ManşetSivil Toplum

Yeni Foça’da atık su “eziyeti”!

0

Geçen Temmuz ayında el birliğiyle yaptıkları temizlik ve hazırlıkların ardından Donat Plajı’nı halkın kullanımına açmış olan, böylelikle plajların fahiş fiyatlarla şezlong ve hizmet sunarak rant sağlayan mekanlara dönüştürülmesine karşı tepkilerini hayata geçirmiş olan Yeni Foça Forum sakinleri son iki aydır  da Yeni Foça Atık Su Arıtma Tesisi’nin deşarj hattı döşenmeden hizmet vermesine bağlı olarak sorun yaşıyor. Atık su arıtması olarak  yapılan işin “hizmet” değil “eziyet” olduğunun altını çizen Yeni Foça Sakinleri, 13 Ekim Perşembe günü(dün) saat 13 :00 ‘da İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak  dilekçe verdi.

14646686_10154193043402690_1297789502_o

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi  İZSU Genel Müdürlüğü tarafından Yeni Foça Bölgesi’nin  evsel atıklarının arıtılması için işletmeye açılan  tesisinin “deşarj hattı” kurulmadan  faaliyette bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkan kirlilik nedeniyle şikayetlerini Belediye Başkanlığına . yazılı ve sözlü olarak bildirdi.Arıtma tesisinde arıtılan atık suların denize deşarjını sağlamak için 1 kilometre uzunluğunda 500 metresi denizin içinde olmak üzere deşarj hattı yapılması planlanmış olmasına rağmen henüz yapılmadığı için şikayetçi olduklarını ve  iki aydır yetkili kurumlara yaptıkları itirazların dinlenmediğini ifade eden grup “reel anlamda yaratılan kirliliğin göz ardı edildiğini” duyurdu. su

Forum üyeleri, kamuoyuna yaptıkları açıklamada, yetkililerin tesisin biyolojik arıtma yapıyor oluşundan dolayı  buradan çıkan atıkların herhangi bir kirlilik içermediğini iddia ettiğinin altını çizdi ve  atık suyun simsiyah olduğuna atık suyun  verildiği dereden ” getirdikleri numunelerle dikkat çekti “iç içebilirsen, yüz yüzebilirsen” ifadesini kullandı.

deniz-yeni-foca

Yeni Foça Forum adına açıklama yapan Serhat Güner  “Dünyanın hiç bir yerinde halkın denize girdiği plajın ortasına atık su deşarjı ,yerleşim yeri içindeki evlerin arasından zemini simsiyah olan ve halk arasında “boklu dere” olarak adlandırılan derenin akıtılması kabul görmez. Ancak ne hikmetse bütün kurum ve kuruluşlar bu konuda duyarsız kalmaktadır, halkın duyarsızlığından yakınanlar duyarlı insanların sesine kulak tıkamaktadırlar. Böylesi yüksek maliyetle yapılan bu güzel alt yapı tesisinin bütün olarak tamamlanmadan test çalışması için bile olsa hizmete alınmaması gerekirdi, eğer alınması zorunlu ise de atık deşarj hattı tamamlanıncaya kadar, atık suların bu şekilde çevre kirliliği yaratmak yerine vidanjörle alınarak faal durumdaki en yakın arıtma tesisine dökülmesi gerekirdi.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekir. Hizmetin eziyete dönüşmesi, yaşam alanlarımızın kirletilmesi söz konusudur ve buna itiraz ediyoruz. Sesimizi duyuruncaya kadar da bu itirazımızı sürdüreceğiz. Kamuoyuna bu rezaleti göstermeye devam edeceğiz“dedi.

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.