İklim KriziManşet

AB iklim değişikliği hedeflerini 2030’a kadar değiştirmeyi planlamıyor

0
AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete. Fotoğraf: Peru Climate Action/Flickr)

Megan Darby tarafından Climate Change News‘de kaleme alının yazıyı Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Binnaz Çiftçi‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Brüksel, Çarşamba günü 2030 öncesi hedefini yükseltmeyeceğini açıkladı.

AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete. Fotoğraf: Peru Climate Action/Flickr)

AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete. Fotoğraf: Peru Climate Action/Flickr)

Bu beyanın hayal kırıklığına uğrattığı taraflar; AB’nin Paris İklim Anlaşması hiç yapılmamış gibi davrandığını, bu önerinin Paris Anlaşmasını ve zayıf ülkelerin güç bela kazanılan güvenini sarstığını belirtti.

Avrupa Komisyonu, Paris İklim Zirvesi sonrası değerlendirmesinde tarihi anlaşmayı güvenceye almadaki rolünü açıkladı. Ülkeler, mevcut ulusal politikaların yetersiz olduğunu belirterek, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmaya ve 1,5 derece gibi daha sıkı bir limiti korumaya karar vermişlerdi.

Fakat temsilciler, daha önce belirlenen sera gazı salımlarını 1990’ın %40 aşağısına çekmeyi amaçlayan 2030 hedefini değiştirmeyi düşünmediklerini açıkladı.

Bildiride, 2023’de yapılması planlanan bir hesaplamanın, 2030 sonrası için bütün taraflarla ortak kararlaştırılacak hedefleri daha yakından ilgilendirdiği belirtildi.

Wageningen Üniversitesi iklim değişikliği profesörü Niklas Hoehne bunun yeterli olmadığını, %40‘lık hedefle AB’nin sadece 2 derecede kalabileceğini, 1.5 dereceyi tutturmakta yetersiz olacağını, hedefin 2030’dan sonra artırılmasının ise tüm ülkeler için çok geç olacağını belirtti.

Ayrıca, AB’nin 2030’dan sonra bu farkı giderebileceğinin hiç gerçekçi olmadığını, 2030’dan sonraki salımların önümüzdeki 15 yılda bina ve elektrik santrallerine yapılacak yatırımlardan da etkileneceğini belirtti.

‘’Bunu 2030’dan sonra çözmek teoride mümkün olabilir ancak bu ömürleri bitmeden kimi yapıların durdurulması anlamına geleceği için aynı zamanda pahalı da bir strateji.‘’ diye ekledi.

AB, Paris’de ‘’Yüksek Hedef Koalisyonu‘’ adı altında küresel ısınmanın etkilerine karşı en zayıf konumda olan ülkelerle bir dayanışma gösterisi sergilemişti.

Bu da, 43 ülke tarafından oluşturulan İklime Karşı Savunmasız Olanlar Forumu’nun (Climate Vulnerable Forum -CVF-) oluşturulmasını desteklemişti. Forumda hedefin, iklim değişikliğinden en çok etkilenenler için zorunlu görünen 1,5 derecede tutulmasında karar kılınmıştı.

Filipinlerin İklim Değişikliği Komisyonu üyesi ve CVF’nin başkanı Emmanuel de Gauzman, AB’nin bu amacı gözeterek kendi sera gazı salımları hedeflerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. ‘’AB’nin o çok duyduğumuz liderliğini görmenin zamanıdır’’ diye konuştu.

Hristiyan Yardım Ajansı‘nın (Christian Aid) iklim uzmanı Mohamed Adow, aksi takdirde bedeli yoksul insanların ödeyeceğini belirtti.

‘’Yoksul insanlar şimdiden iklim değişikliğinin gerçek bedelini ödüyor ve dolayısıyla AB’nin 2030’a kadar sera gazı salımlarını azaltma hedefini göz ardı etmelerini kabul edemezler. AB ve kirliliğin baş sorumlularının bağlılıklarını görmeleri gerekiyor.’’ diye konuştu.

İş, şehir ve ticaret birlikleri, üye devletleri AB genelindeki hedeflerini sıkılaştırmaya davet etti.

Bu gelişmelerin akabinde dün yapılan bir görüşmede çeşitli ülkelerden çevre bakanları Avrupa Komisyonu’nun değişikliğe gerek olmadığı yönündeki teklifini değerlendirdi.

Almanya, Avusturya, Portekiz ve Lüksemburg AB’ye Aralık Paris Anlaşması ışığında 2030 iklim hedeflerini yükseltme çağrısında bulunurken, İtalya, Litvanya ve Macaristan hedeflerin zaten çok yüksek olduğunu belirterek mevcut hedeflerin korunmasını savundu.

Kaynaklar:

EU plans no change to climate target before 2030

Germany, Austria call for higher EU 2030 climate ambition

Haber: Megan Darby

Derleme Çeviri: Binnaz Çiftçi

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Climate Change News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.