İklim KriziManşet

Hatay Gölbaşı Gölü kuraklık tehdidi altında

0

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç, dünyada çok nadir rastlanılan güzellikleri bünyesinde barındıran Gölbaşı Gölü’nün kuraklık nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek, “Tedbir alınmadığı takdirde Hatay doğal bir güzelliğini daha kaybetmeye mahkum olacaktır” dedi.

27

Abdullah Öğünç, Amik Ovası’nın kuzeydoğusunda, Kırıkhan ilçesine 11 kilometre uzaklıkta bulunan Gölbaşı Gölü ve sulak alanının, eşine az rastlanır bir örnek olduğunu belirterek, “Gölün bulunduğu alan, Anadolu kuşağı ile Afrika kuşağı arasında geçit bölgesi olup flora ve fauna çeşitlenmesinin olduğu nadir ekosistemleri içerir. Bu bölge sadece Afrika elemanları ile Ortadoğu su sistemlerinin elemanlarını içermekle kalmaz, aynı zamanda Akdeniz’le olan Asi Nehri bağlantısı sayesinde nesli dünya çapında kritik seviyede tehlikede olan Avrupa yılan balığı gibi bazı deniz aşırı okyanus türlerini de barındırır” dedi.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi Başkanı Abdullah Öğünç

Gölbaşı Gölü’nün kayda değer miktarda nadir, zarar görebilir veya tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini barındırdığını söyleyen Başkan Öğünç, “Gölbaşı Gölü, kıtalar arası öneme sahip kurutulan Amik Gölü’nün hem en önemli kaynağını hem de Amik Gölü ekosisteminin küçük bir modelini halen bünyesinde barındırmaktadır. Amik Gölü sulak alan ekosisteminde yer alan flora ve fauna burada da yer almaktadır. Amik Gölü’nün küçük bir modelini oluşturan Gölbaşı Gölü’nde bugün üçü endemik dokuz midye türü vardır. Avrupa yılan balığı, küçük karabalık, İsrail çuprası, büyük karabalık, kaya balığı, küçük balık, smarıbenli, çamur balığı, sarıbalık, tihris, sazan, tatlısu kefali, kersit, süs balığı, kefal ve sivrisinek balığı gibi balık türleri yaşamlarını sürdürmektedirler” diye konuştu.

 

(İHA, Cihan, Hatay İnternet.tv)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.