DünyaManşet

Danimarka’dan sığınmacıların ziynet eşyaları ve paralarına el koyma yasası

0

Danimarka parlamentosu, ülkeye gelen sığınmacı sayısını azaltmak için caydırıcı önlemler içeren yasa paketini büyük çoğunlukla onayladı.

Danimarka parlamentosunda tartışmalı iltica reformu, milletvekillerinin büyük çoğunluğunun oyları ile kabul edildi. Dört saatlik tartışmaların ardından yapılan oylamada İktidardaki merkez sağ Danimarka Liberal Partisi (Venstre) tarafından hazırlanan tasarıya mecliste bulunan 109 milletvekilinden 81’i ‚evet‘, 27’si ‚hayır‘ oyu kullandı, bir milletvekili çekimser kaldı.

17

Danimarka Meclisi, sığınmacıların ziynet eşyaları ve paralarına el konulması ve aile birleşimi için başvurusu süresinin 3 yıla çıkarılmasını öngören yasa tasarını kabul etti. Yasayla beraber, sığınmacıların 10 bin krondan (4 bin 400 lira) fazla nakit parasına el konulacak. Ayrıca, toplam değeri 10 bin kronu geçen mücevher, saat, bilgisayar ve telefon gibi eşyalar da sığınmacılardan alınacak. Nişan, evlilik yüzükleri ile manevi değeri bulunan mücevherler ise kapsam dışında olacak.

Bu eşyalar açık artırma ile satılarak sığınmacıların kalış, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamada kullanılacak. Sığınmacılar yanlarında ne kadar para olduğunu söylemek zorunda bırakılırken, polise de sığınma başvurusu yapanların üstlerini ve çantalarını arama yetkisi verilecek. Yasa, şubat ayında yürürlüğe girecek.

Danimarka hükümeti, yasanın sığınmacıların kalış masraflarını karşılamak için gerekli olduğunu savunuyor. Yasanın ayrımcılık içermediğini öne süren hükümet, uygulamayla sığınmacıların, devlet yardımlarından yararlanmak için bazı eşyalarını satmak zorunda kalan işsiz Danimarka vatandaşlarıyla aynı duruma getirildiğini kaydediyor.

Kabul edilen tasarı, Nazi Almanyası’nın 2. Dünya Savaşı sırasındaki Yahudilere dönük uygulamalarına benzetilerek eleştiriliyor. Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin karşı çıktığı yasa ile ilgili olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) de endişesini dile getirdi. BMMYK Sözcüsü Adrian Edwards, yasanın dayanışma gereken bir zamanda sosyal yardımlarda kesinti ve aile birleşimlerine kısıtlama getirme gibi birçok uygulamayı getirdiğini söyledi.

Yasa, hükümetin sığınmacıların Danimarka’ya gelmesini engellemek için aldığı önlemlerden biri olarak görülüyor. Danimarka daha önce sığınmacı statüsü verdiği kişilere devlet yardımlarını kısmış ve Lübnan gazetelerine verdiği ilanda da sığınmacılara “gelmeyin” mesajı vermişti.

Ülkede iki hafta önce, yürümek zorunda kalan sığınmacıları arabasına alarak yardım ettiği için bir Danimarka vatandaşına para cezası verilmişti. Randers kenti belediye meclisi de, kreş ve okulların kafeteryalarında domuz servis edilmesini zorunlu kılarken, bu adım sığınmacı ve İslam karşıtı başka bir uygulama olarak değerlendirilmişti.

Yasa, Kraliçe II. Margrethe‘nin imzalamasının ardından tahminen şubat ayı başında yürürlüğe girecek.

Almanya’da da sığınmacılar İltica Yasası uyarınca devletten sosyal yardım almadan önce varlıklarını ibraz etmek zorundalar. Sığınmacıların valizlerinin aranıp aranmayacağı, ya da para veya değerli eşyalarının ne kadarını ellerinde tutabilecekleri, eyaletlerin yetki alanına giriyor.

 

(Deutsche WelleAl Jazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.