Doğa MücadelesiManşet

EGEÇEP’den Efemçukuru Altın Madeni için suç duyurusu

0

Ege Bölgesi’nde ekolojik mücadele yürüten Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Efemçukuru Altın Madeni için ‘İzmir’in suyunu ve çevresini kasten kirletmekten’ suç duyurusunda bulundu.

4

Haber Ekpres’den Halime Özçelik’in haberine göre EGEÇEP üyeleri, suç duyurusu sırasında, “İzmir’in temiz yüzeysel su havzası Efemçukuru yöresinde yaklaşık on yıldan bu yana altın ve gümüş madeni işletilmesi gündemde. Efemçukuru Altın Madeni’ne yönelik yıllardır süren tartışmalarda ve davalarda yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, ‘yörenin kayaç yapısı ve işletmede yapılacak zenginleştirme işlemi sonucunda maden işletmesinin ağır metal kirliliği yaratacağı, böylelikle bölgenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının kirleneceği, yörenin bitki ve orman örtüsünün zarar göreceği, bölgede uygulanan ekolojik tarımın sona erdireceği, kısaca ekolojik ve toplumsal yıkıma yol açacağı’na dair raporlar yazıldı. Bu ciddi bilimsel uyarılara rağmen çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturan altın madeni için hiçbir şey yapılmadığı gibi, kapasite artırımı mahkeme kararlarına rağmen gündemde.” açıklamasını yaptılar.

EGEÇEP üyeleri ve avukatları, Eldorado Gold Corporation İcra Kurulu Başkanı Paul Wright ve Tüprag Metal Madencilik Genel Müdürü Mehmet Yılmaz hakkında, mahkeme kararı ile tespit edilen şirket faaliyeti olarak çevreyi kasten kirletme suçu ile ilgili suç duyurusunu adli mercilere verdiler.

EGEÇEP Derneği vekilleri Avukat Arif Ali Cangı, Avukat Berrin Esin Kaya ve EGEÇEP üyeleri, konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söylediler.

 

(Haber Ekspres)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.