DoğaManşet

Bin yıllık zeytin ağacını yerinden söktürüp, “İnşallah tutar” diyerek Antalya’ya diktiler

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya’da 23 Nisan’da açılışı yapılacak ’Çiçek ve Çocuk’ temalı botanik dalındaki Expo 2016 Antalya’nın düzenleneceği alana İzmir’den sökülerek getirilen 10 asırlık zeytin ağacını, “İnşallah tutar” temennisi ile yeni yerine dikti.

4

Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı

Expo için İzmir’in Ödemiş ilçesi Bademli beldesine 1071 yılında dikilen ve Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı olan çapı 2.55 metrelik zeytin ağacı 945 yıldır bağlı bulunduğu toprağından sökülerek Antalya’ya taşındı. Erdoğan bin yıllık ağacın Antalya’ya yeniden dikim töreninde, “Böyle bir ağaç. İnşallah burada da tutacağına inanıyoruz ve 2015 botanik bahçesinin en önemli zenginliklerinden olacak. Tarihi bugüne, bugünü de yarınlara ulaştıracak. Ya Allah Bismillah diyerek biz de toprağımızı atalım arkasından da cansuyunu” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ayrıca ağacın Antalya’daki yeni yerine üzerinde, ’6 bin yıldır Anadolu topraklarında yetişen ve zeytin varlığı ile 1000 yıldır barış, sağlığı ve mutluluğu sembolize ediyor. Bolluk, bereket, mutluluk ve bilgelik sonsuza dek yeryüzünden eksik olmasın. Expo 2016 Antalya anısına bu zeytin ağacını dikiyorum. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ yazılı yaş kütüğüne pirinç tabelayı çakmayı da ihmal etmedi.

3

Familyası Oleaceae, anavatanı da Akdeniz bölgesi olan Türkiye’nin en yaşlı zeytin ağacı 945 yaşında, çapı 2.55 metre, boyu 6 metre, gövde çevresi 7.68 metre, kök çevresi 9.45 metre.

Zeytin ağacının bin yıllık yurdundan sökülüp yeni bir mekana taşınması ile ilgili hangi kurumlardan görüş alındığına dair ise bir açıklama yapılmadı.

 

(Yeşil Gazete, Hürriyet, DHA)

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.