Ekolojik YaşamManşet

Doğanın tüm seslerine ‘Doğa Ses Kütüphanesi’ ile ulaşmak ister misiniz?

0

Yeryüzünde yaşayan 9 bin türün 150.000’den fazla ses kaydı, Macaulay Kütüphanesi ’nde, online aranabilir bir veri tabanında toplandı.

Keşfetmesi heyecan verici olan bu koleksiyonun birikimi 1929 yılında başladı ve araştırmacıların onlarca yılını aldı. Kütüphanede sadece kuşların değil, balinalara, böceklere, ayılara, fillere, primatlara, yeryüzünde yaşayan hemen hemen tüm canlılara ait ses kayıtları var.

kütüphane

Bu kütüphaneyi dolaşmak günlerce sürer

Cornell Üniversitesi Ornitoloji laboratuvarında, 10 terabayt üzerinde ses kaydı mevcut. Doğa seslerinin tamamını dinlemek isterseniz yaklaşık 7513 saatinizi buna ayırmanız gerekiyor.

Müze Müdürü Greg Budney, ulaşılabilen kayıt arşivinin genişliği ve arşive ulaşma hızı açısından, arşivleri devrim niteliğinde görüyor:

“Bu çalışma, Cornell Laboratuvarındaki en büyük araştırma ve koruma kaynaklarından biri.
10-20 sene önce mümkün olmayan dijitalleştirme sürecinin kapılarını açmayı başardık.”

Herkes ses kaydı yükleyebilir

“Ses koleksiyonumuz, dünyanın en büyüğü, en eskisi ve şimdi de en erişilebiliri.” diyen
Macaulay Kütüphane Müdürü Mike Webster ekliyor: “Şu anda arama fonksiyonlarını iyileştirmeye, insanlardan da kayıt toplamaya ve kullanıcıların doğrudan ses kaydı yükleyebilecekleri bir alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Hedefimiz mümkün olan en geniş kitleye, mümkün olduğunca yararlı bir kütüphane oluşturmak.”

kütüphane kuş

Çalışma ekibi şimdi büyük dijital arşiv üzerinde çalışıyor. Dünyanın her yerinden amatör ya da profesyonel kayıtların toplanmasının yöntemlerine bakılıyor. Sadece ses tasarımcıları ve film yapımcıları tarafından elde edilen sesler değil, araştırmacılar, müzeler ya da doğa sesleri ile ilgilenen herkes tarafından elde edilen veriler dijital ortama aktarılıyor.

 “Siz hiç deniz ayısı sesi duydunuz mu?”

“Bu sesleri dinlemek sadece eğlenceli olmuyor. İnanılmaz bir duygu.” diyor Müze müdürü Bundy.

Deniz ayılarından kesik kesik çıkan çekiç sesleri

Cornell Laboratuvarı kurucusu Arthur Allen’ın 1929’un bir bahar günü kaydettiği bu ses kaydıysa, arşivin oluşturulması için ilham vermiş.

Doğa ses kütüphanesinin ilk ses kaydı: Song Sparrow sounding much as they do today.    

Bu kayıtsa 1992 yılında Adirondacks Gölü üzerinde alınmış. Buz dalgıcı – Gavia immer

Ve en çok ilgi gören ses kayıtlarından Lemur İniltileri

Doğadan binlerce ses, dünyanın en büyük ve erişilebilir doğa ses kütüphanede keşfedilmeyi bekliyor. Bu arada, sitede daha önce arşive ulaşmanın ücretsiz olduğu bilgisi yayınlansa da durum pek öyle gözükmüyor. Ücretsiz dinleyebileceğiniz sesler mevcut ancak daha çok kayda ulaşmak için ücretli üyelik gerekiyor.

Kaynak: worlds-largest-natural-sound-library-now-online

Çeviren: Sevda Karadağ

(Jiyanaekoloji)

You may also like

Comments

Comments are closed.