Hafta SonuManşet

Engelliler açısından Bursa’nın stadyumu Timsah Arena’ya bakış – Alper Şirvan

0

Sporsever engelli bir vatandaş olarak hem güzel bir maç seyretmek, hem de Timsah Arena’yı engelliler açısından incelemek üzere 17 Nisan 2016 Pazar günü gittiğim Bursaspor – Akhisar Belediye maçına dair izlenimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.

Malum, pasolig uygulaması sebebiyle öncelikle hem sizin hem refakatçi ile gidecekseniz refakatçinizin pasolig kartı olması gerekiyor. Bu durum, mevcut sistemde bütün statlar için geçerli.

Bursa’daki şartlara göre, gitmek istediğiniz maçın biletleri satışa çıktığında, bir engelli olarak kendiniz gitmeden de, bilet satışı yapılan yere pasolig kartınız ve engeli kimliğiniz ile birlikte refakatçiniz ya da bir yakınınızı göndererek ücretsiz e-biletinizi alabilirsiniz. Refakatçinizin de pasolig kartının olması gerekliliğini tekrar belirtelim.

Ben maça babamla gideceğim için, kendisi, 14 Nisan 2016 Perşembe günü pasolig kartım ve engelli kimliğimle birlikte stadyum gişesine gidip ücretsiz biletlerimizi kartlarımıza tanımlattı.

Önemli bir noktayı belirtmeliyim: Bileti alırken gişedeki memur, engelli kartımın eski olduğunu, yeni kartlarda “refakatçili” ibaresi olduğunu belirtmiş ve “Bu seferlik bileti veriyorum ama bu kartı değiştirin” demiş. Benim gibi, kartları eski olan arkadaşların bilgisi olsun isterim.

Aynı gün babam stada erişim konusunu da inceledi ve ne engelli- ne engelsiz otopark konusu Timsah Arena için “belirsiz” olduğundan maça metro ile gitmeye karar verdik.

17 Nisan 2016 Pazar günü maça 2 saat kala evden çıktık; evimize otomobille 10 dakika mesafedeki Arabayatağı metro istasyonuna aracımızla geldik.

Otomobilimizi park edip Arabayatağı metro istasyonundan metroya bindik. Yarım saatlik bir seyahatin ardından stada en yakın konumdaki Acemler metro istasyonunda indik. Toplu taşıma, hızı ve rahatlığı açısından çok güzel ama metrodan inişlerde stadyum gibi yerlere direkt erişim olması gerekiyor. Şu an için Acemler metro durağından stada direkt bir ulaşım yok. Bu sebeple, zaman zaman daralsa da özellikle yapılmayan zaten var olan kaldırım yolunu takip ederek Acemler metro durağından stada 20 dakikalık bir yürüyüş (tabi refakatçiniz için) ile varıyorsunuz.

Bizim biletimiz Batı Alt Tribünden tanımlandığı için Batı tribünü ilk kontrol bölümüne yöneldik. E-Biletlerimizin tanımlandığı ilk kapıda kartlarımızı okutup geçtik. Stada erişim bir rampayla gerçekleşiyor. Açıkçası, her ne kadar eğimi iyi de olsa kanedyen, baston vb. kullanan ya da zor yürüyen engellilerin burada zorlanabilecekleri kanaati oluştu bende. Beri yandan toplu ulaşım ve akülü tekerlekli sandalye ile Timsah Arena’ya gelecek arkadaşların, hem kat edilen mesafelerin uzunluğu, (her ne kadar tatlı bir eğimi olsa da) hem bu rampa sebebi ile akülü sandalyelerinin şarjlarının tam olmasının önemli olduğunu düşünmekteyim.

Biz kapıyı arar gözlerle bakınırken, bir görevli “Buyurun buradan” dedi ve o noktada kartlarımızı tekrar okutup tribün arkasındaki geniş sahanlığa girdik. “Yerimiz neresi?” dedik, “Burada her yer sizin…” dediler. Hakikaten de tribün boyunca engelliler ve refakatçileri için geniş bir yer ayrılmıştı. Tribün ve girişindeki sahanlık öyle genişti ki, bazı engellilerin motosiklet tipi araçlarıyla tribüne kadar girebildiğini gözlemledik.

Geniş sahanlığın sağında yan yana 2 tane engelli tuvaleti mevcut… Aynı mekânda yeme-içme ihtiyacınız için bir büfe var. Stadın genelinde henüz inşaat izleri bulunsa da mekânların genişliği tatmin edici.

Hiçbir engelle karşılaşmadan çok güzel bir tribün ortamının tam ortasında bulduk kendimizi. Engelliler ve refakatçisinin yan yana oturabileceği, tek sıra çok güzel bir düzen oluşturulmuş. Önünüzdeki tribün epey aşağıdan başladığı için, öndeki seyirci sizi engellemiyor.

23-timsah-arena-korkuluk1

Buna karşılık, muhtemelen engellilerin güvenliği için düşünülmüş korkuluklar, gereksiz ölçüde yüksek olduğu için ben tekerlekli sandalyemde otururken sırtımı yaslayıp maç seyredemedim; çünkü böyle yaptığımda demir korkuluk önümü kapatmaktaydı. Korkuluğun yaklaşık son 15-20 cm’lik kısmının fazlalık olduğunu düşünüyorum. Bu durum, bu güzel ortamın en olumsuz yönüydü.

24-timsah-arena-korkuluk2

İlerleyen dakikalarda tekerlekli sandalyemin ayaklıklarını çıkartmama rağmen, maçı seyrederken sahayı görebilmek için yine de korkuluk demirine asılmak zorunda kaldım. Bu yorucu olsa da, sırtımı ağrıtsa da ben bu hareketi yapabilen bir engelliyim ama yapamayacak arkadaşlarımızın olduğunu da biliyorum.

25-timsah-arena-korkuluk-açı

Bazı arkadaşların tekerlekli sandalyeleri yüksekti; onlar nispeten daha rahattılar ama benim tekerlekli sandalyemin yüksekliğinde tekerlekli sandalye kullanan diğer engelli arkadaşlarımızın da aynı sıkıntıyı yaşadıklarını gördüm.

Geçtiğimiz Kasım ayında maç seyretme imkânı bulduğum TT Arena Ali Sami Yen Spor Kompleksinde de güvenlik korkulukları vardı fakat oradaki yükseklik makul ölçülerdeydi. Hatta oraya akülü sandalyemden daha alçak olan manuel tekerlekli sandalyemle gitmiştim. Buna rağmen, korkuluk engeliyle karşılaşmamıştım.

İdeal korkuluk yüksekliği

İdeal korkuluk yüksekliği

Maçın sona ermesinin ardından kolayca stattan çıktık. Akülü tekerlekli sandalye ile 15-20 dakika mesafe kat ettikten sonra Acemler metro istasyonuna vardık. Maç kalabalığı sebebiyle uzun bir kuyruk vardı; kısa bir keşif çalışmasından sonra yan tarafta engelliler için açılan kapıdan istasyona girdik. Hareket etmek üzere olan vagona beklemeden bindik. Maç bitiminden itibaren 1 saatte evimize varmıştık.

Ben bu maça güzel bir havada gittim ama bu işin kışı, yağmuru, çamuru da var. Statta engellilere ayrılan bölüm, yağış açısından korunaklı bir yerde ama otoparkın, engellileri bırakın engelsizler için dahi henüz hazır olmadığı şu durumda, soğuk ve yağışlı havalarda Acemler metro istasyonu-stadyum arası mesafeyi tekerlekli sandalye ile kat etmenin meşakkatli olacağı ortada…

Seyir ve stada erişim konusunda olması gerekenleri şöyle sıralayabilirim:

  • Tribünde engelli bölümünde yer alan yüksek korkuluk alçaltılmalıdır. Üstteki son kademenin kesilmesi yeterli olacaktır.
  • Maça metro ile gelecek bilhassa engelli vatandaşlarımız için istasyondan stada en kısa yoldan geçişi sağlayacak, tercihen üzeri kapalı (yerin altından geçiş te olabilir) geçiş yolları düzenlenmelidir.
  • Özel araçla gelecek engelli vatandaşlarımız için şöyle bir uygulamanın doğru olacağı kanaatindeyim. Öncelikle stadın engelli girişlerine en yakın bölümlerinde “engelli araç park yerleri” oluşturulmalıdır. Maç bileti ve refakatçi tanımlamak için gişeye gidildiğinde, engelli vatandaşımızın, “maça otomobil ile geleceğini” ve maça geleceği otomobilin plakasını beyanının ardından o maça özel “engelli park yeri kartı” verilmelidir. Maça otomobil ile gelen engelli, bu kartı kapıdaki görevliye göstermeli, görevli kart-maç-plaka kontrolünü yaptıktan sonra engelli (ve refakatçisi), maça geldiği otomobille stada gireceği en yakın mesafeye aracını park edip tribündeki yerini almalıdır.

Henüz tam anlamıyla bitmeden açıldığı belli olsa da, en azından önümüzdeki 2016-2017 futbol sezonunda bu güzel stadyumdaki eksikliklerin tamamlanacağını umut ediyor, takipçisi olacağımı ifade etmek istiyorum.

22-Alper Şirvan

 

Alper Şirvan
Kaplıkaya/Bursa

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.