ManşetSivil Toplum

Tarık Akan, ‘Türkiye’yi sevgide birleştirdi ve gitti’

0

Biz, Türkiye kocaman bir aileyiz ve sevgide birleşiyoruz”

14

Yeşilçam’ ın usta oyuncusu Tarık Akan’ ın Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ ni dolduran binlerce sevenine bu sözlerle seslendi kızı Özlem Üregül.

15

Naaşının getirilmediği sahnede dev bir Tarık Akan posteri asılıydı.

Sahnede DİSK işçilerinin” Yoldaşımız” pankartı açıldı. Cemal Süreya’ nın “Bahar mezarına gömsünler sizi/ Yapraklar gibi buluştunuzdu” dizelerinin yer aldığı “Dört Mevsim” şiiri de sahnede yerini almıştı.

21

Orhan Aydın’ ın sunduğu anma töreninde Fazıl Say’ ın besteleri çalındı.

22

Anma programı Nebil Özgentürk’ ün hazırladığı “Tarık İçin” belgeseliyle başladı. En çok alkışı Tarık Akan’ ın Yılmaz Güney ile tanışmalarını anlattığı bölüm aldı.

18

Ardından konuşmalara geçildi. Akan’ ın kızı Özlem Üregül ilk sözü aldı ve konuşmasını “Onca belgesel, film ve şöhretin arasında bizi aksatmadan, tüm sevgisiyle ilgilendi. Biz üç kardeşiz, hepimizi ayrı ayrı çok sevdi. Her zaman bize eşit davrandı. Babamın en değer verdiği şey kardeşler arası eşitlikti. Bize eşitlik duygusunun ailede başladığını öğretti. Türkiye olarak büyük kocaman bir aileyiz, hepimiz sevgide birleşiyoruz. Her yöreden insan sevdi Tarık Akan’ı. Babam attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bunları yaparken sizlerin sevgisinin her zaman yanında olduğunu bildiğini bilmenizi isterim. Biz babamı kaybetmedik, Türkiye Tarık Akan’ı kazandı.” sözleriyle tamamladı. Ardından Rutkay Aziz, Ataol Behramoğlu ve Zeki İrfanoğlu, Tarık Akan’ ı anlattılar.

17

Fazıl Say’ın piyano ile eşik ettiği anma töreninde tiyatro sanatçısı Genco Erkal, Nazım Hikmet şiirleri okudu. Nazım Hikmet Korosu’nun şarkılar seslendirdiği törende Güvenç Dağüstün, Zülfü Livaneli, Zuhal Olcay, Mazlum Çimen, Melike Demirağ, Cahit Berkay, Hüseyin Turan gibi isimlerin de katılımıyla “Yiğidim Aslanım Burada Yatıyor” şarkısı seslendirildi. Şarkıya tüm salon alkışlarla eşlik etti.

16

Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Akan’ın naaşı binlerce seveninin alkışları arasında toprağa verilmek üzere İstanbul Bakırköy’deki Zuhurat Baba Mezarlığı’na doğru yola çıktı.

Kuruculuğunu yaptığı Özel Taş İlköğretim Okulu öğrencileri de Tarık Akan’ı şarkılarla uğurladı. Okul yıllar önce Tarık Akan’ın da eğitim gördüğü Taş Mektep’ti.

20

Bakırköy meydanında da binlerce İstanbullu tarafından karşılanan Tarık Akan, Bakırköy Zuhuratbaba mezarlığında toprağa verildi.

 

Haber: Ercüment Gürçay

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.