İklim KriziManşet

Türküleri iklim için seslendirdiler

0

Mavi Nota Halk Türküleri Topluluğu, dün (31 Mayıs 2016 Salı) İTÜ Taşkışla Yerleşkesi’nde iklim değişikliği meselesine bir kez daha dikkat çekmek amacıyla bir konser düzenledi.

55

Mavi Nota Halk Türküleri ve Folklor Araştırmaları Derneği Başkanı Rabia Kars, derneğin ve koronun amaçlarını anlatan, insanları ve üzerindeki tüm canlılarla birlikte gezegenimizi tehdit eden iklim değişikliği meselesine dikkat çeken konuşmasının sonunda dünya görüşü ne olursa olsun; kültürel, müzikal, folklorik ve doğal değerlerin; mavi gezegenimizin renklerinin, ikliminin korunması konusunda aynı heyecanı ve kaygıları taşıdıklarını kaydetti.

Koronun kurucularından ve koristlerinden Murat Kerim Erbaş da iklim meselesinin boyutlarından bahsettiği konuşmasında özellikle hayvansal üretimin iklim üzerine negatif etkisine vurgu yaptı ve tüketim-beslenme alışkanlıklarımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini vurguladı.

İzleyicilere dağıtılan konser kitapçığında da İklim değişikliği meselesine yer veren topluluk Anadolu’nun değişik yörelerinden türküler seslendirdi. Makedonya’ dan bir halk şarkısının da yorumlandığı konser, koro şefi Çetin Akdeniz’ in bağlamasıyla yorumladığı bir ezgiyle sona erdi.

Mavi Nota Halk Türküleri Topluluğu

57

Adını Caz ve blues müzikte kullanılan, majör ve minör notalar arasında duraksayan, müzisyenin kişisel tarzına göre değişen istikrarsız notaların adından alan Mavi Nota Halk Türküleri Topluluğu, 2009 yılında benim de içerisinde bulunduğum ekolojik meselelere duyarlı bir grup amatör müzik sever tarafından kuruldu.

Kuruluşundan bu güne kadar Türk Halk Müziği sanatçısı, bağlama ustası Çetin Akdeniz ile çalışmalarını sürdüren topluluk İstanbul’ da ve Anadolu’ nun çeşitli kentlerinde çok sayıda konserler verdi.

56

Topluluk 2010’ da Trakya’ daki Ergene Nehri için gerçekleştirilen bir konserde Uzunköprü Belediyesi Bandosu, Muammer Ketencoğlu ve Almanya Freiburgh’ da bir otonom yerleşim korosu olan SUSİ Korosu ile birlikte İstanbul’ da sahne aldı.

2014 yılında Mavi Nota Halk Türküleri ve Folklor Araştırmaları Derneği adıyla kurumsal bir kimliğe de kavuşan topluluk, 12-13 Kasım 2015’ de İklim İçin Hareketi’ nin düzenlediği İklim Forumu’na destek olmak amacıyla gerçekleştirilen “İklim İçin Şarkı Söyle” projesi kapsamında kurulan “İklim Korosu”na koro üyeleriyle birlikte katılarak destek olmuştu.

 

Haber, Fotoğraf ve Multimedya: Ercüment Gürçay – İklim Hareketi Aktivisti

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.