EnerjiManşet

Güzelbahçe Belediyesi’nden güneş enerjili inşaatlardaki ruhsat harcına indirim kararı

0
İzmir Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce

İzmir Güzelbahçe Belediye Meclisi Ekim ayı toplantılarında devrim gibi bir karara imza attı; güneş enerjisi ile elektriğini üretecek şekilde projelendirilen inşaatların inşaat ruhsatlarından aldığı ruhsat harcında %25’e varan indirimler yapılmasını kararlaştırdı.

Temiz ve yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması için böyle bir karar aldıklarını belirten Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce ile konuştuk.

İzmir Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce

İzmir Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce

Seçim vaatleri arasında Güzelbahçe’de güneş enerjisinden faydalanarak elektrik üretimi olduğunu belirten İnce seçimden sonra bazı park ve spor tesislerinin aydınlatmasını güneş enerjisi ile yapmaya başladıklarını; belediyeye ait Kültür Merkezinin ise yine elektrik gereksinimini güneş enerjisi ile karşıladıklarını anlattı.

Güzelbahçe Belediyesi Kültür Merkezinin tüm elektrik gereksinimi güneşten sağlanıyor

Güzelbahçe Belediyesi Kültür Merkezinin tüm elektrik gereksinimi güneşten sağlanıyor

Bu öncü projelerden sonra yeni yapılacak binalara ruhsatlandırma döneminde güneş enerjisi sistemlerinin projelendirilmesi ve yapılması konusunda çalıştıklarını belirten İnce ‘Günümüzde güneş enerjisinden geniş ölçüde yararlanan iki sistem var. Bu sistemlerin biri güneşin ısıtma etkisinden yararlanarak sıcak su üretmek, diğeri ise ışığın taşıdığı enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistemdir.  Güneş kolektörü ile su elde etmek için sistem kuranlara inşaat ve oturma ruhsatında yüzde 10, enerji üretmek amacıyla panel kurarak inşaat yapmak isteyenlerin ruhsat harçlarında ise yüzde 25 oranında indirim yapacağız dedi.

Bu kararı alarak hem vatandaşın yatırım maliyetlerini hafifleterek bu sistemleri kurmaya teşvik etmek hem de ileride çıkabilecek hukuksal tartışmaların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Mustafa İnce kurdurmayı planladıkları ışığı elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik sistemlerin üç gün güneş görmese de yeterli enerjiyi depolayacak jel akülere sahip olacağını belitti.

‘İnşaat ruhsatı vatandaşla aramızdaki sözleşmedir, taraflar sözleşmeye uymak ve bu sistemleri bize onaylattığı projesini gerçekleştirmek zorundadır, eğer güneş enerjisi konusunda projesinin gereklerini yerine getirmezse oturma ruhsatı harçları alınırken inşaat ruhsatı döneminde yapılan indirimler geri alınacak’ diyen İnce henüz kararın çok yeni olduğunu bu nedenle önlerine gelen başvurular olmadığını belirtti. Ancak kısa sürede yeni yapılacak inşaatlar için başvuruların başlamasını beklediklerini anlatan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce bu dönemde projeleri görüp değerlendireceklerini; bu nedenle meslek odalarından; özellikle de Makine Mühendisleri Odasından yatırım maliyetlerini olabildiğince azaltmak için destek beklediklerini belitti.Yatırım maliyetleri yüksek olsa da bunun kısa sürede düşen elektrik faturaları ile çıkartıldığını söyleyen İnce sorumuz üzerine ‘Eski binalar için de güneş enerjisi sistemleri kurmaları açısından teşvik etmeyi düşündüklerini ancak henüz bunu nasıl yapacakları konusunda bir kararları olmadığını’ belirtti.

Güzelbahçe’de Belediye Meclisi çatılarına güneş enerjisi paneli kuracaklardan alınacak yapı ruhsat harçlarında %25  indirime gitti, bunu da aylık dergilerinde ilan etti.

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’ye son sorumuz ise çevre alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile ilgiliydi; İnce ‘Bu alanda ülkemizde ilk destek kararını alan belediye olmalarına karşın sivil toplum kuruluşlarından şu ana kadar bir destek görmediklerini’ söyledi ve ekledi: ‘belki duymamışlardır’

Güzelbahçe Belediye Meclisinin aldığı karar ‘devrim’ etkisi yapacak nitelikte… Yurttaşların güneş enerjisinin kullanımını yaygınlaştırabileceğini bilen bir belediye başkanı ve meclis üyeleri, halka en yakın siyaset alanı olan yerel siyasete emek veren vizyon sahibi bir politikacı enerji politikalarına yön verecek esaslı bir adımı atıyor. Büyüklere büyük teşvik politikalarının yapıldığı Ankara siyasetinin ihmal ettiği küçüklere teşvik getiriyor. Konutuna güneş enerjisi sistemi taktırmakla yatırımcı olunur mu demeyin. Yurttaşlarımız bir araya gelince büyük yatırımcıdan daha fazla üretebilir.  Y.E.S. Yurttaşın Enerji Santrali. Bu yol açılmıştır artık. Yalnızca kendi ihtiyacınız için üretmekle de yatırımcı sayılırsınız; çünkü fosil yakıtlara talip olmuyorsunuz. Bu işin can alıcı noktasıdır.

Mustafa İnce daha belediye başkan adayı olarak bu adımı atacağını açıklıyor. Peki sivil toplum nerede? Güneş gönüllüleri mi desek, temiz enerji aktivistleri mi desek, neredeler; neredeyiz? Yardımcı olmayacak mıyız? Çevreciler için, nükleer karşıtları, termik santral karşıtları için, iklim savunucuları için yeni bir  gündem maddesi var artık. Güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaşması için doğru yol belediye halk işbirliklerini yaşama geçirmektir.  Belediyeden istemek kadar yardımcı da olmak gerekiyor. Yuvarlak, sarı renkli bir masa etrafında, güneş masasında buluşalım.

 

Haber: Alper Öktem/Ahmet Soysal

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.