EmekManşet

43. Adalet ve Vicdan Nöbeti’nden çağrı

0
Adalet Arayan İşçi Aileleri 43. kez Galatasaray Meydanı'nda

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 43. Vicdan ve Adalet Nöbeti için bu pazar 13.00’te Galatasaray Meydanı’ndaydı.

İş cinayetlerine dur diyebilmek için Adalet Arayan İşçi Aileleri olarak her ayın ilk pazar günü tuttukları Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde Bursa Gemlik’te Gübre Fabrikası’nda meydana patlamada ölen Uğur Çavdar’ın ailesi ve Soma davasının 2. etap duruşmasını aktaran Avukat Berrin Demir konuştu. 43. Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin gazetecisi Murat Aksoy, iş cinayetlerinin önlenebilir olduğunu bu nedenle kaza değil cinayet olarak adlandırıldığını söyledi.

Adalet Arayan İşçi Aileleri 43. kez Galatasaray Meydanı’nda

Adalet Arayan İşçi Aileleri 43. kez Galatasaray Meydanı’nda

‘İŞİNİZİ KAYBETME PAHASINA OLSA DA GÜVENLİK ÖNLEMİ ALDIRIN’

Bursa’daki Gemlik Gübre Fabrikası’nda, amonyum nitrat ve buhar hatlarında 19 Temmuz’da meydana gelen patlamada 32 yaşındaki işçi Uğur Çavdar öldü ve Mustafa Karayol yaralandı, olayın soruşturması devam ediyor.

Uğur Çavdar’ın Gemlik’ten gelen ailesi, yapılan basın açıklamasında olayla ilgili bilgi verdi. Uğur’un babası Ekrem Çavdar mühendislere seslenerek işinizi kaybetme pahasına olsa dahi bir can kurtarın, güvenlik önlemlerini aldırın dedi. Çavdar, “Patlama gündüz saatlerinde olsaydı onlarca kişi ölürdü. 600 işçinin hayatı tehlikededir, fabrika yönetiminin aklını başına alıp güvenlik önlemlerini almasını istiyorum” ifadelerini kullandı . Kardeşi Abdullah Çavdar borulara bakım yapılmadığı, odası olmadığı için abisini kaybettiğini söyledi. Hukukçu Erbay Yucak da fabrikadaki iş güvenliğinin sağlanmadığına dikkat çekti ve elektrikçilerin güvenlik sebebiyle girmediği yerde işçilerin 3 vardiya çalıştığını belirtti. Yucak, devam eden davaya ilişkin ‘Bu dava oradaki işçiler,halk ve çevre sağlığı için önemlidir. Oradaki işçiler davaya sahip çıkacaklarını söylüyorlar’ diye konuştu.

SOMA’DA SON DURUM, TÜM SANIKLAR İŞVERENDEN MAAŞ ALMAYA DEVAM EDİYOR

Soma’nın 2. etap davasını aktaran Avukat Berrin Demir, tüm sanıkların işverenden maaş almaya devam ettiklerini söyledi. Berrin Demir, Soma’daki koşullardan söz etti: ‘Soma’da bir işçi madenci olmak, yarınki mesaiye kadar yaşayacağım diye sevinmektir. Soma’da, birkaç aylık mühendisler sorumlu mühendis olarak çalıştırılmış. Bazı daimi nezaretçiler de görevlerini duruşmada öğrendiler”. Vicdan nöbetine katılan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da çalışmaya devam eden bir madencinin sözlerini anlattı: “Soma’da karşılaştığım bir işçi çalıştığı madenin sağ çıktığı madenden bile kötü olduğunu söyledi”.

 

Fotoğraf: Gürkan Ergin

Haber: Büşra Akman, Gürkan Ergin

(Yeşil Gazete)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.