EnerjiManşet

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, kömürden kurtulma çağrısı yaptı

0

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, yaptığı açıklamada ‘kömür ile kalkınmanın mümkün olmadığı’ uyarısında bulundu.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, Aliağa, Zonguldak, İskenderun ve tüm Türkiye`nin yüzleştiği “yeni gelen kömür tehdidi”nin kalkınma adına insan ve doğa haklarını, toplumsal refah ve sağlığını ayaklar altına aldığı uyarısı yaptı.

119

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’ib web sitesi tr.breakfree2016.org/

İnisiyatif bir basın açıklaması yaparak, “Sokağımızda, mahallemizde, İzmir’de, Muğla’da, Afşin/Elbistan’da kirli hava soluyor, termik santrallerin külüne, tozuna maruz kalıyoruz” diye uyardı.

Basın açıklamasının yanında gazeticilere Aliağa ve Foça bölgesinden toplanan “cüruf” örneğini de yollayan çevreciler, 2015 sonunda Paris`te düzenlenen COP21 iklim konferansını hatırlattı. COP21, 197 ülkenin katılımıyla “kömür ile kalkınma ve refahın mümkün olmadığını” göstermişti.

Kömürün havayı kirleterek, suları kuruttuğu ve insanların madenlere rehin edildiği yazılan basın açıklamasında, kömür ihtiyacı nedeniyle “dışa bağımlılık” vurgusu yapıldığı ve kömürün tek alternatif gibi gösterildiği ifade edildi.

120

Basın açıklamasında, “Kömüre her yıl milyonlarca dolar teşvik veriyoruz. Kömür firmalarına, istedikleri gibi madenlerde istedikleri şekilde çalışma olanağı tanıyoruz. Karşılığında, dünyanın en kirli enerji kaynağının pisliğini, havamıza, suyumuza, toprağımıza gömüyoruz, iklimimizi kirletiyoruz. Yerin üstünü, yerin üstündeki güzelliklerimizi gözden çıkarıyoruz. Yetmiyor, yıllık 11 milyar liraya kadar çıkan bir sağlık maliyetini karşılıyoruz” denildi.

Dünyada “fosil yakıt çağının bittiği” ve kömürün “kalkınma” olmadığı çağrısı da yapılarak, “Dünya’nın dört bir yanında, dönüşüm başlıyor” uyarısında bulundu.

Açıklamada, “Enerjiyi yerelleştirerek, ihtiyaçlarımızı, yerinde, doğanın gücü ile, yenilenebilir enerji ile karşılamak mümkün. Ekonomimizi dönüştürerek, kömür belasından kurtulabiliriz. Veba gibi Dünya’mızı hasta eden kömürü ve tüm fosil yakıtları terk ederek geleceğimizi kurtarabiliriz” diye vurgulandı.

118

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif, dünya ile omuz omuza vererek Aliağa`dan başlayıp 5 kıtadan 13 ülkede fosil yakıtlara “dur” demek için yola çıkacaklarını söyledi. İnisiyatif, Aliağa`da planlanan dört yeni termik santral ile mücadele edecek.

Türkiye ayağının 21 sivil toplum kuruluşundan meydana geldiği Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’in (Breakfree) websitesine bu link üzerinden erişim mümkün.

Fosil Yakıt Karşıtı İnisiyatif’inde yer alan sivil toplum kuruluşları; 350.org, Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP), Aliağa Emekli-Sen,  Ana Yaşam Vakfı, Avrupa İklim Ağı (CAN – EUROPE), Bornova Halk Forumu, Çandarlı Çevre Platformu, Çevre Mühendisleri Odası (İzmir şb.), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ekoloji Kolektifi Derneği (EKD), Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP), Foça Forum, Foça Kent Konseyi, Karşıyaka Halk Forumu, Kuzey Ormanları Savunması (KOS), Sivil Toplum Platformu (STOP), Şakran ve Bozburun Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Şehir Plancıları Odası (İzmir şb.), Yuva Derneği (YUVA), Yeryüzü Derneği ve Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA).

İnisiyatif tarafından yapılan açıklamada 15 Mayıs 2016`da büyük bir buluşma gerçekleştirileceği de açıklandı.

 

(DHA)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.