Köşe Yazıları

Su yaşamdır, Su Hakkı yaşam hakkıdır – Alper Can Kılıç

0

“Yaşamın temel yapı taşı olan su, politik ve ekonomik olarak da 21. Yüzyılın en önemli konularından biri olmaya aday. Dünyanın artan nüfusu, zaten sınırlı olan içilebilir su kaynaklarının hızla kirlenmesi, HES ve baraj inşaatlarıyla ekolojik dengenin bozulması vs. ile suyun önemi giderek artmakta ve dünyanın her tarafında su konulu toplantılar, etkinlikler, eylemlilikler yapılmaya devam ediyor.(*)”

Geçtiğimiz günlerde, Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği aktivistleri tarafından yürütülen Su Hakkı Kampanyası – Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı da bunlardan biri. Rosa Luxemburg Vakfı  ve Boğaziçi Üni. İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi‘nin desteğiyle yürütülen etkinlik  12-13 Kasım tarihlerinde, Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Ayhan Şahenk Salonunda gerçekleşti. Etkinliğe dünyanın farklı bölgelerinde su mücadelesi veren ve bu konuda farklı örgütlenme modelleri geliştiren topluluk üyeleri konuk oldu ve katılımcıların sorularını yanıtladı.

70

“Suyun kullanımı için, su kaynaklarının korunması için, suyun satılabilir bir meta değil de bir yaşam hakkı olarak tanınması için düşünen, harekete geçen herkesin katkısı gerekiyor.(*)”

İki gün boyunca hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde su varlıklarının korunması ve tüm canlılar adına adil kullanım mücadelesini veren, bu konuya dikkat çeken aktivistler biraraya geldi.

12 Kasım Cumartesi günü Açık Radyo kurucu ve sunucularından, aynı zamanda Uluslar arası bir hukukçu olan Dr. Ömer Madra’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik “İstanbul’un su krizi ve çözüm önerileri” konusuyla devam etti. Konuşmacılar Prof. Dr. Murat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi), Nuran Yüce (Su Hakkı Kampanyası) konu hakkındaki izlenimlerini ve araştırmalarını aktardılar. Programda yer alan İkbal Polat (İstanbul Hepimizin Girişimi) ve Melda Onuk etkinliğe katılamadı. Ardından Moises Subirana (Barcelona En Comu), Ercan Ayboğa (Su Hakkı Kampanyası) ve Erdal Balsak (Mezopotamya Ekoloji Hareketi) tarafından “Havza bazlı su yönetimi: Su kullanım öncelikleri ve demokratik katılım” konusu tartışıldı.

71

Konferansın temeline vurgu yapan “Su Hakkı bir insan hakkıdır!” konusunu Dr. Akgün İlhan (Su Hakkı Kampanyası) ve  video katılımıyla Ayhan Bilge gerçekleştirdi. Aralarında Nur Neşe Karahan (Yeşil Artvin Derneği), Leyla Mumin (Mezopotamya Ekoloji Hareketi), Berrin Esin Kaya (EGEÇEP), Murat Demir (Bursa Doğa Der), Gürcan Kırımlı (DAYKO), Mehmet Baki Deniz (KOS), İnci Bilgiç (Alakır Nehri Kardeşliği) gibi pek çok yerel direnişten topluluk üyelerinin yer aldığı “Türkiye’nin ‘kalkınma’ hamlesi ve su gaspı” oturumu ile ilk gün programı tamamlandı. Oturumun sonunda ABD Kuzey Dakota ormanları, Siu ve diğer Kızılderililerin topraklarından geçen Petrol Boru Hattı’nı protesto eden Kızılderililere destek için tüm katılımcılar sahnede toplanıp fotoğraf çektirdiler. Ayrıca Yeni İnsan Yayınevi, Alakır Nehri Kardeşliği, Rize Derneği, Dayko etkinlikte birer stand açarak faaliyetlerini katılımcılarla paylaştılar.

73
13 Kasım Pazar günü Özdeş Özbay moderatörlüğünde programına devam edilen etkinlikte “İklim değişikliğinin ve su krizinin derinleştiği dünyada iklim mültecileri” konusu Dr. Levent Kurnaz (Boğaziçi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) gezegenin eşiklerine vurgu yapan konuşması, Doç. Dr. Pınar Uyan (Bilgi Üniversitesi Göç Merkezi)’ın uluslararası bağlamda iklim mülteciliği sunumuyla devam etti.

“- Artık hepimiz 400ppm gezegeni sakinleriyiz.”

Günün ilk oturumunun kapanışını Ömer Madra gündeme dair haber ve bilgiler aktardıktan sonra, iklim değişikliği ve gezegenin eşiklerine vurgu yaparak “Bana sorarsanız kainatın en korkunç intihar bombacısı insandır.” sözüyle sonlandırdı.

“Militarizmin bir aracı olarak su varlıkları” konusuyla devam eden etkinlik hava alanı çıkışında sorun yaşayan Filistin Hidroloji Grubundan Dr. Ayman Rabi’nin online konferans bağlantısıyla devam etti. Konuşmacı bir sunum gerçekleştirerek, İsral’in Filistin üzerinde uyguladığı su politikaları ve su kullanım hakkına getirdiği haksız kısıtlamalardan bahsetti.

76

“Barış suyunun metreküpü ne kadar?”

Murat Kanatlı (Yeni Kıbrıs Partisi), K.K.T.C. ve T.C. arasında toplantıları süren Barış Suyu Sözleşmesi ve projesi hakkında ayrıntılı bilgi aktardı. Program Zeynep Sıla Akıncı (Mezopotamya Ekoloji Hareketi) çevremizdeki sınırlar, zorunlu göç ve su projeleri konularını içeren ve Şırnak Uludere’de projeleri hazırlanmış ve süreci devam eden Güvenlik Barajlarından bahsettiği sunumuyla devam etti.

“Milyonlarca insan temiz, kullanılabilir suya ulaşmakta sıkıntı çeker ve dolayısıyla hayatını idame ettirmekte zorlanırken, özellikle sınır aşan sular devletler nezdinde “stratejik” bir baskı ve şantaj aracı olarak görülmektedir.Yani su, bir yandan tüm canlılar için vazgeçilmez bir yaşamsal madde iken, bazıları içinse politik bir argüman, dahası bir “silah” haline gelmiştir.

74

Su Hakkı Kampanyası için su; bütün hesapların, taktiklerin, stratejilerin ötesinde, vazgeçilmez bir “yaşam hakkı”dır ve bütün canlıların suya erişim hakkı dokunulmazdır. Bu nedenle de suyun bir silah veya politik bir baskı aracı olarak kullanılması kabul edilemeyeceği gibi, ticari bir meta olarak alınıp satılması da kabul edilemez. Bugün artık kanıksanmış olsa dahi, suyun satılması, havanın satılmasıyla eşdeğer, onun kadar kabul edilemezdir.(*)”

Etkinliğin son konusuna “Şirketlere karşı küresel direniş: Dünyada yükselen su hakkı mücadeleleri” konusu yurt dışı konuşmacıların online konferans ve video yoluyla etkinliğe katılımıyla gerçekleşti. Brent Millikan (Brezilya International Rivers Campaign) ile canlı bağlantı gerçekleştirilerek After the Flood – Belo Monte filmi izlendi.

Belo Monte: After the Flood from Todd Southgate on Vimeo.

Ardından Amazon Yağmur Ormanlarındaki son durum ve baraj projeleri konuşuldu. Food & Water Watch organizasyonundan Darcey O’Callaghan ve İrlanda Kârdan Önce İnsan Platformu aktivisti ve Milletvekili Brid Smith video ile etkinliğe katılım gösterdi.

72

“Korkuyu kırın, korku kırıldığı zaman umutla doluyorsunuz.”

Etkinliğe doğrudan katılım gösteren Moises Subirana (Barcelona En Comu) devlete karşı gerçekleştirdikleri örgütlenme ve eylemlerinden bahsederek Uluslararası Su Mücadeleleri Konferansı katılımcılarının sorularını yanıtladı ve etkinlik sona erdi.

104

Daha fazla bilgi almak isteyenler www.suhakki.org adresini ziyaret edebilir ya da [email protected] e-posta adresine sorularını iletebilirler.

.*(1) http://www.suhakki.org/hakkinda/

*Etkinliğin ikinci gününe katılabildiğim için, 1. günde eksiklikler olduysa affola. Sevgili Cengiz Doğan’ın eklemeleriyle 1.günü de revize etme şansımız oldu. Kendisine çok teşekkür ederim. 1. gün ile ilgili iletmek/eklemek istediklerinizi lütfen yorumunda iletiniz. Teşekkürler.

* Akgün İlhan ve Nuran Yüce’nin Açık Radyoda yapmış oldukları Su Hakkı programını her Salı 16:00 – 16:30 arasında dinleyebilirsiniz

69-alper-can-kilic

 

 

Alper Can Kılıç

You may also like

Comments

Comments are closed.