EnerjiManşet

11 Temmuz Akkuyu Keşfi için Büyükeceli’de santral girişindeyiz!

0

Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatına dair açılan davanın bilirkişi keşfi için 500’e yakın nükleer karşıtı aktivist ile birlikte Mersin Gülnar’a bağlı Büyükeceli’de santral inşaatının girişindeyiz.

60

Davacılar, bilirkişiler, davanın tarafı avukatlar sabah 10:00 sıralarında Akkuyu Nükleer Santrali’nin içine alındı. Bunun sağlanması için tek tek davacı isimleri okundu. İnşaat sahasına dava keşfi için girenler arasında gazetemizin iklim ve enerji haberleri editörü Pınar Demircan da bulunuyor.

52

Büyükeceli’deki Belediye Park alanındaki çadır kampına dün katıldık. Sabah 8:30’da iki otobüs, bir minibüs ve özel araçlar ile Akkuyu inşaat alanının sapağına kadar geldik. Sapaktaki jandarma kontrol noktasını sorunsuz geçtik. İnşaat sahasına 600 metre kala yeni bir jandarma kontrol noktası oluşturulduğunu farkettik. İlk intiba bundan sonrasının yürünerek katedilmesi gerektiği yönünde olsa da kısa sürede böyle olmadığı anlaşıldı. İkinci kontrol noktasında arabalar ve tek tek insanlar arandı ve bununn akabinde araçlara binip inşaat sahasının girişine kadar geldik.

53

Saat 9:00 gibi inşaat sahasına vardığımızda 100 kadar aktivist toplanmış idi. Haberi kaleme aldığımız şu anda ise 500 sayısı da aşılmış durumda. İnşaat bölgesine sürekli yeni araçlar, otobüsler geliyor ve nükleer karşıtlarının sayısı her geçen dakika daha da artıyor.

55

İnşaat sahasının girişinde kalabalık artarken bireysel eylemlere de şahit oluyoruz. Diyarbakır’dan Akkuyu’ya gelen Hasan Törün de nükleer santrali ve onun yaratacağı tehlikeyi simgeleyen varilin önüne üstü çıplak şekilde yatarak bu eylemlerden birini geçekleştirdi. “Ölüm Fermanı: Akkuyu” dövizi üstünde iken varilin önünde bir süre hareketsiz yatan Törün, eylem sonrası Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada, “Nükleer santral kazası sonucu ölmek istemediğim için bu eylemi gerçekleştirdim. Ben doğal bir şekilde, ecelimle hayatımın sona ermesini tercih ederim. Nükleer, benim ecelim olmasın”şeklinde konuştu.

57

Mersin Nükleer Karşıtı Platform. Mersin Tabip Odası, Mersin Barosu, Greenpeace İstanbul ve Mersin, Adana Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Nükleersiz.org, Nükleer Alaturka ekibi, Yeşil Düşünce Derneği, Yeşil Gazete, Temiz Toplum Hareketi, MERÇEP Mersin Çevre ve Doğa Derneği, Mersin ve Adana Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, TEMA Mersin, Adana ÇEYİ Çukurova Ekolojik Yaşam İnsiyatifi, Mersin ÇİTTA Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri, Akkuyu keşfi için santral önüne gelen kurumlar arasında bulunuyor.

58

Akkuyu Keşfi’ne Japonya’dan katılan bir aktivist ile de nükleer santral inşaatı kapısında tanışma imkanımız oldu. Yeşil Gazete’yi bildiğini, gazetemiz editörü Pınar Demircan’ın da arkadaşı olduğunu ifade eden Takuya Moriama, İstanbul’da üniversite tahsiline devam ettiğini de söyledi. Takuya’nın katılımı nükleer karşıtlarının Nükleersiz Bir Türkiye inancını da pekiştirmiş oldu.

62

Haberimizi şimdilik kaydıyla noktalayacak iken Sinop Nükleer Karşıtı Platform’dan arkadaşlarımız kemençeleri ile yanımıza oturdular.

61

Parça sonrası sohbette başladı. “Biz Karadeniz’den geliyoruz” diye söze başladı arkadaş ve devam etti, “13 Şubat’ta Mersin’de nükleer karşıtı eyleme katılmıştık ve orada, “Hamsi limonsuz kalmayacak” sloganını atmıştık. Cerattepe direnişi sırasında da Mersin Mezitli Belediyesi, Artvin’e limon gönderdi”. Bu paylaşım sonrasında, “Hamsi limonsuz kalmayacak” sloganını Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı önünde de seslendirme imkanı bulduk hep birlikte.

 

Fotoğraflar: Ateş Alpar

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.