ManşetUlaşım

Haydarpaşa Garı trenlerine kavuşuyor

0

Haydarpaşa Garı için mücadelede sona yaklaşıldı. Gar aslına uygun restore edilecek ve Ulaştırma Bakanlığı’nın planlarında trenler yine gara girecek.

Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak’ın haberine göre aslına uygun restore edileceği müjdesinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı yeni planların ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Yeni planlarda trenler yine gara girecek. Bölgede planlanan birçok ticaret alanı ise iptal edildi.

7

2010’da atlattığı şüpheli yangınla çatısı tamamen kül olan Tarihi Haydarpaşa Garı’yla ilgili geçen yıl eylül ayında Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce proje hazırlanmıştı. Garın otele dönüşmesinin de önünü açacak şekilde kafeterya ve asansör eklemesi yapılan projeye Kadıköy Belediyesi ruhsat vermemişti. Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi gar için geri adım atarak aslına uygun yeni bir restorasyon projesi hazırladı; Kadıköy Belediyesi de bu projeye ruhsat verdi.

Şimdi de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları, bilim insanları ve halkın 10 yıldır süren mücadelesi sonucu geri adım atıyor. Edinilen bilgiye göre yeni hazırlanan planlar kapsamında trenler tarihi gara geri gelecek ve birçok ticaret alanı da iptal edilecek.

Yeni imar planlarının içeriğini aktaran İstanbul Büyükşehir ve Kadıköy Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ, yeni planda 200 bin metrekarelik ticaret alanının ciddi oranda küçültüldüğünü ve AVM yapılmayacağını belirtirken, “Devlet Demir Yolları’na ait lojmanlar, binalar, hangarlar ve ağaçlar korunacak. Raylı ulaşıma kapatılan gar yeni proje ile birlikte eski görkemli günlerine geri dönebilecek. Kadıköy Belediyesi tarafından yapılmak kaydıyla amfitiyatro yapılabilir. İlk planların ne kadar yanlış olduğunu planı yapan kurum ve kuruluşlar da fark etti ve planı revize ediyorlar. Yeni planlar dijital ortamda var ve onay bekliyor” dedi.

 

(Cumhuriyet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.