Doğa MücadelesiManşet

İnsanlığın karanlık tarafı Honduras’ta bir doğa savunucusunu daha öldürdü

0

lesbiaHonduras’ta insan hakları ve doğa savunucusu, yerli aktivist Lesbia Yaneth Urquía Urquia‘nın kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldıktan sonra katledildiği ortaya çıktı. Urquia’nın ölü bedeninin geçtiğimiz Perşembe günü bir çöp kutusu yanında bulunduğu belirtiliyor.

Urquia, Honduras Yerli Halkları Konseyi (COPINH)‘nin aktif bir üyesiydi ve yerli halkların topraklarında hidroelektrik santraller kurulmasına karşı savaşıyordu.

Honduras Yerli Halkları Konseyi (COPINH), dört ay önce evine giren kimliği belirsiz kişiler tarafından katledilen Honduras yerli halk lideri, insan hakları savunucusu ödüllü aktivist Berta Caceres tarafından kurulmuştu. Ceceres de yerli halkların topraklarında hidroelektrik santraller kurulmasına karşı olan protestolara önderlik ediyordu.

Başka bir COPINH lideri olan Tomas Garcia da 2013 yılında barışçıl bir protesto sırasında vurularak öldürülmüştü.

Bu cinayetler, Honduras hükümetinin doğa savunucularına koruma sağlamadaki yetersizliğinin trajik örnekleri. Dünyadaki çevre ve insan hakları ihlallerini gözlemleyen Global Witness örgütünün sunduğu verilere göre, Honduras doğa savunucuları için en ölümcül ülke. 2010-2015 yılları arasında ülkede en az 109 doğa savunucusu devlet tarafından desteklenen yıkıcı baraj, madencilik, ağaç kesim ve tarım projelerine karşı durdukları için öldürüldü. 2015 yılında öldürülen sekiz kişinin beşi yerli halktan. Tüm ölümlerin kayıtlara geçmediği düşünülüyor, yani bu rakamlar buzdağının sadece görünen bir parçası.

 

Haber: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Telesur, Global Witness, CIEL)

You may also like

Comments

Comments are closed.