Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Vişneli Crumbel Tart – Sevin Turan Bettscheider

0

Geçenlerde söylediğim gibi bugün vişneli tart günü ve yazıma tarçının evi saran mis kokusu eşlinde başlıyorum.

43

Biliyorum vişne mevsimi değil ama vişneyi çok seven biri olarak mevsimini bekleyecek kadar sabırlı değilim ve hazır üründe kullanmak istemiyorum. Bundan bir önceki yazıda vişneyi kışında kullanmak için konserve yöntemini kullandığımı söylemiştim.

Bu tartı bu akşam eşimin ailesini ziyarete giderken götüreceğim? Yani şimdilik dilimlemiyorum. Dilimlendikten sonra ki halini yarın sizlerle paylaşabilirim. Geçelim tarife ….

Malzemeler :

Tart kalıbım 28 cm büyüklüğünde

Tart hamuru için :

350 gr un

200 gr tereyağı

120 gr şeker

1 adet yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

vanilya çubuğu

Üst hamuru için:

Kalan hamura

50 gr tereyağ

1 yemek kaşığı şeker

8 yemek kaşığı un

1 çay kaşığı tarçın

İç malzemesi için :

1 kavanoz vişne konservesi (700 l)

50 gr nişasta

3 yemek kaşığı şeker

1 vanilya çubuğu

Yapılışı:

1.Hamuru için; yumurta, tereyağı ve şekeri birazcık yoğurup unu ve kabartma tozunuda ilave ediyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. Makinede yoğuruyorsanız kancaya dolanmaya başladığında hamur hazır hale gelmiş demektir. Elde yoğuruyorsanız hamur elinizde toplanmaya başladığında yuvarlak hale getirip kenara alın.

35

2. Tart kalıbını yağlayın. Not: Tart kalıbının tabanına yağlı kağıtta koyabilirsiniz. Eğer tart kalının üstünde dilimlemek isterseniz kalıba zarar da vermemiş olursunuz.Hamuru merdane yardımıyla açıyoruz ve kalıbın üstüne yerleştiriyoruz. Merdane yardımıyla fazlalıkları kesiyoruz ve kenarlarını parmağınızla bastırarak şekil veriyoruz.

36

3.Bu işlemden sonra kenarda fazlalık kalacaktır.Benim tart kalıbımın orta kısmı havada kenar kısımları aşağıda kalıyor o yüzden hamuru yüksek bırakmama gerek kalmıyor. Benim için çok kullanışlı değil çünkü tartı kalıptan çıkarmak biraz zor oluyor.Belki aşağıdaki resimde kalıbın nasıl olduğunu görebilirsiniz. Eğer sizin kalıbınızın tabanı düz ise birazcık kenarlardan  hamuru yüksek bırakabilirsiniz ama fazla bırakmayın.Bu arada kalan hamuru kenarda tutun çünkü üstü için kullanacağız. Fırını 180 dereceye ayarlıyoruz.

37

4.Not : Sosu için benim elimde 700 gr lık kavanozda vişne (suyu ile beraber) konservesi vardı. Vişne suyu yaklaşık 300 lt çıktı. Üzerine 200 gr su ekledim. 3-4 yemek kaşığı şekeri 50 gr nişasta ile karıştırıyoruz. Not:( Şekeri yine damak tadına göre. Ben vişnenin ekşiliğini sevdiğim için 3 yemek kaşığı şeker koyuyorum.) İçine bir miktar (5-6 yemek kaşığı) elimizde olan vişne suyundan ekleyip çırpma teliyle nişastanın açılmasını sağlıyoruz. Diğer tarafta 500 gr vişne suyunu kaynatıyoruz. Açmış olduğumuz nişastalı karışımı çırpa teliyle karıştırarak yavaş yavaş ekliyoruz. Birkaç dakika kaynatıp kenara soğuması için alıyoruz.  Daha sonra içine vişneleri ekliyoruz.

3839

5.Tartın üst kısmı için 50 gr tereyağını 1 yemek kaşığı şekerle karıştırıyoruz. Kalan tart hamurunun içine bu karışımı, 1 dolu çay kaşığı tarçını ve 8 yemek kaşığı unu ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.Ufalayabileceğiniz bir hamur kıvamına geliyor.

6.Tart hamurunun içine yaptığımız sosun hepsini koyuyoruz. Üstüne de hazırladığımız crumble yayıyoruz.

4041

7.180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk pişiriyoruz.  Ben çırpılmış krema ile servis yapıyorum. Afiyet olsun…

42-sevin-turan

 

Sevin Turan Bettscheider

greenandsweet.wordpress.com/

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.