EnerjiManşet

Akkuyu NGS’nin “stratejik yatırım” statüsüne alınması

0
Akkuyu NGS

Uçak krizinin ardından St. Petersburg’ta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenledikleri ortak basın açıklamasında iki ülke arasında ilişkilerin eskiye dönmesi konusunda kararlılık vurgusu yaparken, altı çizilen önemli konulardan birisi Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS)‘nin “stratejik yatırım” statüsüne çekileceğinin duyurulması oldu. Türkiye, yaklaşık 20 milyar dolarlık hacmiyle Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından birisi olan Akkuyu Nükleer Santrali konusunda, ‘stratejik yatırım’ statüsü ile Rusya’ya KDV ve gümrük vergisi muafiyetlerinden sigorta primlerine uzanan geniş alanda önemli teşvik imkânları tanıdı.

Akkuyu NGS

Akkuyu NGS

Konstantin Sarayı’nda düzenlenen toplantıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu NGS projesinin ‘stratejik yatırım’ haline getirilmesi konusu vardı. Bu karar alınacak ve Akkuyu stratejik yatırım konusu içerisinde yerini alacaktır” dedi.
Rus lider Putin de “Akkuyu’ya gelecek olursak, Türkiye’deki üç yasada gerekli değişiklikler getirildi. Santral, stratejik yatırım statüsüne çekilecek. Bütün bunlar bu büyük projelerin, on milyarlarca dolarlık projelerin hayata geçirilebileceğini gösteriyor” diye konuştu.

İki liderin vurguladığı, Akkuyu NGS’ye ‘stratejik yatırım’ statüsü verilmesi ne anlama geliyor, Türkiye bu kararla Rusya’ya jest mi yaptı yoksa ödün mü verdi?

Mevcut mevzuattan derlenen  bilgilere göre bir yatırıma ‘stratejik yatırım’ statüsü tanınması, Türkiye’deki teşvik mevzuatındaki en yüksek teşvik kalemlerinden yararlandırılması anlamına geliyor. Türkiye de ‘stratejik yatırım’lara, Akkuyu NGS projesine de uygulanacak şu teşvikler sağlanıyor:

– KDV istisnası,

– Gümrük vergisi muafiyeti,

– 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği, 

– Yüzde 50 yatırıma katkı oranı ile yüzde 90 oranında vergi indirimi,

– Yatırım tutarının yüzde 5’ini geçmemek kaydıyla azami 50 milyon liraya kadar kadar faiz desteği (öncelikli yatırımlardan stratejik yatırımlara geçenler 700 bin liraya kadar yararlanabilecek)

– Yatırım yeri tahsisi

 

(T24)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.