EnerjiManşet

Greenpeace’in Güneş Karavanı 10 Ekim’de Güneş Şenliği için Yırca’da

0

Greenpeace Akdeniz, enerjisini üzerindeki güneş panellerinden alan, gelenlere güneşle sıktığı meyve sularını, hazırladığı çayları, kahveleri sunan ve temiz enerjinin mümkün olduğunu anlatan  güneş kafesini arkasına kattı ve Güneş Karavanı‘yla birlikte İstanbul’dan Yırca’ya doğru yola çıktı. 

35

Güneş Karavanı’nın yolculuğu, zeytin nöbetinden kömürlü termik santral direnişine evrilen mücadelelerinde büyük zafer kazanan, binlerce zeytin ağacını hukuksuzca kesen Kolin şirketinin termik santral projesini durduran Manisa Soma’nın Yırca köyünün temiz enerji düşünün peşinde başladı. Köyün ilkokul, camii ve mezarlığını bundan böyle 9 kW’lık güneş panelleriyle aydınlatacak “Eski köye yeni enerji” kampanyasıyla birlikte doğan Güneş Karavan’ı, 10 Ekim Cumartesi günü Yırca Güneş Şenliği ile yapılacak açılışa katılmadan önce Çanakkale’ye uğradı.

12119501_10153654219501585_1478637841_o

7-8 Ekim tarihlerinde Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda duraklayan karavan, elektrikli aletlerin enerjisinin güneşten sağlandığı Güneş Kafe ile gün boyu konuklarını ağırladı. Temiz enerji sohbetlerinin yapıldığı, güneş enerjisiyle ilgili merak edilenlerin yanıtlandığı ve güneşle hazırlanan içeceklerin ikram edildiği Güneş Kafe’de Yırca İlkokulu’nun kütüphanesi için de kitap bağışı alındı. Ayrıca Çanakkale’nin Biga ilçesinde planlanan ve nihai ÇED raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak 10 gün boyunca halkın görüşüne açılan Biga Termik Santrali’nin iptal edilmesi için de imza toplandı.

Temiz enerji mümkün!

Dördü faaliyette olmak üzere planlananlarla birlikte 17 termik santral projesiyle mücadele eden ve tüm bu projelerin hayata geçmesi takdirinde kirli hava bölgesi olacağı ve iklim değişikliğini hızlandıracağı gerekçesiyle Çanakkale’de olmayı önemli bulduklarını anlatan Greenpace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyaları sorumlusu Reşit Elçin, ” Planlanan bütün santraller ithal kömürle çalışan ve yıllık 7 milyon ton kömür tüketen santraller. Bunların hepsinin hayata geçmesi Türkiye’nin dünyada en çok kömür tüketen iklim değişikliğine yol açan dördüncü ülke olması demek. Bu yüzden Çanakkale’de temiz enerjinin mümkün olduğunu, kömürün eski, kirli ve sağlıksız bir enerji türü olduğunu göstermek istedik.” dedi. gg12112929_10153651501711585_1146051806_o

Güneş Karavanı Çanakkale’den sonra Yırca ile devam edecek yolculuğu boyunca kömürlü termik santrallere karşı yaşam hakkını savunanlarla buluşacak. Soma Yırca, Çanakkale Karabiga, Bursa, Sinop Gerze, Zonguldak, Şırnak, Amasra’daki çevre direnişi hikayelerinin anlatıldığı Kara Atlas belgeseli, yine güneşten elde edilen enerji ile karavanın perdesine yansıyacak. Çekimleri üç yılda tamamlanan ve ilk gösterimi Çanakkale’de, Karabiga’daki termik santral direnişçilerinin de katılımıyla gerçekleşen belgeselin yönetmeni, fotoğrafçı Umut Vedat, karavan gösterimlerinin, kömürlü termik santrallere karşı çıkarken yerine temiz enerji güneşi koyabileceğimiz anlamına geldiğine dikkat çekti. Umut Vedat, belgeselin amacının,  termik santral mücadelesi verilen yerlerde motivasyon sağlamak, mücadele yöntemlerini gösteren ve mücadeleleri birleştiren bir bellek oluşturmak, insanlara yalnız olmadıklarını ve neleri başardıklarını hatırlatmak olduğunu söyledi.

Çadırını, çocuk kitabını al, Yırca’ya gel

yc4b1rca-kc3b6mc3bcrsc3bcz

Güneş Karavanı 9 Ekim Cuma günü Manisa Soma’da, 10 Ekim Cumartesi günü Yırca Güneş Şenliği’nde olacak. Bundan yaklaşık bir yıl önce  “Zeytinimi Kesme” sloganıyla zeytin nöbetine başlayan ve Greenpeace Akdeniz’le birlikte verdikleri hukuk mücadelesini kazanarak köylerinde termik santral kurulmasına engel olan Yırca’da, cami, ilkokul ve mezarlık artık güneş enerjisi ile aydınlanacak. Direnişin birinci yılında köye güneş panelleri kurulmasının bir nevi enerji devrimi olduğunu söyleyen Reşit Elçin, bu devrime şahitlik etmek isteyen herkesi, çadırıyla ve kütüphaneye koymak üzere çocuk kitaplarıyla birlikte Yırca’ya davet etti.

Saat 13.00’de başlayacak etkinlikler gün boyu sürecek ve akşam saat 19.30’da Kara Atlas belgeseli, Yırca bölümünü yaşayarak yazan gerçek kahramanlarıyla birlikte izlenecek. Cuma akşamı İstanbul Taksim ve Kadıköy’den ücretsiz otobüs kalkacak. Direnişleri ve dayanışmalarıyla çevre mücadelesine ilham veren Yırca halkıyla daha önce zeytin nöbeti ve fidan dikimi için buluşanlar, bu kez onlarla birlikte güneş toplayacak.

Facebook etkinlik sayfasına buradan erişim mümkün

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.