ManşetTarım-Gıda

Avrupa, glifosata bir kez daha “devam” demedi

0
kaynak: tarlasera

Bitki, Hayvan, Gıda ve Yem için Daimi Avrupa Birliği Komitesi’nde (PAFF Comittee), 6 Haziran günü, Avrupa Birliği Komisyonu’nun glifosatın (yabancı otları öldürmeye yarayan, dünyada yaygın kullanılan bir kimyasal etken madde) kullanım lisansının 18 ay daha uzatılması teklifi için oylama yapıldı. Nitelikli çoğunluk, glifosata “devam” demedi.

kaynak: tarlasera

kaynak: tarlasera

Komisyon’un bir sonraki hamlesi çoğunluk kararı olmadan teklifini 28 üye ülkenin temsilcilerinde oluşan bir temyiz komitesinin oyuna sunmak olabilir. 20 Haziran civarında yapılabilecek bu oylamada da çoğunluk anlaşamazsa, Komisyon, üye ülkelerin desteği olmadan lisansı uzatma kararı alabilir ya da hiçbir şey yapmayarak lisansı yok olmaya terk edebilir. Lisansın süresi 30 Haziran’da doluyor.

Glifosat lobisi ise bu kararsızlığa tepki vermekte gecikmedi. Lisansın uzatılmasını isteyen bir grup firmanın temsilcisi olan Glifosat Çalışma Kolu’nun (GTF) Genel Başkanı Richard Garnett, bu kararsızlığın Avrupalı çiftçiler için ciddi sorunlar doğuracağını söyledi ve şu yorumu yaptı: “Üye ülkelerin bu tereddütü, lisans yenileme sürecinin ne kadar politik bir hale geldiğinin üzücü göstergesi.”

Sağlık örgütleri: “Glifosat sağlığı tehdit ediyor”

Avrupa Kimyasallar Ajansı’nın (ECHA) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladıkları başta olmak üzere birçok raporda ‘sağlığa ciddi zarar verebilecek’ olarak tanımlanan, Avrupa Parlametosu’nun özellikle oyun alanları ve kamuya açık parklarda kullanılmasının yasaklanması çağrısı yaptığı bu otkıran (herbisit) etken maddesi, dünya çapında sivil toplum örgütlerinin karşı kampanya düzenlediği sağlığa zararlı etken maddelerden yalnızca biri.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 3 milyon kişi pestisit zehirlenmesi yaşıyor, 250 binden fazla kişi pesitist zehirlenmesinden ölüyor. Avrupa Birliği Komisyonu, yalnızca bu yıl 37 kimyasal pestisite (tarımda kullanılan, istenmeyen bitki ve hayvanları öldürücü kimyasal maddeler) de devam demişti.

Greenpeace: “Bu sefer hükümetler, Komisyon’un önerisine sadece imza atıp geçmediler.”

Greenpeace Avrupa Birliği Gıda Politikaları Direktörü Franziska Achterberg kararsızlığa şöyle yorum yapıyor: “Glifosat lisansını uzatmak, gaz kokusu alıp sızıntı var mı diye kontrol etmemek gibi olurdu. Avrupa Birliği genelinde anlamlı bir glifosat kısıtlamasına gidilmezse kanser tehlikesi yaratma ihtimali yüksek bir otkıranla dolu bir dünyada yaşamaya devam edeceğiz.”

“Komisyon’un böyle tehlikeli maddeleri lisansı geçtikten sonra da piyasada tutması olağan dışı değil. Avrupa kendi kimyasallar ajansının ‘sağlık için tehlikeli’ ilan ettiği etken maddelerin bile lisansını uzattı. Bu sefer farklı olan şey, hükümetlerin Komisyon’un teklifine gerçek bir ilgi göstermesi ve teklifi sadece imzalayıp geçmemesi.”

Slow Food Hareketi: “Kötü haber değil, ama sürdürülebilir gıda ve çiftçilik için daha yolumuz uzun.”

Ursula Hudson bir protestoda. Elindeki pankart hayat üzerine patent olmaz, diyor. kaynak: keinepatenteaufleben.at

Slow Food yönetim kurulu üyesi ve Slow Food Almanya’nın Başkanı Ursula Hudson, “Üye ülkeler ve hatta ülkelerin kendi içlerindeki arasındaki bu kararsızlık, aslında bu etken maddeye (glifosat)  karşı daha kuvvetli bir tepkinin gerekli olduğunu açıkça gösteriyor. Komisyon şimdi Avrupalıların 3’te 2’sini hiçe sayarak bir karar almamalıdır. Glifosat kararı sağlığımızı riske atmaktan da öteye gidiyor. Bu karar, Avrupa’nın hangi türden gıda üretimini ve çiftçiliği destekleyeceğini de belirleyecek.”

Ne olmuştu?

2015 yılının Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC)bir rapor yayınladı. Bu raporda glifosat, ‘büyük olasılıkla insanlar üzerinde kanserojen etkisi var’ olarak tanımladı. Yıllarca kullanımından sonra glifosatın yiyeceklerimizde ve bedenimizde yaygın olarak mevcut olduğu belgelenmiş oldu.

8 ay geçmeden Avrupa Gıda Otoritesi (EFSA), sektörün hazırladığı raporlara dayanarak bunun tersi bir sonuca ulaştığını açıkladı. Glifosatın insanlar için kanserojen veya başka bir tehlike arz etmediğini duyurarak haziranda süresi dolan glifosat kullanma lisansının yenilenmesinin yolunu yaptı.

2016 yılının Mart ayına geldiğimizde sahne, lisans uzatma kararının oylanacağı Bitki, Hayvan, Gıda ve Yem için Daimi Avrupa Birliği Komitesi toplantısındaydı. Komite, 8 Mart günü lisansın yenilenmesine muhalefet üye ülkeler İtalya, Fransa, Hollanda ve İsveç’in bastırmasıyla oylamayı erteledi.

13 Nisan 2016’da Avrupa Parlamentosu glifosatın tüm özel kullanımlarını yasaklama çağrısında bulundu. Ayrıca EFSA’yı da glifosatın zararsız olduğu iddiasını da geri almaya davet etti.

19 Mayıs 2016’ya gelindiğinde Avrupa Birliği Komisyonu, Bitki, Hayvan, Gıda ve Yem için Daimi Avrupa Birliği Komitesi toplantısında oylama çağrısı bile yapmadı. Gerekçe ise ‘lisansın yenilenmesi için üye ülkelerden yeterli oyun çıkmayacağının çok açık’ olması olarak ilan edildi.

 

(Yeşil Gazete, Deutsche Welle, Slow Food, CommonDreams)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.