EnerjiManşet

Almanya’da bu Pazar: Tüketilen enerjinin yüzde 87’si yenilenebilirden

0

Zaman değişiyor, dünya değişiyor. Michael J. Coren’in Quartz.com’da  10 Mayıs 2016’da yer alan haberine göre 8 Mayıs Pazar günü Almanya’da o kadar çok yenilenebilir enerji üretildi ki, kullanıcılar tüketsin diye üzerine para vermek gerekti.

24

Bu işin mizansen tarafı tabii. Gerçekte olan ise Almanya’da 8 Mayıs 2016 Pazar günü öğle saatlerinde tüketilmekte olan 63 GW gücün 55 GW’ının yenilenebilir enerjiden karşılanmasından ötürü enerji piyasasında elektrik fiyatının negatife düşmüş olması. Bu tüketilen enerjinin %87’sinin güneş, rüzgar, hidroelektrik ya da biokütleden sağlandığı anlamına geliyor.

Agora Energiewende’den Christoph Podewils konu ile ilgili “Her yıl daha fazla yenilenebilir enerjimiz oluyor. Güç sistemi buna iyi uyum sağladı. Bu gün göstermiştir ki çok miktarda yenilenebilir enerjiye sahip bir sistem iyi çalışmaktadır.”

Bu konu üzerindeki geniş eleştirilere göreyse, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki güneşin açması kapaması ya da rüzgarın artıp azalmasından ötürü anlık tepe değerler pek bir şey ifade etmiyor. Eleştirilerin kaynaklarına göre yenilenebilir enerji büyük ekonomilerde güç şebekesi için bir destek rolü oynayabilirler.

Öte yandan dünyada bazı ülkeler çoktan %100 yenilenebilir güce geçiş planları içerisinde. Almanya 2050’de tamamen yenilenebilir kaynaklardan gücünü sağlayacak. Danimarka çoktan yenilenebilir kaynaklardan kaynaklı elektriğini komşu ülkelere satıyor. Bu bir zamanlar asla gerçekleşmeyecek gibi görünen bir hayaldi.

2015 yılı boyunca birçok ülke ve şehir yenilenebilir enerjiye geçtiklerini ya da yenilenebilir enerjinin toplam üretimdeki payının kayda değer şekilde arttığını duyurdular. Yani 2008 yılındaki ekonomik krizde pahalı ya da idame edilemez oldukları gerekçeleriyle terk edilen enerji yatırımlarından beri çok yol alındı.

2016 itibariyle küresel olarak 23 ülke enerjisinin %10’unundan fazlasını yenilenebilir kaynaklardan sağlamaktalar ki burada sadece elektrikten bahsetmiyoruz. Bu ülkeler arasında Danimarka, Almanya, Norveç gibi yoğun sanayileşmiş olanları da var, Kosta Rika gibi düşük nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip olanları da var. Unutmadan ekleyelim, 2015 yılında Kosta Rika 75 gün sadece yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerjiyi tüketti. 2021’de de ülkeyi karbon ekonomisinden çıkarmayı planlamaktalar.

Kötü haber ise, birçok ülkenin alt yapısının yenilenebilir enerji arzındaki bu denli artışlara uyum sağlayamayacak şekilde tasarlanmış olması. Mesela o Pazar günü nükleer ve kömürlü termik santraller enerji arzındaki yükselmeye oranlı devreden çıkarılamadı ve gride saatler boyu elektrik satmaya devam ettiler. Sanayinin kendisi de böylelikle elektrik tüketerek para kazanmış oldu.

 

Haber: Ali Serdar Gültekin

(Yeşil Gazete, Quartz.com)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.