Hafta SonuManşet

Tiflis’te bir Vegan Cafe: Kiwi!

0

Gürcistan’ın hemen hemen yaşadığı tüm siyasi olaylara ev sahipliği yapmış Özgürlük Meydanı; Özgürlük Meydanı’ndan Kura Nehri’ne, Eski Şehir’e ve Tiflis’in diğer noktalarına giden çevresi güzel restore edilmiş binalarla dolu caddeler. Bu caddelerin arasında elimde haritası açık telefonumla Kiwi Cafe’yi arıyorum. Duyunca inanılmayacak kadar garip ve bu yüzden de dramatikliğine rağmen ilk seferde istemsizce gülümseten bir olay yüzünden arıyorum bu Kiwi’yi.

Kiwi Cafe’yi Türkiye’de ve Dünya’da gündeme getiren olayın sadece duyuruluş şekli bile olayın garipliğini anlatmaya yetiyor: “Tiflis’te vegan kafeye ızgara etle saldırdılar!

37

Biraz daha derine inince altından başka konular da çıkıyor: “Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Neo-Naziler vegan kafeye ellerinde pişmiş hayvan etleriyle saldırdı. Pazar günü ondan fazla erkek ellerinde pişmiş hayvan etleriyle kafeye zorla girdi ve kafede bulunanlara et fırlattı.” Kiwi’nin vegan bir kafe olmak dışında bir özelliği de LGBT haklarına destek vermesi ve LGBT’lerin de rağbet ettiği bir kafe olması.

Aslında durum çok ciddi. Gürcistan sakin ve insanın kendisini oldukça rahat hissettiği bir şehir olsa da; şehrin genelden daha “farklı” olanlara karşı çok da iyi bir sicili yok. Bu haberin duyulmasıyla tekrar hatırlanan 17 Mayıs Homofobi ve Transfobi Karşıtı Yürüyüşleri’ne yapılan saldırılar ve aktivistlerin dövülmesi olaylarında olduğu gibi… Din, Gürcistan’da çok fazla sahipleniliyor ve din ile hayatın karşı karşıya geldiği önemli noktalardan bir tanesi LGBT hakları.

Aramama dönecek olursam, görkemli meydandan, güzel restore edilmiş sokaklardan biraz içeriye girildiğinde görüntü değişiyor. Güzel bir Doğu Avrupa kentinden, fakir ama yine de güzel bir kıyı kentine geçiş yapıyor sokaklar.

36

Taş ve heykellerle dolu binalardan, tahta ve cumbalı evlere… Kiwi Cafe de işte o cumbalı evlerin bir tanesinin altında açılmış. İçerisi tamamen dolu, hatta sokak ve karşı sokak da Gürcistan’ın sokaklarında gördüğünüz insanlardan kendilerini daha farklı ifade eden insanlarla dolu. Kimisi sigara içiyor, kimisi vegan yiyeceklerin tadına bakıyor, kimisi de benim gibi Cafe’nin son günlerde başına geleni duyup ziyaret etmeye gelmiş durumda. Hemen bitişiğinde Kiwi ile bağlantılı bir “vintage” dükkânı var.

Birkaç duyuru dışında tüm yazılar Gürcüce’nin sanatsal alfabesiyle yazıldığı için son yaşanan olay için bir duyuru ya da el ilanı var mı çok belli olmuyor. Fakat çalışanların tavırları saldırıların onları sindirmediğinin açıkça görülüyor.

Biraz iç sokaklarda da olsa, o kadar görkemli olmasa da Özgürlük Meydanı yine bir siyasi değişime ev sahipliği yapıyor.

38-Koray Doğan Urbarlı

 

Koray Doğan Urbarlı

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.