ManşetUlaşım

2. Amed Kitap Fuarı’nda, ‘Ekolojik Bisiklet’ tanıtımı

0
JİNGEH Ekoloji Kolektifi'nden Gültekin Aydeniz

2. Amed Kitap Fuarına katılan JİNGEH Ekoloji Kolektifi ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü, kirli enerji politikalarına karşı temiz enerji şiarıyla ‘ekolojik bisiklet’in tanıtımını yapıyor.

Tigris Haber’den Ali Abbas Yılmaz’ın haberine göre Ekolojik Bisiklet projesinin amacıyla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan JİNGEH Ekoloji Kolektifi aktivisti Gültekin Aydeniz, “İlk olarak bisiklet kullanımının devrimci bir duruş olduğunu ve yaşadığımız kentleri araçlara karşı bisiklet kentleri haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Buradaki amacımız hem bisiklete dikkat çekmek hem de bunu yaparken özellikle kapitalist sistemin sürekli olarak tüketimi körükleyen anlayışıyla gündemleştirilen enerji açığı ve kirli enerji politikalarına karşı ekolojist bir duruş sergilemektir” diye konuştu.

JİNGEH Ekoloji Kolektifi'nden Gültekin Aydeniz

JİNGEH Ekoloji Kolektifi’nden Gültekin Aydeniz

Aydeniz, ‘Ekolojik Bisikletin’ tanıtımını yaptı ve porojenin amacına ilişkin şunları söyledi:

“JİNGEH Ekoloji Kolektifi ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü olarak standımızda, ekolojiye duyarlı insanlara %20 indirimli kitaplar ulaştırmaya çalışıyor, herhangi bir kar amacı gütmüyoruz.

Ekoloji mücadelesi yürüten bir grup arkadaş olarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Aynı zamanda Amed Ekoloji Meclisi içerisinde de yer alan birçok arkadaşımız var. Bizler standımızdaki bu bisiklet ile iki şeye dikkat çekmek istiyoruz. İlk olarak bisiklet kullanımının devrimci bir duruş olduğunu ve yaşadığımız kentleri araçlara karşı bisiklet kentleri haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Buradaki amacımız hem bisiklete dikkat çekmek hem de bunu yaparken özellikle kapitalist sistemin sürekli olarak tüketimi körükleyen anlayışıyla gündemleştirilen enerji açığı ve kirli enerji politikalarına karşı ekolojist bir duruş sergilemektir.

39

Kapitalist sistemin kirli enerji politikalarıyla doğayı tahrip etmesine karşı, sanıldığının aksine temiz enerji üretim kaynaklarının çok zor olmadığını, kendi ihtiyacımız olan enerjiyi basit imkânlarla ve kendi öz gücümüze dayanarak üretebileceğimize bir örnek olarak bu bisikletimizi ziyaretçilerimizin dikkatine sunmak istiyoruz.

Bisikletin çalışma sistemi şöyle: Bisikletin pedallarının çevrilmeye başlanmasıyla bisiklet üzerinde bulunan alternatör tekerleğe sürtünüyor. Burada elde edilen doğru akım kararlı hale getirilerek şarj motor ünitesinden geçirildikten sonra elde edilen enerji ile telefonlarımızı şarj edebiliriz. Bir saatlik bir pedal çevirme işlemi ile hem günlük sporumuzu yaparak sağlığımızı korumuş oluyoruz hem de yaklaşık 20 Cep telefonunu şarj edecek enerjiye kavuşmuş oluyoruz. Bizim bu projemizin amacı dünyadaki kirli enerji politikalarına karşı çevreyle ilgili bir duruştur.”

40

Fuara gelen ziyaretçilerin JİNGEH Ekoloji Kolektifi ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü standına ilgisi yoğun olurken, ziyaretçilerin çevreyle ilgili bisikletin dışarıda da kullanımı konusunda çalışmalar yapılması talepleri oldu. Ekolojist bisiklet hali hazırda sadece sabit mekânlar için kullanılabiliyor ancak ziyaretçiler işlerine gidip gelirken ya da hareket halindeyken de bisikletin enerji üretmesi gerektiği konusunda hemfikirler.

JİNGEH Ekoloji Kolektifi’nden Gültekin Aydeniz de, ziyaretçilerin beklentilerinin teknik açıdan mümkün olduğunu kabul ederken böyle bir tasarımın ekonomik olarak külfetli olduğunun da altını çizdi.

 

(Tigris Haber)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.