DünyaManşet

BM: Akdeniz’de bir haftada 700 sığınmacı öldü

0

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre son bir haftada Akdeniz’de batan teknelerde en az 700 sığınmacı yaşamını yitirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Güney Avrupa Sözcüsü Carlotta Sami, yaptığı açıklamada, son bir hafta içinde Akdeniz’de en az 700 sığınmacının hayatını kaybettiğini açıkladı. Sami, ölenlerin çarşamba, perşembe cuma günleri üç teknenin batması sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

15

Perşembe günü batan teknedeki 550 kişinin kayıp olduğunu söyleyen Sami, çarşamba günü batan tekneden 100 kişinin kurtarıldığını, üçüncü teknedeki ölü sayısının ise belirsiz olduğunu kaydetti. BM sözcüsü, kurtarılan sığınmacıların verdiği bilgilere göre en az 700 sığınmacının öldüğünün tahmin edildiğini söyledi.

Save the Children: Görgü tanıklarıyla konuştuk

Yardım kuruluşu Save the Children de bu yönde bir açıklama yaptı. Kuruluşun verdiği bilgilere göre Akdeniz’de geçen hafta ölen sığınmacı sayısı, tahmin edilenden çok daha fazla.Kuruluş İtalya açıklarında batan teknelerde kurtarılan sığınmacıların bu bilgiyi kendisine verdiğini kaydetti. Buna göre bu hafta içinde kamuoyuna yansıyan üç sığınmacı teknesinin batmasının yanı sıra 400 kişinin bulunduğu bir tekne daha battı. Söz konusu teknenin çarşamba günü öğleden sonra büyük bir gemi ile birlikte Libya’nın Sabratha limanından yola çıktığı belirtildi. Save the Children, büyük geminin kaptanın, teknenin bağlı olduğu halatın kesilmesi emrini vermesinin ardından, sığınmacı teknesinin su alarak battığını belirtti. Save the Children Sözcüsü Giovanne Di Benedetto, “Diğer batan teknelerden kurtarılan sığınmacıların verdiği bilgileri topladık. Hepsi aynı bilgiyi veriyor” dedi.

İtalyan Sahil Güvenlik yetkilileri ve BM’nin verdiği bilgiye göre bu hafta içinde Akdeniz’de 14 bin sığınmacı kurtarıldı. Sadece cuma günü Sahil Güvenlik tarafından koordine edilen misyonlarda kurtarılanların sayısı 2 bin. Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak için yola çıkan, hiç de güvenli olmayan tekne ve botların batmasıyla kaç kişinin boğulduğu tam olarak bilinmiyor. İtalyan Donanması bu hafta batan plastik bir teknenin yakınlarında 45 cesede ulaşıldığını kaydetti. Uluslararası Göç Örgütü’nün tahminlerine göre bu yıl 1475 sığınmacı Akdeniz’de boğuldu.

 

(Deutsche Welle Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.