Kültür-SanatManşet

Gezici Festival’in Ankara ayağı sona erdi, sırada Bursa ve Kastamonu var

0

Ankara Sinema Derneği tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen Gezici Festival‘in Ankara ayağındaki gösterimlere ilgi büyük oldu. Festivalde yüzde 93 doluluk yaşandı. Festival, 4-7 Aralık tarihleri arasında Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa‘da Sanat Mahal’e konuk olacak ve yolculuğunu 9 – 10 Aralık’ta Kastamonu‘da tamamlayacak.

35

21. Gezici Festival’in Ankara ayağı sona erdi. Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan gösterimlere ilgi büyük oldu. Festivalde yüzde 93 doluluk yaşandı. Bir hafta boyunca dünya ve Türkiye sinemasının en yeni ve ödüllü filmlerini izleme fırsatı yakalayan başkentli sinemaseverler, yönetmen katılımıyla gerçekleşen galaların yanı sıra söyleşi, performans ve atölye çalışmalarında da yer alma imkânı buldu.

Festivalin Ankara ayağında yönetmenler de izleyici ile buluşma imkanı yakaladı. Sarmaşık’ filminin gösterimiyle başlayan festivalde, yönetmen Tolga Karaçelik de filmini Ankaralı seyirciyle birlikte izledi. Senem Tüzen’in filmi ‘Ana Yurdu’ da, Ankaralı sinemaseverlerle ilk kez buluştu. Tüzen ile filmin yapımcısı Adam Isenberg, Türkiyeli seyirciyle ilk kez Gezici Festival’de bir araya geldi ve soruları yanıtladı.

Emine Emel Balcı’nın filmi ‘Nefesim Kesilene Kadar’ başkentli izleyicisiyle buluştu. Festivalin bu yılki teması Güvencesiz Hayatlar kapsamında yapılan gösterimin ardından, yönetmen Balcı ve görüntü yönetmeni Murat Tuncel festival seyircisiyle bir araya geldi. Emin Alper’in ödüllü filmi ‘Abluka’ ise 30 Kasım’da başkentlilerle buluştu. Gösterimin ardından soruları yanıtlayan Alper, hikâyenin temel meselesinin iki kardeşin paranoyalarıyla ve bu paranoyaların birbirini beslemesiyle ilgili olduğunu söyledi.

36

Zeki Demirkubuz’un yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı ‘Bulantı’ da Demirkubuz’un katılımıyla izleyicisiyle buluştu.

Türkiye’de güncel sanat ile sinema arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen festivalin bu yılki sanatçı konuğu Işıl Eğrikavuk oldu. Festival izleyicisi İhtilaf Sanatı adlı bölümde, sanatçının sahte-belgesel formuna yakın beş işini izleme fırsatı buldu. Özge Çelikaslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide sanatseverlerle bir araya gelen Eğrikavuk, toplumsal sorunları absürd bir dille sorgulayan video çalışmalarının yanı sıra performanslarından parçalar ile fotoğrafların da yer aldığı bir gösterim yaptı ve işlerinin üretim sürecini anlatarak, izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Festivalin sürprizlerinden Sinemada Caz bölümü, Ankaralılar tarafından büyük ilgi gördü, gösterimde izdiham yaşandı. ABD Büyükelçiliği’nin katkılarıyla ücretsiz olarak seyirciyle buluşan seçkinin sunumunu ünlü film eleştirmeni ve Chicago Reader’ın eski sinema yazarı Jonathan Rosenbaum ile Ekhsan Khoshbakht yaptı. Seçki, Ankaralılara sinema ve caz dolu bir hafta sonu yaşattı. Seçkinin aynı zamanda küratörlüğünü yapan Rosenbaum ve Khoshbakt, 14.15’te başlayıp akşam 20.30’a kadar devam eden gösterimde filmleri tanıtarak, seyircilere rehberlik etti.

Seyircilerin baştan sona ilgiyle izlediği Sinemada Caz gösteriminde, Gezici Festival ‘yol arkadaşı’ Tuncel Kurtiz’i de unutmadı. Gösterim sırasında ‘Tuncel Kurtiz’in ekrana yansıtılan fotoğrafı, seyircilere duygulu anlar yaşattı. Sinemada Caz bölümüne paralel olarak gerçekleştirilen “Çizgi Roman: Sinemada Caz” sergisi de Çağdaş Sanatlar Merkezi, Aliye Berger Sergi Salonu’nda sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Gezici Festival’in Ankara gösterimleri, Goethe Institut Ankara işbirliğiyle, bu yıl restore edilen, Alman yönetmen Ewald André Dupont imzalı 1925 yapımı sessiz film ‘Varyete’nin gösterimiyle sona erdi. İngiliz müzisyen Stephen Horne ve Alman müzisyen Frank Bockius’un performanslarıyla canlı müzik eşliğinde gerçekleşen gösterime de ilgi büyük oldu.

SIRADA BURSA VE KASTAMONU VAR

Festival, 4-7 Aralık tarihleri arasında Nilüfer Belediyesi’nin katkılarıyla Bursa’da Sanat Mahal’e konuk olacak ve yolculuğunu, 9 – 10 Aralık’ta Kastamonu’da tamamlayacak. Bursa biletlerine Sanat Mahal gişelerinden ulaşılabilecek. Kastamonu Üniversitesi’nde yapılacak gösterimler ise ücretsiz olacak.

 

(Radikal)

You may also like

Comments

Comments are closed.