde buldum.

Yaz Güvendi: Sene 2013. Yeni mezun olmuşum, ne yapmak istediğimi biliyorum ama nasıl yapacağımı bilmiyorum. Festivalin yaklaştığını duyunca ekiple iletişime geçtim ve o yılki iletişim çalışmalarına destek vermeye başladım. O gün bugündür de peşlerini bırakmıyorum. Her yıl büyük bir heyecan, zevk ve tutkuyla festivali duyuruyor ve insanları ‘nasıl’larını bulmaya, ümit dolmaya,  yaşamlarımızda değişim yaratmak için filmlerden aldığımız ilhamla birbirimize güç vermeye davet ediyorum.

Emrah Kurum: 2012 yılında “bi festival var ve kesin gitmelisin Emrah” yorumları ile katıldığım bir festivaldi. Sabah 9-10 gibi başlayıp akşam 7-8 gibi biten 3 günlük yoğun/dolu dolu festival akşamında, bedenen yorgun olan ben umudumu tazeleyerek çıkmıştım.

Soruna odaklanmanın değer olarak sunulduğu ve ana akım medyanın insanları umutsuzluğa sürüklediği bir ortamda, “Sorun ve soruna üretilen çözümleri bir arada sunarak” izleyicilere umut ışığı aşılayan bir festival. Yaklaşık 4 yıldır ilk günkü heyecan ve her yapılan gösterimde yeni şeyler öğrenerek o ya da bu şekilde SYFF ekibinin peşindeyim.

YG: Bu sene afiş yıldızı da üçünüz oldunuz. Fikir nasıl gelişti, sadece afiş değil, bir kısa film de gördüm, başka versiyonları da olacak mı? Bir de orda ben 3 Maymun esprisinin tersine versiyonu gibi anladım fikri?

Emrah Kurum: Birgün telefonum çaldı ve Sürdürülebilir Yaşam Kolektifi’nden Tuna Özçuhadar aradı. “Emrahcım bu seneki afişlerde sen de olmak ister misin?” sorusuna “Tabii ki abi sen öyle uygun gördüysen ” yanıtıyla birlikte dil çıkarmadım! Kısa filmin tek versiyonu var. Uzun versiyonunu belki seneye görürüz.

Aand Akman: 3 Maymun esprisi ve bunu tersine çevirme, yani “görüyorum – duyuyorum – konuşuyorum” fikri harika gerçekten. Konuyu bana Tuna (Özçuhadar) iletti. Böyle bir çekim için beni de gözlerine kestirmişler ve  zevkle katıldım.

Yaz Güvendi: Beni de Tuna abi aradı, çok heyecanlandım. Başka versiyonları olmayacak diye biliyorum ama aklıma şimdi bir fikir geldi. Festival kolektif bir festival olduğuna göre bu fikrin de birçok versiyonu olabilir.

Herkes festival sırasında yeşili görse-duysa-konuşsa ve bunu yaparken fotoğraf, video çekse, sosyal medya hesaplarından da #SYFF2016 etiketiyle paylaşsa nasıl olur?

Hadi yapalım!

YG: Son olarak SYFF izleyicilerine bu seneki festival için önerilerinizi de alarak bitireyim.

And Akman: Festival, izleyicilerini düşünmeye davet ediyor. Doğa sevgisinin çok ötesinde, “çevre bilincinin” tabana yayılması için harika bir araç ve buluşma platformu. İzleyicilere, filmlere bu gözle dikkat etmelerini öneriyorum.

Yaz Güvendi: Festivalde her film birbirinden etkileyici, öğretici, sorunun bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceğimizi hatırlatıyor. Özellikle bugünlerde bu hikayelerle tanışmaya çok ihtiyacımız var. Bu nedenle izleyicilere önerim izleyebildiğiniz kadar film izlemeniz, izledikten sonra hikayeleri çevrenize aktarmanız ve onları da oluşturmaya başladığınız değişim halkalarının içine almanız.

Festival izleyicileriyle tanışmayı da unutmayın! Onlar da sizin gibi hayalleri olan, fark yaratabileceğini bilen insanlar.

Emrah Kurum: Öneri olarak eğer sürdürülebilirliğin çevre, ekonomi veya topluma dokunan bir yerlerinde olmak, yapılan güzel işlerden dünya ölçeğinde haberdar olup, kendine has ekstra samimi izleyicileriyle sohbet etmek isteyen herkesi 20 il ve ilçeye bekleriz. Umutsuzluğun giderek yaygınlaştığı bir dünyada umut ışığını yaygınlaştıran güzel işlerin yanında olmayı tercih eden dostlara selam olsun!

 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Sosyal Medya Hesapları:

Web, Facebook, Twitter, Instagram

 

Röportaj Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.