EnerjiManşet

“Bursa kazandı, sıra diğer kömür projelerinin de iptal edilmesinde”

0

Bursa’nın göbeğine kurulmak istenen DOSAB Termik Santrali hakkında Bursa İdari Mahkemesi son sözü söyledi ve proje’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptal edildi.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif de 15 Mayıs Kömürden Kurtul etkinliğinin düzenleyicilerinden olan DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu, 2.5 yıldır verdiği hukuki mücadeleyi kazanmasına dair bir açıklama yayınlayarak, “Bursa Kazandı, Sıra Diğer Kömür Projelerinde” mesajını verdi.

34

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’in açıklaması şu şekilde:

“Bursa Kazandı, Sıra Diğer Kömür Projelerinde
Dosab Termik Santralı İptal Edildi.

Bursa’nın göbeğine kurulmak istenen DOSAB Termik Santrali hakkında Bursa İdari Mahkemesi son sözü söyledi. Fosil Yakıtlardan Kurtul İnsiyatifi’nin paydaşlarından DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu, 2.5 yıldır verdiği haklı mücadeleyi sonunda kazandı. Proje’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu iptal edildi.

Kömürlü termik santraların halk sağlığına, çevreye, tarım arazilerine, yer altı ve yer üstü su kaynaklarına verdiği geri dönüşü olmayan zararların bilimsel çalışmalarla kanıtlandığı bir dönemde, Bursa şehir merkezinde günde 1200 ton kömür yakmayı hedefleyen termik santral projesine karşı Bursa kenti ayaklanmış; projeye karşı akademik meslek odaları, sağlık meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu kurulmuştu.

Bursa’nın göbeğinde yılda 524 bin ton kömür yakacak tesise, bilim insanlarının ve akademik meslek odalarının görüşlerini hiçe sayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 23.07.2015 tarihinde ÇED Raporunu onaylanmıştı.

Ancak, haklı mücadelesine mahkemeler nezdinde devam eden DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu, Bursa 2. İdari Mahkemesinin 23 Mayıs 2016’da verdiği nihai karar ile önemli bir zafer kazandı. Projenin ÇED raporu mahkeme kararı ile iptal edildi.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatifi olarak, paydaşımız DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu’na, #KömürdenKurtul mücadelemizin haklılığını ve kömürsüz bir Bursa ve kömürsüz bir Türkiye’nin mümkün olduğunu zaferi ile tekrar gösterdiği için çok teşekkür ederiz.

Türkiye’de Kömüre Yer Yok!

32
15 Mayıs 2016’da, 100’den fazla paydaş Aliağa’da hep beraber, Türkiye’deki tüm kömür projelerine karşı güçlü bir ses vermiş, yapılması planlanan 71 termik santralın her birine karşı mücadele edeceğimizi paylaşmıştık. DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu, başarısıyla #KömürdenKurtul mücadelemizde bizlere önemli bir örnek teşkil edecek.

Hep beraber mücadeleye devam ederek, ülkemizin dört bir yanının, kömürlü termik santrallarla, kontrolsüz sanayileşmenin yarattığı zehirlenmeyle, sularımızın çalınmasıyla, doğa yıkımlarıyla yüz yüze kalmasına izin vermeyeceğiz.

Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi

 

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.