ManşetSivil Toplum

4000’e yakın göçmen “Sınırları Açın” çağrısıyla Yunanistan sınırına yürüyor

0

Türkiye-Yunanistan sınırına yürüyen Crossing No More Dayanışması’nın Edirne’den yaptığı 19 Eylül tarihli Basın Açıklaması’nı sizlerle paylaşıyoruz. Yürüyüş hakkında güncelleme yapmaya devam edeceğiz.

***

GÜNCELLEME

22-09.2015, 02:15

Son durumda Edirne Merkezdeki park tamamen boşaltılmış durumda. Saat 21 civarı aktivistler Sarayiçinde mültecileri tuttukları stadyuma gitmeye çalıştığında içeri alınmadılar, fakat oradakilerin de yavaş yavaş çeşitli bölgelere dağıtıldığı öğrenildi. Edirne’ye gitmek ve battaniye, kıyafet vs. götürmek isteyenlerin şimdilik aktivistlerden gelecek net bilgiyi beklemeleri rica ediliyor.

22-09.2015, 00:10

Polis eski cami altında bulunan göçmenlerin tümüne saldırarak otobüslere bindirdi. İçlerinde çocukların, hamile kadınların ve yaşlıların bulunduğu grup yoğun şekilde darp edildi.

21-09.2015, 23:50

Polis parkı boşaltmaya başladı. Edirne Merkez’de polis zorla iterek, sürükleyerek göçmenleri parktan çıkartıyor.

21-09.2015, 23:00

Parkta bekleyen göçmenlerin etrafı polisler tarafından tamamen sarılmış durumda. Polis parkı boşaltmaları için anons yapıyor, acilen otobüse binmelerini söylüyor. Çok fazla polis var.

21-09.2015, 21:00

Edirne’de şiddetli yağış başladı. Eski Cami altındaki birçok ailenin çadırı ve şemsiyesi bulunmuyor. Devlet göç idaresi ve polis göçmenlerin etrafında nöbet tutmayı sürdürüyor. Sloganlar kesilmiyor.

21-09.2015, 15:00

Parktaki mülteciler bugün saat 17.00da basın açıklamasının ardından açlık grevine başlıyor.

4

21-09.2015, 14:50

Dün Eski Cami Altında bulunan çadır yerleşkesini Kırkpınar’a taşımaya çalışan polis, yemek dağıtımını kesmiş ve gece saatlerinde göçmenlerin kullandığı tuvaleti kullanıma kapatmıştı. Günün ilk saatlerinde açılan tuvaletin göçmenlerden ücret talep ettiği görüldü.

21-09.2015, 14:08

Edirne şehir merkezindeki parkta bulunan göçmenler bugün saat 17.00’da bir basın açıklaması duzenleyecekler.

21-09.2015, 12:42

Esenlerden yola çıkan göçmenlere gözaltılar başladı. Göçmen Dayanışma Ağı’ndan iki arkadaşımız da gözaltında. Bölgeye gidebilecek avukatlara ihtiyaç var.

21-09.2015, 12:00

Mahmutbey gişelerinden Edirne’ye yürüyen gruba polisin müdahale etmeye ve gözaltı yapmaya başladığı bildirildi.

21-09.2015, 08:40

Dün, gece Esenler otogarından uzaklaştırılan mültecilerin bir kısmı Edirne’ye doğru yürüyüşe geçmiş vaziyette. 08.40 itibarıyla, yani şu dakikalarda halen Mahmutbey gişeler civarındalar.  Yüzlerce insan var yürüyen. Yaşlı, hasta ve engelli mülteciler için durum son derece kötü. Gıdaya ve özellikle onları Edirne’de ulaşmak istedikleri yere taşıyacak araca ihtiyaçları var.

1

20-09-2015, 19:15:

Polis, otobüsler eşliğinde Edirne Eski Cami altındaki çadır parkına geldi. Devlet göç idaresi ve valilik parkta günlerdir bulunan grubu şehir merkezinin dışında izole edilen Kırkpınar stadyumuna taşımaya çalışıyor. Yoğun tartışmaların ardından çıkan sonuç; ‘parktan vazgeçmek avrupa hedefimizden vazgeçmektir’

Ardından sloganlarla çevik kuvvetin önüne yürüyen grup ‘kurban bayramında çocuklarımızın canını mı istiyorsunuz? diye soruyor.

20-09-2015, 16:40:

Dün otoyoldaki grup oradan uzaklaştırıldı. Polis tarafından, diğer gruplarla beraber Edirne şehir merkezine götürüldüler.

Bayrampaşa otogarında şu anda 4000’e yakın insan bulunuyor. Ciddi bir şekilde, kitlesel olarak, polise karşı ve ne pahasına olursa olsun İstanbul’dan Edirne’ye yürümeyi düşünüyorlar.

***

“Yemek istemiyoruz,

su istemiyoruz,

insani yardım istemiyoruz,

sınırı karadan geçmek istiyoruz.

Ya geçeceğiz ya da burada öleceğiz.”

5 gündür Edirne’de 3000’e yakın göçmen (çoğunlukla Suriyeli ama ayrıca Afgan, Iraklı ve diğerleri) bir Facebook sayfasından yapılan bir çağrıyı (“Crossing no more” – daha fazla geçiş yok-) takip ederek ve Türkiye-Yunanistan sınırının açılmasını talep etmek amacıyla toplanıyor. Sonunda güvende olacakları, temel insan haklarına erişebilecekleri ve kendilerine bir hayat kurma şansı edinebilecekleri bir Avrupa ülkesine ulaşabilmek için Ege Denizi’nde hayatlarını daha fazla riske atmayı reddediyorlar.

Geçtiğimiz haftasonu (10 Eylül civarında) insanlar Edirne’ye doğru harekete geçmeye başladı. Ancak çok kısa bir zaman içerisinde bilet aldıkları ve otobüse bindikleri yer olan İstanbul’un ana otobüs terminali (Bayrampaşa) onlara karşı bloke edildi. Polis onları otobüs terminalinin kendisinde göz altına alıyor ve Edirne’ye bilet almalarını engelliyor. Şimdi de devlet göçmenlerin Türkiye’de kayıtlı oldukları şehrin içinde kalmak zorunda olduklarını açıkladı. Bu onların artık ülke içerisinde, özellikle Edirne’ye doğru, hareket etmelerinin resmi olarak yasadışı haline geldiği anlamına geliyor.

Şu anda, İstanbul’da bulunan Bayrampaşa otogarında yüzlerce insan alıkonulmuş durumda. Edirne’ye ulaşabilen yaklaşık 1.500 kişinin önü de Edirne otogarında kesildi. Yaklaşık 1.500 kişi ise Edirne’de, şehrin farklı noktalarında ikiye ayrılmış şekilde diğerlerinin onlara katılmasını ve ilk plana uygun olarak sınıra yürümeye başlamayı bekliyor.

Cuma günü (18 Eylül) öğle saaatlerinde, Edirne otobüs terminalindeki insanlar onları Edirne’de bekleyen kalabalık grupla buluşmak için polise karşı yürümeye karar verdi. Aktivistler tarafından belgelenen ve (şehre ulaşan görece daha kısa yolun kullanımını engelleyen) polis tarafından yönlendirilen üç saatlik bir yürüyüşün ardından, onlara doğru yürüyen diğer grupla buluşabildiler. Buluşma Cuma akşamı 21.00 sularında, Edirne’nin kuzeyinden geçen O-3/E-80 numaralı otoyolda gerçekleşti. Çok kısa bir süre içerisinde yaklaşık 300 polis, asker ve özel harekat gücü otoyolda biraraya gelen iki grubun önünü kesti ve alana herkesi göz altına alabilecekleri bir stadyuma götürebilmek için otobüsler getirdi. Göçmenlerin çoğu otobüslerin içine itildi ve Edirne merkezdeki stadyuma gönderildi. Yaklaşık 200 göçmen birçok uzlaşma girişiminden sonra otobüslere binmeyi reddetti. Yalnızca Yunanistan sınırından geçmelerine izin verilmesini talep ettiler. 24 saat sonra (19 Eylül Cumartesi günü, 21.00 sularında) hala otoyolda aynı yerdeydiler. Barışçıl protestolarını sürdürüyor ve Yunanistan sınırına olan yolculuklarını tamamlamayı talep ediyorlardı. Diğer yandan yaklaşık 600 göçmen hala Edirne merkezdeki bir parkta beklemelerini sürdürüyordu.

Şimdiye kadar 1000’den fazla göçmen Edirne stadyumunda göz altına alındı. Yaklaşık 200 kişi hala otoyolda. Ortalama 600 göçmen Edirne parkında, hareket etmelerine izin vermeyen polis tarafından kuşatılmış durumda. 3000 göçmen ise İstanbul’daki Bayrampaşa otobüs terminalinde.

Göçmenlerle otoyolda buluşan aktivistler barışçıl eylemlerini kayıt altına aldı ve Türkiye-Yunanistan kara-sınırını geçme hedeflerini gerçekleştirmeleri için olabildiğince fazla desteğe olan taleplerine kulak verdi. Uluslararası medya ve aktivistlere acilen destek ve dikkatini verme çağrısı yapıyorlar.

SON GÜNCELLEME 20-09-2015:

Dün otoyoldaki grup oradan uzaklaştırıldı. Polis tarafından, diğer gruplarla beraber Edirne şehir merkezine götürüldüler.

Bayrampaşa otogarında şu anda 4000’e yakın insan bulunuyor. Ciddi bir şekilde, kitlesel olarak, polise karşı ve ne pahasına olursa olsun İstanbul’dan Edirne’ye yürümeyi düşünüyorlar.

Crossing no more Dayanışma grubu

1234568910               12131114151617

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.