Ekolojik YaşamHafta SonuKitapManşet

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Yeşil Yol’a karşı Samistal’de 50 gün

27-yeşil yolYeşil Yol, Doğu Karadeniz Yaylaları’nın 1200-3200 metrelerinden, kesintisiz olarak geçmeyi planlayan, 2600 kilometre uzunluğunda bir yol projesidir. Proje, Artvin, Rize, Trabzon, Bayburt, Ordu, Giresun, Samsun yaylalarını kapsamaktadır. Yeşil Yol parçalar halinde çıkılan ihalelerle inşa edilmektedir. 2015 yılında Rize yaylalarında başlayan Yeşil Yol çalışmaları dört noktada direnişle karşılaştı. 6.5 kilometrelik Yukarı Kavrun-Samistal yol çalışması, önce Yukarı Kavrun’da, daha sonra da elli gün süren bir direnişle Samistal’da engellendi.

Haznedar-Ausor yolunda mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Topluca köyünde halk doğrudan müdahale ile Yeşil Yol’u durdurdu. Yeşil Yol projesi, insan, hayvan, bitki, toprak, ağaç, su, güneş ile oluşmuş ekoloji sisteminin, sadece insan tarafından kullanılmasına ve dolayısı ile tüketilmesine neden olacak bir proje. Danıştay, Yeşil Yol’un yürütmesini, doğaya geri dönülmez şekilde zarar veredeği için, tamamen durdurdu. Timur Danış, 10 Temmuz-28 Ağustos 2015 tarihleri arasında, 50 gün boyunca, Samistal’da kalarak Yeşil Yol karşıtı direnişe katıldı, yol ekskavatörünün geri gidişine tanık oldu. Danış İstanbul’a dönüp, Yeşil Yol’a Karşı Direniş’in elli gününü, öncesi ve sonrasını kitabıyla anlattı.

Kitap, özellikle, dağlardaki patikaları tehdit altında olan dağcıların, dağ yürüryüşçülerinin, yaylacıların ve şehirlerde yaşayan “Kaçkarlı Göçmenlerin” dikkatine sunuyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Yeşil Yol’a karşı Samistal’de 50 gün
Timur Danış
Cadde Yayınları
2016

Toplumsal Ekoloji Siyaseti

28-top ekol siyJanet Biehl, bu kitap çalışmasında, yerelden toplumsalın siyaset, ekoloji-doğa ile ilişkisinin özgürlüğün sosyolojisi ekseninde ele alıyor.

Toplumsal ekoloji olarak bilinen zengin fikirler bütününün siyasi boyutunu oluşturan özgürlükçü yerel yönetimcilik, yıllara yayılan bir süreç içerisinde anarşist toplum kuramcısı Murray Bookchin tarafından geliştirilmiştir. Özgürlükçü yerel yönetimcilik, Bookchin’in toplumun insancıl ve akılcı bir biçimde radikal bir dönüşümden geçirilmesinin en iyi ne şekilde sağlanabileceği üzerine hayatı boyunca oluşturduğu düşüncelerin doruk noktasıdır. Özgürlükçü yerel yönetimcilik mevcut yerel yönetimlerde saklı bulunan demokratik olanakları yeniden canlandırarak onları doğrudan demokrasilere dönüştürmeyi hedefler. İnsani bir ölçeğe sahip olmalarını ve doğal çevrelerine uyum göstermelerini sağlamak maksadıyla bu siyasi toplulukların yetkilerinin dağıtılmasını amaçlar. Kadın ve erkeklerin seçkinlere bağımlı olmak yerine kolektif bir biçimde kendi topluluklarını paylaşma ve işbirliği etiğine uygun olarak yönetme sorumluluğunu üstlenmelerini sağlamak maksadıyla yurttaşlığın içerdiği uygulama ve özellikleri yeniden hayata döndürmeyi amaçlar. Doğrudan demokrasiler yaratıldıktan sonra demokratikleşmiş yerel yönetimler, akılcı ve ekolojik bir anarşist topluma doğru yol alarak en sonunda kapitalizme ve ulus devlete bir meydan okuma oluşturabilecek konfederasyonların çatısı altında bir araya gelebilecektir.
Birkaç yıldır özgürlükçü yerel yönetimciliğin içerdiği fikirlerin genel okuyucuya ulaşmasını kolaylaştırmak için bu kuramın kısaltılmış özlü bir açıklamasına ihtiyaç duyulduğunu düşünmekteydim. Böylece özgürlükçü yerel yönetimciliğe giriş niteliğinde, kısa bir genel bakış sağlama amacındaki bu kitap ortaya çıktı. (Tanıtım Bülteninden)

Toplumsal Ekoloji Siyaseti
Janet Biehl (Çeviren: Esra Eren)
Sümer Yayıncılık
2016

Türkiye için Çevre Politikaları

29-çevre polMühendislik;
Evrenimizde var olan doğal zenginlikleri ve enerji kaynaklarını, doğal, tarihi, kültürel ve estetik çevreye zarar vermeden, gelecek kuşakların gereksinimlerini de dikkate alarak, insanlığın yararına sunabilme sanatıdır.

Gerekli önlemlerin zamanında alınmaması, sorunun çözümünü her geçen gün daha da zorlaştıracaktır. Bu amaçla ayrılacak kaynaklar, toplumun refah ve mutluluğunu engelleyecektir.

Özellikle günümüzün gelişme sürecindeki ülkelerinin; bu türden yapacakları harcamalar tutarı, silahlanma amaçlı ayrılan kaynaklarla boy ölçüşebilecek duruma gelebilecek olması, konunun ne denli öneme haiz olduğunu göstermektedir.

Bu çalışmada, Çevre Sorunları genel bir bakış açısı ile incelenmiş, gerek ulusal gerekse uluslararası kaynaklı (nedenli) sorunun çözümü için; bilim ve teknolojideki olağanüstü gelişmeler ve ekonomilerin uluslararası araştırılması göz önünde tutularak, çağdaş çevre yaklaşım ve anlayışıyla, oluşturulabilecek strateji ve politikalara değinilmiştir.

(Tanıtım Bülteninden)

Türkiye için Çevre Politikaları
Engin Algül
Pales Yayınları
2016

You may also like

Comments

Comments are closed.