Hayvan HaklarıManşet

Yurttaş Reklamcılık Hizmetleri yardımı ile Londra Metrosunu kediler bastı

0

Londra’da reklamlardan bunalanlar, bir metro istasyonunu barınak kedilerinin fotolarıyla kapladı.

41

İngiltere’nin başkenti Londra’da kendilerinden devamlı bir şeyler satın almalarını isteyen reklamlardan bıkan insanlar, Kickstarter adında bir imecefon (*) üzerinden para toplayıp, iki haftalığına bir metro istasyonundaki bütün reklam alanlarını satın aldılar. Sonra da tüm bu alanlara kedi resimleri koydular. İstasyondaki 68 reklam alanına koydukları kedi fotoğrafları, aynı zamanda hayvan barınaklarında sahiplendirilmeyi bekleyen kedilere ait.

Kendi ifadelerine göre yaratıcı projeleri ‘iyilik adına’ kullanmak için bir araya gelen ve kendilerine Glimpse adını koyan kolektifin bu projesinin adı CATS (Kediler): Citizens Advertising Takeover Service (Reklamların Ele Geçirilmesine Yönelik Yurttaş Hizmeti). Grup, Clapham Common metro istasyonundaki onlarca reklam panosuna 2 hafta boyunca ilan koymak için Kickstarter kampanyasına Nisan ayında başladı. Bu amaçla CatsNotAds.org diye bir web sitesi de açtılar. Grubun Kickstarter kampanyası büyük ilgi gördü, birçok gazete ve dergide haber aldı. 6 ayda 23 bin sterlin toplandı.

Grubun fotoğrafını koyduğu kedilerin bir kısmı Battersea Köpek ve Kedi barınağında yaşayan, yuva arayan kedilere aitti. Bazıları da Britanya’da kediler için çalışan Cats Protection kurumuna aitti. Grubun sayfalarında isteyenlere kedi sahiplendirme veya bakımlarını üstlenme imkanları da sunuldu.

Grubun ilk çağrısı şöyleydi:

“Neden bunu yapıyoruz? a) Harika görüneceği için. b) Sürekli bizden bir şeyler satın almamızın istenmesi çok yorucu. c) Evsiz kedilerin yuvalandırılmasına yardımcı olabiliriz…

Kampanyanın akrostişli adı da şu, "Yurttaş Reklamcılık Hizmetleri Görevi Devralıyor). Akrostiş bu görevin İngilizce yazısında ortaya çıkıyor, "The Citizens Advertising Takeover Service"

Kampanyanın akrostişli adı da şu, “Yurttaş Reklamcılık Hizmetleri Görevi Devralıyor”. Akrostiş bu görevin İngilizce yazısında ortaya çıkıyor, “The Citizens Advertising Takeover Service”. “Cats”, Türkçede “Kediler” manasına gelmekte.

Paramızın olmadığı tatil, ihtiyacımızın olmadığı araba ya da sahip olmadığımız vücut hakkında dertlenmemek güzel olmaz mıydı? Kamusal alanların içimizi açtığı bir dünya hayal edin.

İpotekler ve pahalı çoraplar için sonu gelmeyen reklamlar mı görmeyi tercih edersiniz, yoksa kedi fotoğrafları mı?”

39

Grup amacını, “insanlara dünya hakkında farklı düşünmeleri için ilham vermek ve dünyayı değiştirecek güce sahip olduklarının farkına vardırmak” olarak açıklıyor.

Grubun verdiği bilgilere göre 2 haftada 300 bin kişinin kedi fotolarını gördüğü bu proje, yine kendi açıklamalarına göre “saçma bir proje ama, bir düşünün, bunu ülkenin her yerinde, hatta dünyanın tüm büyük şehirlerinde yapabiliriz.

40

Aptalca da olsa, bu şekilde kolektif sesimizi kullanmayı denemiş oluyoruz. Beklenmedik şeyler de ortaya çıkabilir. Belki bir şeyler satın almanın bizleri mutlu etmediğini fark etmeye başlarız.

Belki kediler de bizi mutlu etmeyecek, ama mutlaka sigorta reklamlarından daha iyidir. Belki kedilerin verdiği bu huzur anında aklımıza parlak bir fikir veya hatta aptalca bir fikir gelebilir, hatta… hiçbir şey düşünmeden bir dakika geçirebiliriz.”

Glimpse kolektifinin kurucusu James Turner, ‘anlık bakış’ anlamına gelen grubun adını şöyle açıklıyor: “Soruna odaklanmak yerine, her şeyin daha iyi olduğu bir dünyaya dair ‘anlık bakış’lar oluşturuyoruz.”

Turner, bu kampanyaya nasıl karar verdiklerini de şöyle anlatıyor: “Şubat ayında kendimize sorduk, satın alınacak şeyler yerine arkadaşların ve deneyimlerin daha önemli olduğu bir dünyayı nasıl hayal edebiliriz diye.

Metro istasyonlarına nelerin fotoğraflarını koyabiliriz diye düşündük. Harikulade ormanlar? Aile ile birlikte geçirilen zaman?

Bu işin meşhur olmasını istiyorduk, İnternet’in bayılacağı bir şey olması lazımdı. Zaten öyle düşününce yanıt belli oldu: Kediler...”

(*) Kickstarter: Bireylerin ortak bir amaca yönelik maddi havuz oluşturmasına imkan veren çevrimiçi hizmetler.

 

Haber: Balaban Cerit

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.