Ekolojik YaşamManşetYeşil Duyurular

Mersinli ‘Doğal ve Yerel Yaşam Arayıcısı’ Remziye Günay Eryılmaz’ı kaybettik

0

Kendisini ‘Doğal ve Yerel Yaşam Arayıcısı‘ olarak tanımlayan, daha sonra sevenleri tarafından ‘Bereket Ana‘ olarak adlandırılan 71 yaşındaki Remziye Günay Eryılmaz hayatını kaybetti. Sağlık sorunları nedeniyle bir süredir hastanede yatan ve yaşadığı Mersin’de herkesin ‘Çevreci Teyze’ ismini verdiği üç çocuk annesi Eryılmaz, geçirdiği beyin kanaması sonucu geçtiğimiz haftasonu yaşamını yitirdi.

27-Remziye-Günay-Eryılmaz

Mersin’de bisikletli yaşam, Caretta Carettaların korunması, narenciyelerin yaşatılması ve değerlendirilmesi, kompost gübre üretimi, organik tarım, doğal enerji tüketimi, yerli malı tüketimi, Türkçe’nin korunması ve kullanılması, çocuk eğitimi, kadının gücü gibi pek çok güncel konuda 90 yıllardan beri yaptığı çalışmalarla hem Mersin’de hem de ülke çapında ekoloji camiası tarafından tanınan Remziye Günay Eryılmaz, bir aile şirketi olarak kurdukları sertifikasyon firması EKOTAR’ın da fikir anası idi.

Eryılmaz, aynı zamanda bir süre Tüketici Hakları Derneği Mersin Şubesi Başkanlığı’nı da yürüttü. Uzun yıllar boyunca Mersin Gazetesi, Ajans Ekspres Gazetesi ve Çukurova Ulus gazetelerinde de doğal yaşamı ve onun bileşenlerini insanlara aktarmak için pek çok yazı yazdı. Kendine has giyimi, konuşma ve ifade tarzı ile yaptığı başarılı etkinliklerle de her zaman ekoloji hareketinin en bilinen simalarından oldu.  Eryılmaz, her kesimden insan ile kurduğu güçlü bağlar ile hayatını sürdürdüğü Mersin’e doğallıktan yana bir kültür kazandırabilmek için çok çaba sarfetti.

Remziye Günay Eryılmaz, Yeşil Gazete’ye de Nisan 2013’de bir başka Türkiye’deki ekoloji mücadelesinin önder kişisi Noyan Özkan‘ın vefatının ardından, “Sevgili Noyan” başlıklı bir yazı yazmıştı.

Yeşil Gazete olarak yakınlarına ve onu tanıyan, bilen ve seven tüm ekoloji camiasına başsağlığı dilerken yapmak istediklerini okurlarımızın da katkıları ile hayata geçireceğimizi ümit ediyoruz.

Remziye Günay Eryılmaz’ın Mersin Gazetesi ve Çukurova Ulus gazetesinde yayınlanmış olan “Merhaba” başlıklı yazısını bir kez daha paylaşıyoruz.

Merhaba!… – Remziye Günay Eryılmaz

29Herkese; binlerce umutla, sevgi ile Merhaba!

Ayşe’ye, Fatma’ya, Ahmet’e Mehmet’e, Seda’ya, Ali’ye, Elif’e, Umut’lara, Arzu’lara; ….. Çeşitli alışkanlıklara sürüklenmiş, umutları yıkılmış, kırgın, küskün, coşkularını yitiren/ direnen gençlerime; geleceği belirsizleştirilmiş çocuklarıma;

Çökertilen tarımıma, şaşkınlaştırılmış çiftçime/ üreticime; omuzları çökmüş müşteri bekleyen esnafıma; emeği ve düşünleri sömürülenlere; emeklime, memuruma, dışlanan yaşlıma; tezgahta halı dokuyan, ezilen, zorlanan kızıma; ocakta ekmek pişiren, saçını süpürge eden, zorluklara direnen, baba/koca ekmeği ile hava atan kadınıma; sadece gücünü tanımlamak için yaşamı cehenneme çeviren ve veya kaprisli kadınlara dayanan erkeğimize; ülkesi ve dünya değerleri için çırpınan gönüllü ve görevli aydınlara, aydın kimliğine bürünen zararlılara da Merhaba! 

Her şeye Merhaba; 

Havaya, suya, toprağa, dağlara, ovalara, yaylara, denizlere kırlara, çöllere, ormanlarıma, tüm zenginliklerime, unutturulmaya sürüklenmiş değerlerime;

Kurda, kuşa, yılana, çıyana, dağlarda kardelenime, denizde balığa, bitkide uğur böceğine, toprakta solucana, ormanda; çiçeğe, böceğe, ota, ağaca, sırtlana, sansara, tilkiye, aslana, çiftlikte; ineğime, öküzüme, tavuğuma Merhaba!

Defterime, kalemime, çatalıma, bardağıma, kilimime, minderime, el emeği- göz nuruma, soframa/soframdakilere, komşuma, eşime, dostuma, akrabama, ağlamaya, gülmeye, yürümeye koşmaya, aydına aydınlanmaya, herkesle merhabalaşmaya Merhaba! 

(Anılarımda kalan); Tekstilime, şeker pancarıma, Sümerbank’ıma, Paşabahçe’me;

Anadolu’mun ezgilerinden yaktığım, çığırdığım türkülerime, türkülerinde merhaba diyenlere de, gülen sevgililere, ağlayan analara; Merhaba!

Felsefe, etik, ilke, kalite, doğallık, doğal bilim ve eğitime/eğitimciye;

Düzelirler mi diye; yalancıya, dolancıya, hırsıza, arsıza, hortumcuya, çevreci görünen zararlılara, aydın geçinen zavallılara, değerlerini ve bilimi yanlış noktalara sürükleyen bilim adamıma, yönlendirilmeye itilmiş medyama ve de; 

Dünyama, ülkeme, Mersin’imize, ailemize, kendimize de Merhaba! 

Doğallığa ve Doğal Yaşama Merhaba demek istiyorum; HAYKIRARAK!!!…

 

(Yeşil Gazete, Çukurova Ulus, Mersin Haberci)

You may also like

Comments

Comments are closed.