DünyaManşet

Göz alıcı Perseid Meteor Yağmuruna hazır olun

0
Samanyolu'nun hemen yanında çok renkli bir Perseid meteoru göz alıcı bir şekilde kayıyor

Scott Eric Kaufman tarafından Salon‘da yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Elif Naz Çokal‘ın çevirisiyle paylaşıyoruz.

***

Samanyolu'nun hemen yanında çok renkli bir Perseid meteoru göz alıcı bir şekilde kayıyor

Samanyolu’nun hemen yanında çok renkli bir Perseid meteoru göz alıcı bir şekilde kayıyor

NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, her yıl gözlenen Perseid Meteor Yağmuru, Jüpiter’in yer çekimi etkisi sayesinde bu yıl daha da göz alıcı olacak. “Mükemmel şartlar altında, göktaşı sayısı saatte 200’e ulaşabilir.” diyor NASA.

Dünya odaklı düşününce her yıl meteor yağmuru bizi ziyaret ediyor gibi gelse de işin aslı öyle değil. Hareketi sırasında Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının kuyruğuna denk gelen aslında Dünya’nın kendisi. Böylece her yaz gördüğümüz meteor yağmuru oluşuyor.

Dünya normalde kuyrukluyıldızın kalıntılarının oluşturduğu kuyruğun en dış kısmından geçiyor. Ancak gökbilimciler, bu yıl Jüpiter’in yer çekiminin kuyruğu bize doğru çektiğini ve bu durumun meteor yağmurunun zirveye ulaştığı tarih olan 11-12 Ağustos’ta görülebilecek olan göktaşı sayısını rahatlıkla iki katına çıkaracağını söylüyor.

NASA meteor uzmanı Bill Cooke space.com’a yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Bu Ağustos’ta meydana gelecek Perseid Meteor Yağmuru’ndaki yoğunluğun sebebini, Jüpiter’in yer çekiminin partiküllerini Dünya’nın yörüngesi üzerinde yoğunlaştırması şeklinde basitçe açıklayabiliriz. Bu durum tüm meteor yağmurlarında söz konusu olmuyor ancak Perseidler Jüpiter’e yakın bir takip yörünge takip ettiğinden Jüpiter’in yer çekiminden etkilenmeleri söz konusu olabiliyor.”

Gökbilimciler, normalde görülen 80 meteorun yerine, gece 1’den itibaren saatte 200’ün üzerinde meteor görülebileceğini tahmin ediyor.

Meteor yağmurunu seyretmenin en etkili yolu, ışık kirliliği olan şehirleri terk edip karanlık, tenha bir alanda, araba farlarının ve evlerin aydınlığından uzakta gözlerinize ortama alışması için en az otuz dakika -tercihen daha fazla- zaman vermek.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Scott Eric Kaufman

Çeviri: Elif Naz Çokal

(Yeşil Gazete, Salon)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.