ManşetYerel

Lazca ismine ilk kavuşan köy Rize Çamlıhemşin’den Komilo oldu

0

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesine bulunan Murat Köyü’nün ismi, Lazca adı Komilo ile değiştirildi. Böylece Türkiye’de ilk kez bir köye Lazca ismi iade edilmiş oldu.

14

Doğan Haber Ajansı’ndan Muhammet Kaçar’ın haberine göre, Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Murat Köyü’nün, Lazca eski adı olan Komilo’yu almak için yaptığı başvuru İçişleri Bakanlığı tarafından onaylandı. 600 nüfuslu Murat Köyü’nde, köyün Lazca eski adı olan Komilo adını almak için geçen yıl imza toplanmıştı.

Köy adının değişikliğine ilişkin yasa gereği, 200 olan seçmen sayısının yarısından bir fazla sayıda imza toplaması gereken köylüler 140 imza ile Çamlıhemşin Kaymakamlığı’na başvurdu. İlçe Kaymakamlığı aracılığı ile İl İdare Kurulu’na sunulan öneri kabul edildi ve onay için Rize Valiliği aracılığı ile İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. İçişleri Bakanlığı da, köy adı değişikliği talebini kabul ederek onayladı. Komilo adını alan Murat Köyü resmi olarak ilk Lazca köy adı oldu.

Komilo Köyü Muhtarı Lütfü Sezgin, “Köyümüzün adı Lazca ’Komilo’ olarak biliniyordu. Başvurumuzla resmen bu adı almış olduk. Komilo Lazca’da “Tanrıça” anlamına geliyor” dedi.

1921 yılından itibaren devlet politikası kapsamında yaklaşık 30 bin 280 yerleşim yerinin adı Kütçe, Ermenice, Rumca, Lazca, Çerkesçe, Ermenice, Süryanice ve Arapça olduğu için değiştirildi.

Son yıllarda bazı Kürt köylerinin isimleri değiştirildi. Şubat 2015’te de ilk kez bir Süryani köyünün ismi iade edilmiş; Mardin’e bağlı Midyat ilçesindeki Alagöz mahallesinin ismi özgün ismi Bethkustan ile değiştirilmişti.

 

(Agos, DHA)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.