DünyaManşet

Yeşiller’in meclise getirdiği yasa ile Fransa’da plastik ürünler yasaklandı

0

Fransa’da plastik bardak, tabak, çatal, bıçak ve kaşık kullanımı yasaklandı.

Yeni yasayla, biyolojik materyallerden yapılmayan tek kullanımlık mutfak eşyalarının kullanılması da yasaklandı. Yeşiller Partisi’nin meclise getirdiği yasa 2020 yılında yürürlüğe girecek.

38

Yasak ilk süreçte yapımında yüzde 50’nin altında biyolojik malzeme kullanılan plastik ürünleri kapsayacak. 2025 yılından itibaren ise  bu sınır yüzde 60’a yükseltilecek.

Hükümetin yeni yasayla doğayı kirleten ürünlerin kullanımının azaltılmasını amaçlandığı belirtiliyor.

Ülkede bu yıl başlarında da süpermarketlerin plastik poşet satmaları da yasaklanmıştı. Fransa’da her yıl sadece kahve makinalarında 4 milyar plastik bardak kullanılıyor. Bunların sadece yüzde 1’i geri dönüştürülüyor. Geri dönüştürülemeyen plastik ürün miktarı ise 32 bin ton.

Poşet yasağı Ocak’ta meyve sebze reyonlarını da kapsayacak

Fransa’da 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere süpermarketlerde plastik poşet kullanımı da yasaklanmıştı. Yasak gelecek Ocak ayından itibaren meyve-sebze reyonlarında kullanılan poşetleri de  kapsayacak.

Yasayı meclise Yeşiller Partisi taşıdı

Yeşiller partisinin 2014’de meclise taşıdığı yasa tasarısı hakkında 700  değişiklik önergesi verilmiş Ekim 2014’de mecliste kabul edilmişti.  Yasa tasarısı Senatoda da uzun ta tartışmalar sonucu kabul edilerek yasalaşmıştı.

 

(Al Jazeera, Artı33, Metro.co.uk)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.