ManşetSpor

Yusra Mardini: Mülteci botundan Rio’ya

0

Ege Denizi’nde 3 saat boyunca batmak üzere olan botu iterek 20 kişinin hayatını kurtaran Mülteci atlet Yusra Mardini, Rio Olimpiyotlari’nda 100 metre kelebek yarışına Mülteciler Takımı adına katılarak serisinde birinci oldu.

yusramardini2016 Rio Olimpiyatlarına katılan düzinelerce birbirinden başarılı genç atlet arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Mülteciler Takımı adı altında katılan yüzücü Yusra Mardini’nin diğer yarışmacılardan farklı bir hikâyesi var.

Ege Denizi’nden Yunanistan’a

Basnews’tan Mustafa Ergün’ün haberine göre birçok insanın hayatı yaklaşık bir yıl önce Mardini ve kız kardeşinin gösterdikleri gayret ve çaba sayesinde kurtuldu.  1998 Suriye’nin başkenti Şam doğumlu Yusra, ailesiyle birlikte ülkesindeki iç savaş nedeniyle kaçmak zorunda kaldı.

Yusra Mardini’yle aynı kaderi paylaşan 18 mültecinin Ege Denizi’nden Yunanistan’a geçmek için bindikleri botun su almaya başlamasıyla farklı bir hikaye çıkmış ortaya.

Batmakta olan botu 3 mil çekti

Motoru bozulan botun içinde, iki kız kardeşten başka kimse yüzme bilmiyordu. Genellikle trajedi ile sonlanan bu tur olaylarda bu kez iki kız kardeş sayesinde bu olay aynı vahşet sonla sonuçlanmadı. İki kız kardeş, Ege Denizi’nin ortasında ailesi ve 18 mültecinin bulunduğu botu, denize atlayıp soğuk suda 3 mil boyunca çekerek Midilli adasına sağ salim varmalarını sağladı.

 “Yüzme bilmiyor olsaydım, yaşamıyor olurdum” 

İki kız kardeş, batmakta olan botun içindeki 18 kişinin hayatını kurtardı. Korku dolu bir hikayeyi Mardini, hayatı için bir motivasyon olarak gördü. Mardini, “O bot olayında yüzme bilmemiş olsaydım, asla yaşıyor olmazdım. Benim için olumlu bir tecrübedir” diyor.

Mülteci botundan Rio’ya

Şimdi Almanya’da görece rahat bir yaşantısı olan Mardini, ilk önce antrenmanlara başlayarak 2020 Tokyo  Olimpiyat Oyunlarına katılmayı düşünüyordu. Ancak Mardini’nin Mülteci Takımı’nda olması, hayalinin daha erken gerçekleşmesini sağladı. O sadece usanmadan yüzme için çalışmıyor, dünyadaki mülteci algısını değiştirmek için de çalışıyor.

Mülteci algısını kırmak istiyor

Şöyle diyor Mardini: “Herkese mültecilerin normal insanlar olduğunu,  onların da anayurdunun olduğunu,  oradan isteyerek kaçmadıklarını ve isteyerek mülteci olmadıklarını, mültecilerin de hayatlarında hayallerinin olduğunu ve yerinden, yurdundan gitmek zorunda kaldıklarını düşünmelerini istiyorum.”

Serisinde birinci oldu

Mardini, bugün Rio 2016’da 100 Metre Kelebek Yarışı’na Mülteciler Takımı adına katılan 10 yarışmacıdan b

iri oldu ve serisinde birinci oldu. Yusra Mardini, yarı finale kalamasa da tüm dünyaya önemli bir mesaj verdi.

Yusra Mardini hayatını “Hayat acımasız ve sizi beklemiyor. Eğer durursanız geride kalırsınız” diye özetliyor.

Basnews

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.