LGBTİ+Manşet

CHP’li Yüceer: LGBTİ’lerin ayrımcılığa karşı tasarıda olmaması akıl kârı değil!

0
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer

CHP Milletvekili Candan Yüceer, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı’na ilişkin mecliste konuştu. LGBTİ’lerin tasarıda yer almamasını “Büyük sözcüklerin arkasına saklanıp en başından ayrımcılığı siz yapıyorsanız bu tasarının ne anlamı var” ifadeleriyle eleştirdi.

LGBTİ’lere ayrımcılık yapan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer

Kaos GL’de yer alan habere göre Genel kurul görüşmeleri sırasında kanuna ilişkin söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kanunun cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını kapsamamasını eleştirdi.

“Eşcinsel olmak zordur bu ülkede”

“Eşcinsel olmak zordur bu ülkede. Aileniz dışlar, toplum dışlar, eğitim sistemi dışlar. Devlet için siz zaten yoksunuzdur” diyen Yüceer, LGBTİ’lerin ayrımcılığı önlemeye ilişkin bir tasarının içinde bile kendine yer bulamamasını eleştirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Neden diye sorduğunuzda “olur mu canım hiç öyle şey”, “bizim örfümüzde, adetimizde, geleneğimizde yok”, “bize yakışmaz”, “Günah”, “ayıp” gibi kavramlarla geçiştirilirsiniz.

“Hatta birileri için sizin cinsel yöneliminiz hastalıktır. Hatırlarsınız Değerli Milletvekilleri, 58’inci Hükümet döneminde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı -o zamanlar kadın adını taşıyan bir bakanlık vardı- Selma Aliye Kavaf “Eşcinsellik hastalık, tedavi edilmeli” demişti.

“Yeri gelmişken şunu rahatlıkla söyleyebiliriz diye düşünüyorum eşcinsellik bir hastalık değildir.”

“Bazıları daha az mı eşit olacak?”

Yüceer, “eşcinsellikten nefret hiç de sağlıklı bir durum değildir” diyerek; tasarı gerekçesinde müktesebatına ve Avrupa konseyi belgelerine uyumdan bahsedilirken cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin tasarıda yer almadığını hatırlattı.

LGBTİ’lerin tasarıda yer almamasının, ‘bazılarının biraz daha az eşit olması’ anlamı taşıyacağını da sözlerine ekleyen Yüceer şöyle devam etti:

“Ne olduklarına, kim olduklarına, nasıl yaşadıklarına veya bu yaşam biçiminin birileri tarafından kabul ve onay görüp görmediğine bakılmaksızın herkesin ayrımcılıktan korunması gerekmektedir.

“Yoksa tasarının gerekçesinde “insan onuruna yaraşır bir hayat”tan, “eşitlik ilkesinden”, “insan haklarına saygı”dan söz etmişsiniz neye yarar?

“Büyük sözcüklerin arkasına saklanıp en başından ayrımcılığı siz yapıyorsanız bu tasarının ne anlamı var?”

Nefret cinayeti sonucu yaşamını kaybeden trans kadın İrem Okan’ın annesi Melek Okan’ın “Koskoca dünyaya sığdıramadılar evladımı” sözlerini hatırlatan Yüceer son olarak, “Biliyorsunuz ve hemen her gün görüyorsunuz ki ülkemizde lezbiyen, eşcinsel, biseksüel, transseksüel ve interseks bireyler açık ayrımcılığa uğruyorlar. Nefret suçlarının ve nefret söylemlerinin hedefi durumundalar. Bütün bunları görmezden gelip, sanki bu insanlar ayrımcılığa uğramıyormuş gibi davranmak akıl kârı değildir” dedi.

 

(Kaos GL)

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.