ManşetSivil Toplum

Hindistan-Japonya nükleer anlaşmasına karşı ulusaşırı protestolar

0
Sinop Nükleer karşıtı Platform, Hindistan-Japonya Nükleer Anlaşmasına karşı

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (SNKP)’dan Hindistan’daki aktivistlere destek!

Sizlere Hindistan ve Japonya arasında bir Nükleer İşbirliği Anlaşmasının yapılmasının planlandığından Hindistan’dan Antinükleer Aktivist Kumar Sundaram ile gerçekleştirdiğimiz röportaj haberde bahsetmiştik .Bugün o anlaşmanın imzalarının atılabileceği ziyaretin ilk günü, Başbakan Abe Hindistan’da.

 

kumar Protest-in-Sakhri-Nate-7 - KopyaHindistan’a şimdiye kadarki en pahalı alt yapı yatırımlarından biri olan yüksek hızlı  tren hattı kurulması ve nükleer işbirliği anlaşmalarının imzalanması bekleniyor . Hindistan’da insanların daha çok ilgilendiği mesele ise kuşkusuz nükleer santral yapılması . Önümüzdeki bir kaç gün nükleer santralin kurulmasının planlandığı  Jaitapur, Mithi Virdi ve Kovvada bölgelerinde yaşayan köylüler, çiftçiler, balıkçılar için yaşam alanlarını korumak adına demokratik haklarını kullanarak yapabilecekleri eylem, gösteri için son şans zira,  imzaların atılmasından önceki son dönemece de girildi.  Öte yandan anti nükleer aktivistler de direnişlerinde dünya ile dayanışmanın yollarını arıyor , uluslararası arenada  Hindistan ile Japonya arasında imzalanacak bu nükleer işbirliği anlaşmasına karşı dünyanın diğer aktivistlerine çağrı yapıyor . Onların bu çağrısı 2013 yılının Mayıs ayında Japonya ile hükümetler arası anlaşma yaparak bir nükleer santralin de Akkuyu’dan sonra kurulması planlanan Sinop halkında karşılık  buldu.

 

Sinop Nükleer karşıtı Platform, Hindistan-Japonya Nükleer Anlaşmasına karşı

Sinop Nükleer karşıtı Platform, Hindistan-Japonya Nükleer Anlaşmasına karşı

Sinop Antinükleer Platform(SNKP) üyeleri, nükleer karşıtı  aktivistler  9 Aralık 2015 çarşamba günü bir araya gelerek Japonya’nın Hindistan’la yapmayı planladığı nükleer işbirliği anlaşmasını kınayan bir basın açıklaması yaptı, barış çağrısında bulundu. Basın açıklamasının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz .

 

bLondra’da ise Güney asya Dayanışma Grubu (SASG) ve Nükleere karşı Japonya (JAN) birlikte Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe tarafından imzalanması planlanan Nükleer İşbirliği anlaşmasına karşı 11 Aralık günü  Japonya Elçiliği önünde güçlü bir protesto gerçekleştirdi.  Gruplar nükleer işbirliği anlaşmasından vazgeçilerek Güney Asya’da  nükleersiz bölge kurulmasını  talep etti . Protestonun tiyatral versiyonu da vardı , maskeleriyle Abe, Modi ve Hollande arasında  anlaşma ilişkisinin kuruluşunu canlandırdılar.  
Londra'da Hindistan -Japon Nükleer anlaşmasına karşı protesto

Londra’da Hindistan -Japon Nükleer anlaşmasına karşı protesto

Bu gösterilerde Hindistan-Japonya nükleer işbirliği anlaşması Fukuşima faciasını anımsatan konuşmalarla  kınandı . Nükleer santralin en tehlikeli endüstri türü olduğunu bilerek bir kaza olmasa dahi yıllar sonra ekolojik yaşamda ve insan hayatında geri dönüşü olmayan uzun dönemde çözüm dahi bulunamayacak olan  izler bıraktığı vurgulandı, radyoaktif atıklardan, uranyum ham maddesinin yol açacağı risklerden bahsedildi. Bu protestodan sonra nükler anlaşmasından vazgeçilmesini talep eden bir dilekçe Başbakan Shinzo Abe’ye verilmek üzere  Londra’daki Japon Büyükelçiliğine teslim edildi.
Japonya'da Hindistan-Japonya nükleer işbirliğine karşı protestolar

Japonya’da Hindistan-Japonya nükleer işbirliğine karşı protestolar

Japonya’da da Başbakan Shinzo Abe’nin yeni bir nükleer santral işbirliği anlaşmasını Hindistan’la yapacak olması büyük tepki gördü . Fukuşima’daki problemler devam ederken başka ülkelere nükleer santral teknolojisinin ihraç ediliyor oluşu kınandı. Protestolar bugün de Tokyo ve Osaka’da sürdü.  İstanbul Nükleer Karşıtı Platform da 16 Aralık Çarşamba günü Hindistan-Japonya arasındaki bu nükleer işbirliği anlaşmasını kınadığını bir basın açıklaması ile duyuracak .
 
Haber :Pınar Demircan
(Yeşil Gazete, Nukleersiz, Asiaprogressive)
 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.