Hafta SonuKültür-SanatManşet

[İstanbul Güncel Sanat Rehberi] 14. İstanbul Bienali Yarın Başlıyor!

0
Adrian Villar Rojas, “The Most Beautiful of All Mothers” © İstanbul Bienali Facebook Sayfası

Yarın (5 Eylül Pazartesi) başlayacak Bienalin yanısıra açılan bir çok sergi ve bugün (4 Eylül Cuma) başlayan ArtInternational Çağdaş Sanat Fuarı ile İstanbullu sanatseverleri güncel sanat dolu günler bekliyor.

24

Büyükada, 18 August 2014” © Francis Alÿs

14. İstanbul Bienali, TUZLU SU: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori başlığıyla yarın başlıyor. Carolyn Christov-Bakargiev tarafından şekillendirilen bu seneki bienalde,; Afrika, Asya, Avustralya, Avrupa, Ortadoğu, Latin Amerika ve Kuzey Amerika’dan 80’in üzerinde katılımcının 1.500 eseri ziyaret edilebilecek.

Carolyn Christov-Bakargiev, bienalin teması TUZLU SU’ya dair fikirlerini şu şekilde açıklıyor: “Boğaziçi ekseninde kentin geneline yayılan bu sergi bir materyalin –tuzlu su– ve çelişen düğüm ve dalga imgelerinin etrafında dönüyor. Sergi, dünyayı şiirsel ve politik olarak şekillendiren ve dönüştüren, görünür ve görünmez farklı dalga örüntülerini ve frekanslarını, su akıntılarını ve yoğunluklarını ele alıyor. Hem kelimenin düz anlamıyla su dalgaları vardır hem de insan dalgaları, duygu ve anı dalgaları. Dalgaları teşhis ederek, görerek örüntülerinin farkına varırız – sualtındaki su örüntüleri, rüzgâr örüntüleri. Sanatla birlikte ve sanat aracılığıyla yas tutuyor, hatırlıyor, kınıyor, iyileşmeye çalışıyoruz ve kendimizi bu mekânda beraber yaşamış birçok topluluğun neşe ve canlılık olasılıklarına adıyor, formdan yeşeren yaşama sıçrıyoruz.”

Adrian Villar Rojas, “The Most Beautiful of All Mothers” © İstanbul Bienali Facebook Sayfası

Adrian Villar Rojas, “The Most Beautiful of All Mothers” © İstanbul Bienali Facebook Sayfası

Sergi Mekanı Olarak Deniz Otobüsü

Bienalin kavramsal çerçevesini oluşturan tuzlu su, sergi mekanlarının seçiminde de öne çıkıyor. İstanbul’u çevreleyen tuzlu su düşüncesinden yola çıkarak sergi mekanları, Boğaz’ın Avrupa ve Anadolu yakasını içine alan 36 noktalık geniş bir alana yayılıyor. Bu seneki bienalde müzelerin yanı sıra tekneler, oteller, eski bankalar, otoparklar, bahçeler, okullar, dükkânlar ve özel konutlar gibi kara ve su üzerindeki geçici yerleşim alanlardan oluşan değişik sergi mekanları mevcut. Örneğin Büyükada’da, 1997 yılından bugüne kadar toplu taşıma aracı olarak hizmet veren Kaptan Paşa Deniz Otobüsü, bienal süresince iskelede kalarak sergi mekânlarından biri olacak. Geniş alandaki sergi mekanlarına özellikle vapurlarla yapılacak yolculuklarla, bienal, ziyaretçileri sanatı deneyimleme sürelerini yavaşlatmaya ve tuzlu su ile birebir temasa geçmeye davet ediyor. Çünkü tuzlu suyun solumun problemleri ve pek çok başka hastalığın iyileşmesine yardımcı olduğu ve sinirleri yatıştırdığına da dikkat çekiliyor.

Yeni İşler ve Tarihi Yapıtlar Birarada

Bienal’de sanatçıların yeni işlerinin yanı sıra; okyanusbilim tarihi, çevre incelemeleri, sualtı arkeolojisi, Art Nouveau, nörobilim, fizik, matematik ve teosofi tarihinden başka yapıtlar da bulunuyor.

Bienal Etkinlikleri

  1. İstanbul Bienali kapsamında bir çok etkinlik de gerçekleştirilecek. TUZLU SU: Söz Edimleri ve Söylem Biçimleri başlıklı programda farklı sanatçı, bilim insanı, küratör, filozof ve kültürel aktivistlerin katılımıyla yuvarlak masa tartışmalar, seminerler, sözlü sunumlar, dinleyicilerle söyleşiler, okuma grupları ve rehberli turlar düzenlenecek. Aynı zamanda Ekolojik Kurgular, Denizler Altında, Hayatta Kal! ve Kıyıdakiler olmak üzere dört tema etrafında hazırlanan ücretsiz film gösterimleri bienal boyunca İstanbul Modern Sinema’da ziyaretçilerle buluşmayı bekliyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 14. İstanbul Bienali, 1 Kasım tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. Bienal ile ilgili detaylı bilgilere, rehberli tur zamanlarına ve bienalin ücretsiz kataloguna http://14b.iksv.org/ adresinden ulaşılabilinir.

ArtInternational Çağdaş Sanat Fuarı ve Eleştirel Sanatsal Karşılaşmalar

Sanatseverleri, bienal etkinlikleri dışında da hareketli günler bekliyor. İspanya’dan Çin’e, İtalya’dan Bulgaristan’a, 27 ülkeden 87 galeri ve 400’den fazla sanatçının katılacağı ARTINTERNATIONAL Çağdaş Sanat Fuarı, bu haftasonu Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da Halil Altındere, Aslı Çavuşoğlu, Ayşe Erkmen ve Hale Tenger’in de işlerinin bulunduğu Nerden Geldik Buraya, 1980 askeri darbesinden sonra ortaya çıkan toplumsal hareketler ve popüler kültür ögelerine odaklanarak Türkiye’nin yakın geçmişiyle bugünü arasındaki ilişkiyi irdeliyor ve izleyici eleştirel bir sanatsal karşılaşmaya davet ediyor. Sanatseverler, Tophane’deki Depo İstanbul’da açılan Gelecek Sergi: TORUNLAR, Aidiyetin yeni coğrafyaları sergisi ile Ermeni ulusaşırı toplumunda kişisel ve ortak bağlantılara, diaspora kimliklerini güçlendiren ve besleyen mekanizmaları irdeleyen eserleri görme fırsatı yakalarken Beyoğlu Pilot Galerisi’ndeki Çıkış Var sergisinde mizahi ve eleştirel üslubuyla Şener Özmen’in en yeni eserlerini görebilirler.

 

Haber: Ayşe Zeynep Pamuk

(Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.