EnerjiManşet

2020’ye kadar yaklaşık 100 milyon evde güneş enerjisi kullanılıyor olacak

0
Çalışanlar Albuquerque, New Mexico eyaletinde solar panellerini binanın çatısına yerleştiriyor.

Anna Hirtenstein tarafından Bloomberg‘de kaleme alınan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Ece Derici‘nin çevirisiyle sunuyoruz.

***

Çalışanlar Albuquerque, New Mexico eyaletinde solar panellerini binanın çatısına yerleştiriyor.

Çalışanlar Albuquerque, New Mexico eyaletinde güneş panellerini binanın çatısına yerleştiriyor.

Şebeke dışı güneş enerjisi piyasasının 3,1 milyar ABD dolarına (9 milyar TL) yükselmesi bekleniyor. Piyasanın en büyükleri Kenya, Tanzanya, Etiyopya ve Hindistan.

Bloomberg New Energy Finance’a (Bloomberg Yeni Enerji Finansı -BNEF-) göre, 2020 yılına kadar dünya çapındaki yaklaşık 100 milyon ev güneş enerjisi panelleriyle güçlendirilecek.

Konuyla ilgili BNEF’te kaleme alınan tanıtım yazısını geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayımlamıştık.

Dünya Bankası Grubu’nun platformu olan Lighting Global (Küresel Işıklandırma)’ın 3 Mart tarihli bildirisine göre, şebeke dışı güneş enerjisi piyasası 10 yıldan az bir süre önce mevcut değilken piyasanın değeri şimdilerde 700 milyon ABD dolarına (2 milyar TL) yükseldi. Bunun, 10 yıl içerisinde 3,1 milyar ABD dolarına (9 milyar TL)’a yükselmesi bekleniyor.

Şu anda yaklaşık 1,2 milyar insanın enerji erişimi mevcut değil. Bir diğer milyar insan ise ulusal şebekeye kesintiye uğrayan enerjiyle bağlı durumda. Bildiri, gazyağı ve mumlar gibi eski aydınlatma yöntemlerini uygulamak için geçen sene 27 milyar ABD doları (79 milyar TL) harcandığını tahmin ediyor. Güvenilir enerji talebi, artan nüfus ve gelişen ekonomilerdeki sanayileşme ile yükselmekte.

Şekil 6: 2014 yılı Afrika’da, şebeke bağımsız ışıklandırma ve telefon şarj etmedeki tahmini yıllık harcama (milyar dolar olarak) Soldan sağa doğru: Gazyağı, Gaz lambaları, Pilli el feneri, Mumlar, Cep telefonu şarj etme, Pico Solar sistemi, Toplam

Şekil 6: 2014 yılı Afrika’da, şebeke dışı ışıklandırma ve telefon şarj etmedeki tahmini yıllık harcama (milyar dolar olarak)
Soldan sağa doğru: Gazyağı, Gaz lambaları, Pilli el feneri, Mumlar, Cep telefonu şarj etme, Pico Solar sistemi, Toplam

Şekil 7: 2014 yılı Asya’da, şebeke dışı ışıklandırma ve telefon şarj etmedeki tahmini yıllık harcama (milyar dolar olarak)
Soldan sağa doğru: Gazyağı, Gaz  lambaları, Pilli el feneri, Mumlar, Cep telefonu şarj etme, Pico Solar sistemi, Toplam

Kaynak: Bloomberg New Energy Finance, UNEP10, GSMA, World Bank.

Bu insanların yaklaşık %95’i Sahra Altı Afrika ve Asya’nın gelişmekte olan bölgelerinde yaşıyor. Şebeke dışı enerji sektörü buralara kök salmış durumda. Afrika’da Kenya, Tanzanya ve Etiyopya önde gelen ülkeler olurken Asya’da Hindistan başı çekiyor.

BNEF araştırmacısı Itamar Orlandi yaptığı açıklamada, ‘’Düşük enerji erişimli büyük piyasalar ve PV (Fotovoltaik, ışığı doğrudan elektrik enerjisine dönüştürebilen teknoloji) ürünleri, bu teknolojinin yayılması için ortam oluşturan mevcut tedarik zinciridir. Düzensiz elektrik şebekesine sahip Nijerya gibi güçlü ekonomiler büyük güneş enerjisi ev sistemlerine daha yüksek talepte bulunmasına rağmen, büyümenin çoğunluğu bugünün büyük piyasalarından gelmeye devam edecektir.’’ dedi.

Güneş enerjisi sistemleri, güneş enerjili bacalar ve çatı panelleri arasında değişiklik göstermektedir. Bugün, şebeke dışı güneş enerjisi sektöründe yaklaşık 100 şirket bulunuyor ve bugüne dek küresel olarak 89 milyon insana ulaşan yaklaşık 20 milyon ürün satışı yapıldı.

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Anna Hirtenstein

Yeşil Gazete için çeviri: Ece Derici

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Bloomberg)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.