Hayvan HaklarıManşet

Bulgaristan’ın Türkiye sınırına çektiği jletli tel örgü yabani hayvanları katlediyor

0

Bulgaristan’ın sığınmacılara karşı sınıra çektiği tel örgü Istranca ormanlarında yaşayan sayısız yabani hayvanı evinden edecek. Jiletlerle sarılı teller, birçok hayvanı öldürdü bile.

30

Bulgaristan’ın yasadışı sığınmacı geçişini engellemek için Türkiye sınırına çektiği tel örgü çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Kırklareli Çağlayık köyüne giden Trakya Platformu Yönetim Kurulu üyesi Göksal Çidem, tel örgünün doğa harikası Istranca ormanlarını böldüğünü belirterek “Doğal hayatı da olumsuz engelleyecek. Yabani hayvanlar geçemeyecek. Yolunu şaşıracak” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak’ın haberine göre, tel örgüye gerekçe olarak, “Önlem, son yıllarda Bulgaristan- Türkiye sınırında sürekli artan sığınmacı baskısına karşı büyük önem taşıyor. Tel örgünün amacı sığınmacı akışını kontrol altına almak ve devlet sınırını etkin bir şekilde korumak” olduğu belirtiliyor. Bulgaristan, yaklaşık 270 kilometrelik Türkiye sınırında yasadışı geçişlerin en fazla olduğu 30 kilometrelik kısma 15 milyon Avro maliyetle tel örgü çekiliyor.

‘Tellere birçok hayvan takılıyor’

Trakya Platformu Yönetim Kurulu üyesi Göksal Çidem, Kırklareli Çağlayık köyüne giderek sınıra çekilen tel örgüleri inceledi. Çidem, doğa harikası Istranca ormanlarının bölündüğünü belirterek şöyle konuştu:

“Bulgaristan-Türkiye sınırında telden duvar, kaçak göçmenlere karşı yapılırken bir taraftan da Istrancalar’daki yabani yaşamı da yok edecek.

Yaban hayvanları yazın Bulgaristan tarafına kışın da Türkiye tarafına geçiş yaparak besin ve üreme zinciri oluşturuyorlar. Özelikle Türkiye tarafındaki Istrancalar kesimi yaban yaşamı çok etkilenecek. Sınır hattında geyik, karaca, kızıl sincap, yaban kedisi, kurt, tilki, çakal ve ağaç sansarı gibi birçok yabani hayvan yaşıyor.

Tel hattı duvarı nedeniyle bazı türlerin yok olma riskiyle bile karşı karşıya kalınabilir. Köylüler jiletlerle sarılmış tellerde birçok hayvanın takılarak öldüğünü söylüyor.

Konu ilgili bakanlıkça uluslararası platforma taşınmalı ve çözüm üretilmeli.”

 

(Cumhuriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.