İklim KriziManşet

NOAA: Karbondioksit seviyelerinde son 56 yılın en büyük artışı gerçekleşti

0
Keeling Eğrisi (Grafik: Scripps Institution of Oceanography)

Alex Pashley tarafından Climate Change News‘de yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Binnaz Çiftçi‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

 

binnaz1

NOAA fosil yaktı kullanımı ve El Niño’nun CO2 seviyelerini artırdığını belirtti. Fotoğraf: Pixabay

NOAA (ABD Ulusal Deniz ve Atmosfer İdaresi), karbondioksit seviyelerinde son 56 yılın en büyük artışının gerçekleştiğini bildirdi.

NOAA dünyanın böylesine güçlü bir artışı en son 11 bin yıl önce gördüğünü belirtti. Kurumun haberine göre, geçen sene atmosferdeki karbondioksit birikme oranı kayıtlar içindeki en yükseğiydi.

NOAA, Hawaii’deki Mauna Loa Rasathanesi’ndeki ölçümlere göre, fosil yakıt kullanımı ve güçlü El Niño hava olaylarının sonucu olarak, karbondioksit seviyelerinde 1 sene önceki 402,6 ppm seviyesinin 3,05 ppm arttığını belirtti.

NOAA Küresel Sera-Gazı Referans Ağı öncü bilim adamlarından Pieter Tans, ‘Karbondioksit seviyeleri yüzyıllardır olmadığı kadar hızla artıyor. Doğal artış süreciyle kıyasladığımızda bu oran bir patlamayla eşdeğer’ diye konuştu.

Karbondioksitteki bu hızlı yükseliş, başka bir güçlü El Niño senesi olan 1998’den beri olan rekoru kırdı.

Keeling Eğrisi (Grafik: Scripps Institution of Oceanography)

8 Mart 2016 ölçümlü Keeling Eğrisi’nde atmosferdeki karbondioksit yoğunluğundaki değişimleri görmek mümkün(Grafik: Scripps Institution of Oceanography)

Kuraklık ve düzensiz yağışların sonucu olarak, kurak arazilerin ve sıcaktan kavrulmuş ormanların görece daha az karbondioksit tutması da fosil yakıt salımlarının etkisini artırdı.

Endüstri, sera gazı salımlarını artırdıkça havadaki karbondioksit seviyesi 1880’den beri %40’tan fazla artış gösterdi. Bu gazların varlığı, ısının tutulmasına ve dolayısıyla gezegenin aşırı sıcaklarla kavrulmasına sebep oluyor. Geçen sene birçok hava ajansına göre kayıtlardaki en sıcak yıldı.

Gezegen böylesine güçlü bir artışı en son 11.000 ila 17.000 yıl önce, karbondioksit seviyelerinin 80 ppm arttığı bir dönemde yaşamıştı. Tans’ın söylediğine göre günümüzdeki artış bundan 200 kat daha hızlı.

Hawaii sahasındaki bilim insanları 1958’den beri karbondioksit seviyelerinin kaydını Keeling Eğrisi adı verilen grafikle tutuyorlar.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Alex Pashley

Yeşil Gazete için Çeviri: Binnaz Çiftçi

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.