EğitimManşet

Mersin’de akademisyenler için duruşma öncesinde dayanışma etkinliği

0

‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza attıktan sonra, facebook paylaşımlarında terör örgütü propagandası yaptıkları, Cumhurbaşkanı’na hakaret ettikleri iddiasıyla haklarında ceza davası açılan Mersin Üniversitesi’nden 4 akademisyen için, haklarına açılan davaya dair Mersin Adliyesi’nde bugün yapılacak duruşmanın hemen öncesinde dayanışma etkinliği düzenlendi.

68

Mersin Yaşam.net’den Abidin Yağmur’un haberine göre etkinlikte dava süreci hakkında bilgi veren Tolga Tören, “Savaşı durduramadık bu bize dert oldu. Ama size boyun eğmedik, bu suça ortak olmadık bu da size dert olsun” ifadelerini kullandı.

Eğitim-Sen Mersin Şubesi’nde yapılan etkinliğe Mersin Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra CHP Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, imzacı akademisyenlerden Prof. Dr. Sibel Özbudun ve Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Eğitim-Sen MYK üyesi İsmail Sağdıç, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Yaşar Ulutaş, Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve aktivis avukat Fikret İlkiz’in de aralarında yer aldığı çok sayıda akademisyen katıldı.

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu sözcüsü Yılmaz Bozkurt, akademisyenler hakkında açılan davaları “Barış istediğiniz zaman Cumhurbaşkanı’na hakaret etmiş oluyorsunuz” sözleriyle dile getirirken Mersin Üniversitesi öğretim üyesi Tolga Tören, dava süreçleri hakkında bilgi verdi.

6 akademisyen için toplam 21.5 yıl ceza isteniyor

Akademisyenler bildirisinin yayınlanmasının ardından MEÜ’nün 6 öğretim üyesinin işine son verdiğini kaydeden Tören,  “Şimdi de dört akademisyen tamamen ifade hürriyeti kapsamında yer alan facebook paylaşımlarından dolayı haklarında açılan davalarla karşı karşıya. Hiçbir hukuksal dayanağı olmayan bu davalarla akademisyenler ağır hapis cezaları ile yüz yüzedir. Hakan Mertcan, Mustafa Şener ve Selim Çakmaklı hakkında cumhurbaşkanına hakaret davası açıldı. Hakan Mertcan, Mustafa Şener ve Selim Çakmaklı ve Esin Gülsen hakkında terör örgütü propagandası yapmaktan bir başka dava açıldı. Savcılık Hakan Mertcan, Esin Gülsen ve Selim Çakmaklı hakkında ‘devletin kurumlarını aşağılama’ suçunu içeren 301. Maddeden dava açılması için soruşturma başlattı. Mustafa Şener ve Prof. Dr. Atilla Güney hakkında basın açıklamasına katıldıkları gerekçesiyle dava açıldı.  6 akademisyen toplamda 14,5 yıla varan hapis cezası tehdidiyle karşı karşıyalar. 301. madde uyarınca dava açılması da kabul edilirse istenen cezaların üst sınırı 21.5 yıla ulaşacak” dedi.

Akademisyenler hakkında dava açılmasının ardından Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda destek mesajı aldıklarını belirten Tören,  “Savaşı durduramadık bu bize dert oldu. Ama size boyun eğmedik, bu suça ortak olmadık bu da size dert olsun” ifadelerini kullandı.

‘Mersin Üniversitesi, Metris Üniversitesi oldu’

Etkinlikte imzacı akademisyenlerden biri olan Doç. Dr. Ulaş Bayraktar, Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden destek mesajı gönderen akademisyenlerin görüntülerini sundu.

Bayraktar, “Aslında Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’ne teşekkür etmek gerekiyor. Mersin’in tanıtımına büyük katkı sundular. Artık insanlar ‘Meşhur Mersin Üniversitesi’ mi diyorlar. Aslında Mersin Üniversitesi Metris Üniversitesi oldu. Bugüne kadar çok öğrenci mezun ettik. İlk defa üniversite yönetiminin üniversiteyi bitirdiğine tanık olduk. Mersin Üniversitesi yüksek dershane olarak yoluna devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

(Mersin Yaşam.net)

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.